Maraş Çöreği, Elbistan Çerezlik Ayçekirdeği, Bertiz Kabarcık Üzümü, Mahrabaşı Üzümü, Urmu Dutu, Maraş Keçi Parmak Peyniri, Maraş Et Kabağı, Maraş Hırtası, Afşin Koçovası Sarımsağı, Çaman(Çemen), Maraş Şekerli Pidesi, Maraş Çullaması, Maraş Bastığı, Maraş Kebabı, Maraş Ekşili Çorbası, Maraş Ekşili Kebabı, Maraş Paçası, ...
Bu şehri anınca tabi ki akla ilk gelen şey dondurmadır. Dünyaca ünlü Yaşar Usta Pastanesi ve bir marka haline gelen MADO ( Maraş dondurması ) bilmeyen yoktur. Bunları hatırlatmadan olmaz dediklerim de var elbet acem pilavı, kallili köfte, sömelek köfte, kuzu etinden yapılan elli böğründe, maraş tava ve tarhana cipsi.
Kahramanmaraş'ın yöresel tatlıları arasında yer alan çullama, bölge halkı tarafından da sıklıkla tüketilmektedir. Yapımı oldukça kolay olan çullama tatlısı, şerbet ile hazırlanmaktadır. Üçgen şekilde kesilerek sunulan bu tatlı, üzerine Antep fıstığı, bastık ve samsa konularak servis edilir.
İlgili 38 soru bulundu
Buzdolabı magneti, bakır çaydanlık, cezveler, Osmanlı çarıkları, dövme dondurma, deri sandaletler gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. Kahramanmaraş'ın hem doğal güzelliklerini hem de tarihi yapılarını yansıtan şehir magnetlerinden almadan tatilinizi bitirmemeniz gerekir.
Kahramanmaraş'ta arazi dağılımı dağınık bir yapı arz etmekle birlikte tarıma uygun olan alanlar azımsanmayacak ölçüde %26'lık paya sahiptir. İlde; buğday, kırmızı biber, çerezlik ayçiçeği, üzüm, ceviz ve kayısı ön plana çıkan ürünlerdir.
ELİ BÖĞRÜNDE (YAN YANA)💦 KAHRAMANMARAŞ'IN DAMAK ÇATLATAN MEŞHUR YEMEĞİ (MARAŞ KEBABI) - YouTube.
Dağlar: İl kapsamı içinde belli başlı dağlık alanlar genellikle Güneydoğu Torosların uzantılarıdır. Bunlar Engizek dağı, Ahırdağı, Amonos ( Nur) dağları, Nurhak dağları, Kandil dağları, Sarımsak dağı, Düldül dağı ve Binboğa dağlarıdır.
Maraş'ın adının Hititlerden geldiğini doğrulayan Asur kaynaklarında bu şehrin adı Markaji şeklinde geçer. Asur krallarından Sargon'un zamanından kalan Boğazköy yazıtlarında Maraş'ın adı geçmektedir. Hitit Devleti'nin merkezlerinden biri olan Maraş'ın adı bu dönemde Gurgum şeklinde belirtilmektedir.
Kahramanmaraş yöresi ile özdeşleşen eli böğründe, bir kebap çeşididir. İsteğe göre kuzu veya dana eti ile hazırlanabilir. Eli böğründe yemeği, patates, arpacık soğan, közlenmiş domates ve salçalı sos ile birlikte sunulur. Özellikle bayram ve kalabalık sofraların vazgeçilmezidir.
Kentte en büyük endüstri konumunda bulunan tekstil sektöründe, yılda 359 bin ton iplik, 138 milyon metre dokuma kumaş, 49 milyon metre denim, 122 bin ton örme kumaş, 22,7 milyon adet konfeksiyon üretimi yapılıyor. Ayrıca 191 bin ton boya ve kasar işi gerçekleştiriliyor.
Gaziantep'ten ne alınır? Biber Salçası (Acı, Tatlı, Karışık), Pul Biber, Toz Biber, Dolmalık Patlıcan Kurusu, Dolmalık Biber Kurusu, Dolmalık Kabak Kurusu, bastık, sucuk, tahin helvası, köy pekmezi, lahmacun ve baklava en çok alınan ürünlerdir.
Besicilik gelişmiştir ve Türkiye çapında ünlü çoğu markaya et satışı yapılmaktadır. Elbistan Ovası, deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1115 m. yükseklikte olup Türkiye'nin 4. büyük ovası olarak oldukça verimli bir arazi yapısına sahiptir.
Tesislerde bulunan masa ücretsiz fakat dere üzerinde bulunan çardaklar 30₺ ile 50₺ arasında değişiyor.
Orman yürüyüşlerinde geyik gurupları ile karşılaşma ihtimali çok yüksektir. Başkonuş Yaylası sınırları içinde kır lokantası, bungalov orman evleri, spor alanları, çadır kamp alanı, karavan kamp alanı, piknik alanları, çocuk oyun alanları ve yürüyüş yolları bulunmaktadır.
Kahramanmaraş Türkiye'nin, 14.327 km²'lik yüzölçümü ile 11.nüfusa göre 18., büyük vilayetidir. Topraklarının %59,7'si dağlarla, %24'ü plato ve yaylalarla %16,3'ü ovalarla kaplıdır. Deniz seviyesinden 568 m. yüksekte olup, ilin kuzey kesimleri oldukça dağlıktır.
Bu yemeğin adına sini kömbe denilir. Şalgamlı tarhana çorbası ile yenilir. Pazarcık'ta ve çevresinde meşhur bir yemek.
Tuz, karabiber ve kırmızıbiberle kıyma yoğrulur. Yarısı şişe bastırılarak dizilir. Köz ateşinde özenle pişirilir ve pişirmede ekmekler şişlere bastırılarak yağlanır ve yumuşatılan ekmekler dilimlenerek tabağa dizilir.
Yöresel Yemekler
Elbistan Tava (Maraş Yöresi) yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, terbiyeli kavrulmuş şehriye çorbası, elbistan tava (maraş yöresi), sade pirinç pilavı ve baklavalık yufkadan fıstıklı katmer son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Orman bölgesinde olduğundan kereste fabrikaları mevcuttur. Batısında Dibek Dağı, kuzeyde Binboğa Dağları yer alır. Başlıca tarım ürünleri buğday, şekerpancarı, fasulye, nohut, elma, üzüm'dür. Göksun elması kendine has aroması ile meşhurdur.
Kahramanmaraş Gezilecek Yerler
Elbette çok fazla gezilip görülecek yer var fakat gitmişken, Taş Köprü'yü, Geleneksel Maraş Konakları'nı, Taş Han'ı, Tarihî Kahramanmaraş Çarşısı'nı, Maraş Kalesi'ni, Arkeoloji Müzesi'ni, Ulu Camii'yi, Başkonuş Yaylası'nı, Döngel Mağaraları'nı görmek gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri