Amnezi, bir çeşit hafıza kaybıdır.
Bellek kaybı alışılmamış bir unutkanlık olarak tanımlanabilir: Yeni fikir ya da olguşları hatırlama problemleri, ya da geçmiş olayları hatırlama güçlüğü
İki ana amnezi türü vardır. İlki geçmişe dönük bilgilerin kaybolduğu retrograd amnezi, diğeri ise yeni anıların oluşturulmasındaki ve bilgilerin hatırlanmasında güçlükler olarak ortaya çıkan anterograd amnezidir.
Hafıza kaybı olarak bilinen amnezi, aslında filmlerdeki gibi bir kaza sonucu tüm benliğini unutmak değildir. Amnezi, hafızada depolanmış gerçekler, deneyimler ve bilgilerin unutulmasıdır. Amnezi, genellikle kafa travması veya bir beyin hastalığında görülür.
Geçici Global Amnezi (TGA)
Bu türe hangi durumun neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Geçici bir hafıza kaybı olarak görülür. Ani olarak görülen ve ataklar halinde beliren kısa süreli bir hafıza kaybıdır. Ataklar sırasında, son yaşanan olay ve bilgiler kişi tarafından hatırlanamaz.
İlgili 21 soru bulundu
Bulmacalarda karşılaşılan bellek yitimi boşluğunun cevabı altı harflidir. Aynı zamanda hafızayı kaybetmek anlamına gelen bu kavram için "amnezi" kelimesi kullanılır.
Bayılma (Senkop):
Kısa süreli, yüzeysel ve geçici bilinç kaybıdır. Beyne giden kan akışının azalması sonucu oluşur.
Hafıza kaybı, beyin hasarına bağlı olarak birkaç dakika – birkaç gün – birkaç ay veya yıl sürebilir. Genel olarak travma sonrası hafıza kaybı, koma süresinin 3-4 katı kadar daha uzun sürmektedir. Örneğin 3 hafta boyunca komada kalan bir kişide hafıza kaybı 10 hafta veya daha uzun süre devam edebilir.
B12 vitamini ve folik asit eksikliği durumlarında hafıza sorunları yaşanarak geçici unutkanlıklar görülebilir. Önemli olan bu vitamin eksikliğini bilerek doğru takviye almak olacaktır. Unutkanlık bir hastalık olarak değerlendirilememelidir. Çeşitli etkenlerden dolayı kişilerde sıklıkla unutkanlık görülebilir.
Senkop mekanizması kabaca beyne giden kan miktarındaki ani ve geçici düşüş olarak özetlenebilir. Beynin kanlanmasının bozulması ve çeşitli fonksiyonların kaybı ile genellikle kısa süreli olarak bilinç kaybı meydana gelir ve bu durum ani başladığı gibi ani olarak da sonlanır.
Yapılan bir çalışmanın sonuçları, yapılan tempolu yürüyüş, koşu, yüzme, dans, kayak gibi aerobik egzerslerizin erken Alzheimer hastalığı olan kişilerde hafıza fonksiyonunu iyileştirebileceğini göstermektedir. Hafızayı geliştirmeye yardımcı olabilecek diğer bir önlem ise farkındalık meditasyonudur.
Bilinç kaybı tedavisi, altta yatan nedenlere bağlıdır. Acil durumlarda, tedavi mümkün olan en kısa sürede sağlanmalıdır. Neden hipoglisemi ise, hızlı bir şekilde şeker alınmalıdır. Eğer neden kalp-damar hastalığı ise, hastanın kardiyoloji bölümünde tedavi alması gerekebilir.
Normalde zeka geriliği, önü açık bir kavram olup; hafif, orta, ağır gerilikleri de kapsamaktadır. Donuk zeka ise zihinsel becerilerde ortalamaların çok az altında olma durumunu ifade etmektedir. Yani, donuk zekalı çocukların öğrenme ve eğitilme potansiyelleri, zeka geriliği olan çocuklara nazaran daha yüksektir.
Unutkanlık, kişinin etkinliklerinde kısıtlılığa yol açan ve beynimizin en önemli işlevlerinden biri olan bellek bozukluğu sonucu ortaya çıkan bir sorundur. Özellikle yaşlılarda bunama hastalığının ilk bulgusu olabileceğinden dolayı ciddiye alınması gerekir. Yaşlanma ile kişilerde ılımlı bir unutkanlık olabilir.
Hafızaya zarar veren etmenler
Hafızanın zayıflamasının yanı sıra hafıza kaybı da görülebilir. Hafıza kaybının en önemli sebepleri arasında stres gösterilir. Yaş ilerlemesine bağlı oluşan hafıza kaybı günlük yaşamda sıkıntılara yol açsa da önlenebilir bir rahatsızlıktır.
Beyni kullanmamak ve yeni bilgileri hafızaya eklememek ise hem kısa dönemli hem de uzun dönemli hafızayı negatif anlamda etkiler. Tabii ki unutmanın tek kaynağı bu değil. Unutkanlık; beslenme yetersizliği, farklı hastalıklar, hormon eksikliği, vitamin noksanlığı gibi birçok faktörle birlikte meydana gelebilir.
Özellikle yakın geçmişteki olayları insan isimlerini, telefon numaralarını unutma, günleri, ayları, yılları hatırlayamama gibi belirtiler ortaya çıkar. Alzheimer hastalığının sık görülen semptomları olduğundan, yukarıdakilerin bir veya birkaçına sahip olanların nöroloji doktoruna başvurması önerilir.
Geçici hafıza kaybına uğramış 142 kadını inceleyen Fransız doktorlar, bu rahatsızlığı, tartışma gibi stresli duygusal olayların tetiklediği sonucuna vardı. Erkeklerde ise daha çok fiziksel zorlanma ve soğuk suya dalma gibi durumlarda ortaya çıkıyordu. Baş ağrısı çeken insanlarda bu olaya daha fazla rastlanıyor.
Yani kişi ana dilini konuştuğu halde konuştuğu dilin adını ya da en çok o dili konuştuğunu unutabilir. Hatta dil kavramını unutabilir. Dil kaybı (afazi) ise semantik hasarla ilintilidir. Bazı hallerde duyduklarını anlar fakat konuşamaz , bazılarında konuşur fakat söyledikleri anlamsızdır.
Senkop, beyin kanlanmasının bozulmasına bağlı olarak bilincin ani ve geçici olarak kaybıdır. Bilinç kaybı genellikle 1 dakikadan kısa sürelidir ve yüzde solma, terleme, soğuk bir cilt eşlik eder.
Bilinç Kaybı Nedir
İnsanların kısa süreli, yüzeysel ve geçici bilinç kaybı yaşaması durumu Bayılma olarak adlandırılır. Kişilerde öksürme, yutkunma gibi reflekslerin; dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması veya yok olması ile ortaya çıkan uzun süreli bilinç kaybı ise Koma olarak ifade edilir.
Periferik sinir sisteminin bir bölümünü oluşturan sinirlerin birkaçında aynı zaman diliminde oluşan hasara polinöropati denmektedir. Vücuttaki sinirlerin işlevlerini kaybetmesine neden olan bir hastalık olan polinöropatide, nörolojik kayıplar ortaya çıkmaktadır.
Bilinç düzeyleri; ➢ Kişinin bilinci yerinde/açık ise; tüm uyarılara cevap verir. ➢ 1.derece bilinç kaybı; sözlü ve gürültülü uyaranlara cevap verir. ➢ 2.derece bilinç kaybı; ağrılı uyaranlara cevap verir. ➢ 3.derece bilinç kaybı; tüm uyaranlara tepkisizdir, cevap vermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri