İyotlu tuz buharının solunduğu sıcak termal havuzlarda yüzmenin astım hastalarında hava yollarındaki iltihabi durumu düzettiği ve bunun sonucu olarak da solunum fonksiyonlarını iyileştirdiği bazı araştırmacılarca gösterilmiştir.
Sıcak hava ve yüksek nem oranı, sağlıklı kişilerin dahi yaşam kalitesini düşürürken özellikle astım hastalarının zor bir süreçten geçmesine neden oluyor. Ailesinde astım öyküsü bulunanlar başta olmak üzere özellikle hava kirliliğinin yoğun görüldüğü bölgelerde yaşayan kişilerde de astım atakları daha sık görülüyor.
Sıcak havalar, astımı tetikleyen bir faktördür. Sıcak havalarda, havadaki nem oranı azalır ve bu da hava yollarının daha kuru olmasına neden olur. Bu durum, hava yollarının daha hassas hale gelmesine ve astım ataklarının meydana gelmesine yol açabilir.
Bol bol tuzlu suda yüzmek ve tuzlu su buharı solumak astım hastalarını rahatlatıyor. Ayrıca kış boyu tıkanan ve enfeksiyonlarla mücadele eden hava yolları, doğal tuzlu suyun etkisiyle açılıyor.
İlgili 31 soru bulundu
İlkbahara geçiş döneminde sık görülen alerjik astımın daha çok polen kaynaklı olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Ekinci, hastaların bu dönemde eve gidince mutlaka duş almaları ve kıyafetlerini hemen değiştirmeleri önerisinde bulundu.
Sıcak buhar sinüslerin açılmasına yardımcı olur. Buhar kuruyan mukusu yumuşatarak burun tıkanıklığını azaltır.
Astımı olan kişinin solunum yollarının etrafındaki kasları gevşetmek için astım ilacı içerebilecek bir rahatlatıcı inhaler taşıması gerekecektir. Bu ilaçlar kısa etkili, hızlı başlangıçlı beta-2 agonisti ve antikolinerjik bronkodilatörleri içerir.
Andız pekmezi vücudu toksinlerden arındırır. Astım ve bronşite iyi gelirç Üst solunum yolu hastalıklarının belirtilerini azaltır.
Astım hastalarına günlük 2-2,5 litre kadar su içmeleri önerilmektedir. Yeterli sıvı almayı sağlamak adına meyve ve bitki çaylarının tüketimi de önerilebilir.
Alerjik astıma yol açan, en çok bilinen tetikleyiciler arasında toz, polen, hayvan tüyü, nem, küf, keskin koku ve bazı gıdalar başta gelmektedir. Bu tür alerjik astımı tetikleme potansiyeli olan maddelere karşı dikkatli olunmalı ve bu tür ortamlardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
Astım hastasının yatak odasında az eşya olmalı, yorganı, yastığı, elyaf olmalı, nevresimleri sık değiştirilmeli ve 60 derecede yıkanmalı, mümkünse nevresim altına koruyucu kılıf kullanılmalı, perdeleri sentetik ve sık yıkanabilir olmalı, yatak odasında halı olmamalı, sigara kesinlikle içilmemelidir.
Kokular gibi soğuk hava da astım için tetikleyicidir. Soğuk havanın doğrudan, ağız ve burundan solunması burunda tıkanma, akciğerlerde ve bronşlarda spazm yaparak alerjik nezle belirtileri ve astım ataklarına sebep oluyor.
Astım hastalarına günlük 2-2,5 litre kadar su içmeleri önerilmektedir. Yetersiz sıvı alınması durumunda, astım yakınmaları şiddetlenebilir.
Astım Tedavisinde İlaç Kullanımı
Önleyici, uzun süreli kontrol ilaçları, solunum yollarınızda semptomlara yol açan şişmeyi (iltihabı) azaltır. Hızlı rahatlama inhalerleri (bronkodilatörler), nefes almayı sınırlayan şişmiş hava yollarını hızla açar. Bazı durumlarda, alerji ilaçları gereklidir.
Alerjik astımı diğer astımlardan ayıran fark, çeşitli alerjenlerin inhalasyonu ile astımın ortaya çıkmasıdır. Ev tozu akarları, polenler, küf mantarları, kedi, köpek alerjenleri, alerjik astım nedeni olabilir.
Astımda hava yolu düz kaslarında kasılmaya yol açan serbest radikallerin azalmasını sağlar. Vitamin A'da vücutta beta-karotenden üretilen güçlü bir anti-oksidandır. Diyetteki iyi beta-karoten kaynakları sarı/turuncu ve yeşil sebzeler, ıspanak, havuç, tatlı patates, mango, kavun ve kayısıdır.
Özellikle kış aylarında sık sık hastalanan kişilerdenseniz soğan size doktorsuz günler vaat ediyor. Zira solunum yolları hastalıklarını tedavi eden bir başhekimdir soğan. Nezle, grip, öksürük dışında astım ve bronşite de iyi gelir. Balgam söktürücü özelliği de vardır.
Keçiboynuzu, akciğerlere detoks sağlıyor
Keçiboynuzu, akciğerlerin toksinlerden arınmasını sağlayan kısacası detoks etkisi yaratan bir besindir. Akciğeri temizleyen ve kansere karşı koruyucu etkisi ile ön plana çıkan keçiboynuzu, su ile kaynatılarak tüketilebilir.
ASTIM EN YÜKSEK RİSK
Araştırma, yüksek tansiyon riskine ek olarak, alerjisi olan 39 ile 57 yaş arasındaki kişilerde koroner kalp hastalığı için daha yüksek risk buldu. Koroner kalp hastalığı, kalbe kan sağlayan arterlerin duvarlarında plak biriktiğinde ortaya çıkıyor.
Hastalığın tamamen tedavisi henüz yoktur. Hiposensitizasyon (alerjik aşılama veya aşı tedavisi olarak bilinen) adı verilen yöntem ile küçük yaşta (15 yaşa kadar) bazı astım hastaları büyük fayda sağlayabilir. Kontrol önlemlerini alıp yaşam tarzı değişiklikleri yapmış olanlarsa rahat bir hayat sürdürebilir.
Gece Astımının Tedavisi
Ana tedavi hedefleri, etkili bir ilaç bulmak ve alerjenlere maruziyeti azaltmaktır. Seyrek gece astım semptomları olan kişiler, semptomların hızlı bir şekilde giderilmesi için kısa etkili, solunan bir beta agonist ilacı kullanabilir.
Buhar banyosu yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler oldukça basittir. Geniş bir kap içerisine ısıtılan suyu koyarak, suyun sıcaklık ayarını yapın. Sıcak su içine istediğiniz bitki ya da uçucu yağlardan birkaç damla ekleyerek buharın etkisini artırabilirsiniz.
Buhar banyosu, geniş bir kabın içerisine kaynayan suyu koyup yüzü kabın üzerine 10-15 dakika kadar tutarak bekletilir. Buhar banyosunun etkili olması için ise geniş bir havlu ile kafa kapatılarak buharın direkt olarak cilde temas etmesi hızlandırılmış olur.
Burun tıkanıklığı doğal çözüm yöntemleri arasında buhar uygulaması da yer alır. Kaynamış suyun içine nane yağı, okaliptus, papatya gibi rahatlatıcı bitkiler ekleyip solunur. Böylece burun tıkanıklığı buhar yöntemi ile giderilmiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri