Akıl kalpte midir? Merhabalar, İnsan kalbi birçok komplike kasın bir araya gelmiş halinden oluşmaktadır.Temiz kanı vücut içinde dolaşması için ve kirli kanın akciğerlerde temizlenmesi için pompalanması görevini yerine getirir.Buna karşın kalp ne düşünebilen ne de zekası olan bir organdır.
Kur'an'da akletme (düşünme) fiili kalbe nisbet edilmiş (el-Hac 22/46), yani düşünmenin kalbin bir işlevi olduğu belirtilmiştir.
Edebi anlamda evet fakat tıbbi anlamda hayır. Kalbin, kan dolaşımını sağlama ve natriüretik peptit salgılama gibi işlevleri haricinde pek görevi yoktur bu yüzden ki kalbin kapaklarını veya tam kendisini yapay olarak değiştirebilmekteyiz.
Buna göre: Kalbimizin beynimize gönderdiği sinyaller, beynimizin kalbimize gönderdiği sinyallerden daha fazla. Sadece kalp beyin tarafından gönderilen sinyallere tepki vermiyor, beyin de kalp tarafından gönderilen sinyallere tepki gösteriyor.
- Bildiğiniz gibi aklın mekanı beyindir kalp değil. - Mesela Türkçede "Senin beynin yok mu?" denince akıl kastedilir çünkü akıl beyindedir.
İlgili 28 soru bulundu
CİNSEL Sağlık Enstitüsü Derneği Genel Başkanı ve psikoterapist Dr. Cem Keçe'ye “1 kalpte 2 aşk olur mu?” diye soruyorum. Bilimsel yanıtı, “Elbette. Hatta fazlası bile olabilir.
Jemery Chapman, Uluslararası Organ Nakli Derneği başkanı "Bu tür bir iddianın dayandırılabileceği bilimsel bir kanıt yok. Organ nakilleri etrafında çok fazla öykü dönüyor" diyor. Ancak diğer araştırmacılar, "hücresel hafıza" olarak adlandırılan fenomenin, sadece kalp nakli yapılanlarla sınırlı olmadığını söylüyor.
Kalbimiz, sadece kan pompalayan bir organ değil aynı zamanda duygularımızın da organıdır. Kalbimiz aşk, sevgi, heyecan, mutluluk, üzüntü, nefret gibi duyguların da aynasıdır. Yapılan son araştırmalar duygularımızın, kalp sağlığımız üzerindeki etkisinin çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.
Kalbin tarif cümlesinde açıkça görüldüğü gibi, akıl ve vicdan da kalbe bağlı iki temel latifedir. Vicdan hisler âleminin merkezidir, akıl ise fikir âleminin… Buna göre, ruh, kalb, akıl aynı şeylerdir. Kalbin hissiyat cihetine vicdan, fikir cihetine dimağ denilmektedir.
Burada kalbin bu yoğun desteğe rağmen çalışmasının devam etmesi vakanın hayata döneceği anlamına gelmemelidir. Genel olarak beyin ölümünden sonra ortalama 48 saat içinde kalp de durur.
Ani kardiyak ölüm kalbin beklenmedik bir şekilde durması ve vücuda kan pompalayamaması sonucu yaşanan tehlikeli bir durumdur. Genellikle hızlı gelişen ve acil müdahale gerektiren bu durum önceden bilinen kalp rahatsızlığı olmayan bireylerde bile gerçekleşebilir.
Kalp yetmezliği kronik bir süreç olduğundan ömür boyu tedavi gerektirir. Düzenli tedavi ile çoğu hasta normale yakın bir hayat sürdürebilir. Tedavi ile hastaneye yatışların azalması, hayat süresinin uzaması ve ani ölümün engellenmesi amaçlanır.
Dr. Murat Gülbaran, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: ''Kalp durursa ilk 3-5 dakikadan sonra hastanın geri dönme ihtimali azalıyor. Aslında kalp için bu süre 10 dakikaya kadar uzayabilir, ama 3-5 dakikadan sonra beyinde araz kalıyor.
Kalp kavrama/anlama/akletme yetisinin oluşması için olması gereken bir organ. Gözler beyinle birlikte görür, kulaklar beyinle birlikte duyar/işitir; kalpler de beyinle birlikte kavrar/anlar/akleder.
Kalbi çalıştıran uyarıların beyindeki yapılardan geldiğini ve dolayısıyla beynin kalbi etkileyen en önemli organ olduğunu belirten Prof. Dr. Özdemir, ''Kalbin çalışma düzeninde esas rol oynayan organ, kalbin kendisi değil, beyin yapıları.
Yani tam göğsümüzün ortasında. Ancak sol tarafa doğru büyümüş, oksijen açısından zengin kanı vücuda pompalayan kalbin sol alt odacığı diğer odacıklardan daha kuvvetli ve büyük olduğu için, aynı zamanda kalp atışı da sol taraftan hissedildiği için çoğu insan kalbin tamamını sol tarafta zanneder.
el Cevab: Ölüm vakti takdir edilmiş sahsın yanına melekler gelir ve onun ruh ve cesedini ölüm hali için teslim alırlar. Buna ölüm sekaratı denilir. -Allah'ın emri ile ruh bedenden çıkar.
İbn-i Ebi Dünya, Amr bin Dinar'dan rivayet ettiğine göre: “Her ölen kendisinden sonra ailesinde olacağı her şeyi bilir. Onlar onu yıkarken, kefenlerken o hep onlara bakıyor.” demiştir.
Ruh mekânsızdır demek, bir mekâna bağlı değildir; yani bedenden ayrı da yaşar ve latiftir, demektir. Nitekim uykuda ruh beden ayrılır, âlem-i misali gezer.
Ayrıca, aşk ile kalp ve damar sağlığı arasında doğrudan bir ilişki vardır. Aşk, sevgi gibi güzel duygular, sadece beynimizin etki kapsamında değildir, kalp sağlığı üstünde de ciddi etkisi vardır.
Sadece olumsuz duygular değil sevgi, şefkat, aşk, takdir gibi duygular da kalpte farklı bir ritim üretiyor. Bu olumlu duygular bizi stresten uzaklaştırırken kalp ve damar sistemimiz ile genel sağlığımız üzerinde olumlu etki yaratıyor.
Karşı tarafla yaşanan bir durumun ardından beyin oksitosin,endorfin, adrenalin, dopamin, serotonin gibi hormonları salgılar daha sonra gerçekleşen olaylar; en belirgin etkisini kalp üzerinde gösterir. Bu durum için şunları söyleyebiliriz aşkın kaynağı beyindir, duygular beyinde doğar.
Kalbin kendi içinde bir sistemi bulunmaktadır. 4 odacık ve 4 kapakçık, damar sistemi ve iletim sisteminden oluşan bir yapıdır. 2 odacık üst kısmında ve 2 odacık alt kısmında bulunur. Üst odacıklar kulakçık (atrium), alt odacıklar ise karıncık (ventrikül) olarak adlandırılır.
Kalp, beyinden ve otonom sinir sistemimizden bağımsız yaklaşık 40.000 nörondan oluşan bir ağa sahiptir.
Uzunluğu 12 cm, genişliği 9 cm, arka çapı ise 6 cm. olup, içi boş kas yapısına sahiptir. Erkekte ağırlığı 280-340 gram, kadında 230-280 gram arasındadır. Kalbin yapısında, kaslar, sinirler, kapakçıklar, kan damarları, koruyucu zar ve kaygan sıvı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri