Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 21.482.971 ton üretim ile dünyanın en büyük havuç ve şalgam üreticisidir. Özbekistan 2.769.613 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Çin Halk Cumhuriyeti ve Özbekistan, dünyadaki toplam havuç ve şalgamın %50'ünden fazlasını birlikte üretiyor.
Havuç Türkiye'de En Çok ve En İyi Nerede Yetişir? Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi haricinde ki bütün topraklarında yetiştirilen havuç üretiminin en yoğun olduğu bölge ise Ankara iline bağlı olan Beypazarı ilçesi olmaktadır. Bu bölgeden yetiştirilen havuçlar toplam yapılan üretimin %60'ını oluşturmaktadır.
Dünya'da havuç üretiminin büyük bölümü Avrupa Ülkelerinde yapılmakta ve her mevsim tüketilmektedir. Dünya'da Çin, Rusya, ABD, Polonya, Fransa, Japonya, İngiltere, İtalya, Almanya, Ukrayna, Hollanda ve Türkiye havuç üretiminde önde gelen ülkelerdir.
Yayılımı Hem yazılı tarih hem de moleküler genetik araştırmalar havucun Orta Asya kökenli olduğunu göstermektedir. Akdeniz ülkelerinde, Afrika'da, Avustralya'da, Yeni Zelanda'da ve Amerika'da çok yaygın olan bir sebzedir. 60 kadar türü bilinmektedir.
Ereğli' mizde yetişen siyah havuç, gıda ve kozmetik sanayinde doğal gıda boyası olarak kullanılmak üzere Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Siyah havucun Ereğli'ye özgü olduğunu, topraktaki kireç ve potasyum dengesinin elverişli olması dolayısıyla en kaliteli siyah havuç ilçemizde yetiştirilir.
İlgili 32 soru bulundu
Sebzelerin en göz alıcı renklilerinden olan havucun, doğal hali beyaz, sarı, mor, yeşil, kırmızı ve siyahken, Hollandalı Botanikçilerin 16. yüzyılın başında yaptıkları çaprazlama çalışmaları sonucu bugünkü turuncu rengine dönüşmüş.
Anavatanı Adana olarak bilinen şalgamin patenti Tarsus'tadır. Adana Ticaret Odası girişimiyle coğrafi işaret tescil belgesi alınmıştır. Adana, Mersin ve Osmaniye başta olmak üzere birçok güney ilinde yaygın olarak tüketilir.
İÇİNDEKİLER Page 8 HAVUÇ Page 9 -7- HAVUÇ A-HAVUÇ YETİŞTİRİCİLİĞİ Havucun anavatanı Türkiye'dir. Sebze üretimimiz içinde önemli bir yeri olan havuç ülkemizde belli alanlarda önemli miktarlarda üretilip tüketilen bir sebzedir.
5.6 metre uzunluğundaki havuç, normal bir havucun 36 katı uzunluktaydı. Glazebrook, en ağır yaban havucunu yetiştirerek de Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişti.
Bilindiği kadarıyla, ilk havuçlar 10. yüzyılda İran ve Ön Asya'da yetiştirilmişti. Bu havuçların orijinalinde mor veya beyaz renkte oldukları, fotoğraftaki gibi ince ve çatallı bir köke sahip oldukları, ancak mor pigmentlerini kaybederek sarı bir renge dönüştükleri biliniyor.
Dünyada havuç üretiminde Çin 16 milyon 907 bin tonla ilk sırayı alırken, bu ülkeyi 1 milyon 565 bin tonla Rusya, 1 milyon 346 bin tonla ABD, 1 milyon 300 bin tonla Özbekistan, 916 bin tonla Ukrayna, 835 bin tonla Polonya izlemektedir.
Konya'nın Meram ilçesindeki Kaşınhanı Mahallesi, Türkiye'nin havuç üretiminin yüzde 70'ini tek başına karşılıyor. Tarıma elverişli 2,2 milyon arazide bitkisel üretimin yapıldığı Konya Ovası'nda, son yıllarda altyapı ve üretim ekipmanlarındaki gelişmeler havuç üretimini de ön plana çıkardı.
Bödük, havuç sorusuna verilebilecek en kısa yanıttır. Havuç, toprak altında yetişen bir sebzedir. Bu nedenle bazı bölgelerde havuç yerine yer otu kelimesi kullanılır. Bazı kaynaklarda ''yeregeçen'' şeklinde yazılan yergeçen sözcüğü de havuç ile eş anlamlıdır.
Siyah havuç faydaları arasında en çok dikkat çekenlerden biri de iştahı arttırıcı etkisidir. Yüksek antioksidan içeriğinden dolayı özellikle ciltte oluşan kırışıklıkları önleyici etki gösterir. Zihin yorgunluğunu önler. Vücutta meydana gelen iltihapların giderilmesinde ve ateşin düşürülmesinde etkindir.
Havuç, ilk olarak Afganistan'da tarıma uygun hale getirildi ve yaklaşık bin yıl kadar önce Doğu Akdeniz'e yayıldı. 14. yüzyılda Avrupa ve Çin'e ulaştılar. 16.yüzyılın başlarında İtalya, İspanya ve Almanya'da turuncu havuç bulunabiliyordu. Ancak mor, sarı, kırmızı ve beyaz çeşitler Asya ve Orta Doğu'da kaldılar.
Havuç çoğunlukla kış mevsiminde (aralık, ocak, şubat) yetişen bir sebzedir. Bölgenin sıcaklığına göre ağustos, eylül, ekim, kasım aylarında da tüketilmeye başlanabilir. Havuç ekimi genellikle ilkbahar aylarında yapılır; ancak hasat zamanı bölgenin iklim koşullarına ve havuç çeşidine göre değişkenlik gösterebilir.
Havuç suyu içerdiği bazı etkin maddeler bakımından aynı zamanda mükemmel bir seksüel hormon grubu uyarıcısı, aktifleyicisi ve dengeleyicisidir. Bu nedenle, geçici olarak cinsel isteksizliğe veya yaşlılığa bağlı giderek azalan iktidarsızlığa karşı mükemmel bir önleyici ve de takviye edicidir.
Karotenoid bakımından zengin olan havuçlar çeşitli kanser türlerine karşı vücudu korumaya yardımcı olur. Özellikle prostat, kolon ve mide kanserlerine yakalanma ihtimalini düşürür. Dolaşım düzeyi yüksek olan karotenoidleri alan kadınlarda da meme kanseri riskinde azalma görülür.
Bağırsaklar İçin Faydalıdır: Havuç, içerdiği lifler ile sindirim sitemi için çok önemli bir besin kaynağıdır. Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hareketlenmesine ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar.
Havuç, ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Doğu Anadolu haricindeki tüm topraklarda yetiştirilmeye elverişli bir bitkidir. Havucun en çok yetiştirildiği iller ise Antalya, Hatay, Ankara ve Mersin'dir.
Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.
En çok tüketilen havuç türleri olarak mor, turuncu, beyaz, kırmızı, siyah ve sarı renkteki havuçlar tercih edilmektedir.
Rekabet Kurumu'nda yapılan açıklamada Doğanay Gıda'yı Lüksemburg merkezli Purple Beverages satın alıyor. Anlaşma sağlanırsa, Doğanay'ın yüzde 100'ü Lüksemburg merkezli şirkete devredilecek.
Doğanay Gıda... Remzi ve Rafet Doğanay kardeşlerin şirketi. Büyük kardeş Remzi Doğanay'ın evlatları eğitimlerini tamamlayarak şirkette sorumluluk almaya başlamış durumdalar. Rafet Doğanay'ın çocukları ise daha eğitimdeler.
Türk mutfağına özgü, geleneksel içeceklerden biri de fermente ürün olan şalgam suyudur. Şalgam suyu ülkemizde, Adana, Mersin, Hatay ve çevresinde yapılmakta, yaz aylarında soğuk, kış aylarında acılı olarak tü- ketilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri