İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak görevini sürdüren jandarma astsubay, kanun ve yönetmeliklere aykırı faaliyetleri engellemekle yükümlüdür. Barış döneminde toplum düzenini sağlayan ve güvenliği bozan durumlara karşı tedbir alan, savaş durumlarında ise ordu emrine girip ordu için çalışmakla mükellef olan personeldir.
Astsubaylar genel olarak bakıldığında takım Astsubayları, tank komutanlığı, tim komutanlığı, bölük astsubaylığı, karakol komutan yardımcılığı, kısım amirliği veya karakol komutanlığı görevi yapabilmektedirler.
Uzmanlıkta Doğu Görevi Kaç Yıl? Yapılan yeni düzenlemeler ile Muvazzaf personelin görev süresi 1 yıl fazlası olarak belirlendi. Bir Astsubay'ın SHB görev süresi 2 yıldır. Böylelikle Jandarma Uzman Çavuşların askerde doğu görevi süresi 3 yıla düşmüştür ve görev süresi düşen uzman çavuşlara bilgi verilmiştir.
Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı Kara, Hava, Deniz, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyelerinde görev yaparlar. 926 sayılı Türk silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Madde 77'ye göre astsubay rütbeleri aşağıda gösterildiği gibidir.
Yedek subay ve astsubay olan kişiler ise, askerlik görevlerini 12 ay şeklinde yerine getirir.
İlgili 18 soru bulundu
Jandarma Astsubay maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 94 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Jandarma Astsubay maaşları 34160 TL'dir. En düşük Jandarma Astsubay maaşı 27330 TL iken, en yüksek Jandarma Astsubay maaşı 68550 TL'dir.
Astsubay ordu içindeki bütünlüğü ve otoriteyi sağlamakla görevli olan rütbeli askerdir. Astsubay, ordu içindeki disiplini, otoriteyi ve bütünlüğü korur ve sağlar. Astsubay olmak için lise mezuniyetinden sonra Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilgili astsubay alım sınavlarına girmek gerekmektedir.
Bundan böyle çatışma bölgelerinde sadece profesyonel erbaş, uzman çavuş, astsubay ve subaylar bulunacak. Kısa ve uzun dönem askerlik yapanlar ise çatışma bölgelerine gitmemekle birlikte, yine üs bölgelerinde görevlendirilmeye devam edecek.
Astsubay subaydan kıdemsiz, er ve erbaşlardan kıdemli olan askerdir.
Astsubaylar, kara, deniz, hava ve bando astsubayı olarak görev yaparlar. Astsubayların görevi rütbelere göre değişir. Takım astsubayı, tank komutanı, tim komutanı, bölük astsubayı, karakol komutan yardımcısı, kısım amiri ve karakol komutanı vazifelerini üstlenirler.
Bilindiği gibi Emniyet ve Askeri Personel nüfusa kayıtlı olduğu illerde çalışamıyordu. Bu değişiklikle artık Polisler ve Askerler kendi memleketlerinde görev yapabilecek.
Uzman erbaş görevindeki tüm sorumluluklarınızı yerine getirdikten sonra astsubaylığa yükselmeye hak kazanırsınız. Astsubay olan kişiler belirli kriterlere göre rütbe kazanmaya devam ederler ve bu rütbeleri kollarında taşırlar. Çizgi halinde olan rütbeler astsubay rütbeleridir.
Sonraki Konu. Astsubay maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 262 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Astsubay maaşları 30010 TL'dir. En düşük Astsubay maaşı 24010 TL iken, en yüksek Astsubay maaşı 62970 TL'dir.
Teğmen, orduda rütbesi üsteğmen ve asteğmen arasında olan, görev aldığı bölükte takım veya tim komutanı olarak da çalışan subaydır. Teğmenin apoletinde bir yıldız vardır. TSK'da "Subay" sınıfına dahildirler. Asteğmen, uzman çavuş ve astsubaydan üstündür.
Teğmen ve Üsteğmen bekleme süreleri 3 yıl olup, 6 yıl da yüzbaşı rütbesine yükselir. Yüzbaşı 6 yıl bekleme süresi sonunda, Binbaşı rütbesine terfi eder. Binbaşı, Albay rütbesine yükselmesi için 5 yıllık süreyi doldurmalıdır. Kurmaylık imtihanını kazanmaları durumunda, Tuğgeneral rütbesine terfi ettirilir.
Astsubay Çavuş – terfi için 3 yıl. Astsubay Kıdemli Çavuş – terfi için 3 yıl. Astsubay Üstçavuş – terfi için 6 yıl beklemesi süresi, 3 yılı kıdemli olarak. Astsubay Kıdemli Üstçavuş – terfi için 6 yıl bekleme süresi, 3 yıl kıdemli olarak.
Emekli Astsubay Maaşı Ne Kadar? Gerekli yaş ve hizmet gününü tamamlayan astsubaylar emekli aylığını almak için hak kazanırlar. En düşük emekli astsubay maaşı 2023 yılında ortalama 12.637 TL'dir.
Tayin olabilecekleri yerlerin listesi oluyor. Batıda 4 ya da 5 yıl doğuda ise 2 ya da 3 yıl asgari hizmet süreleri bulunmakta. Fakat bunlar illa 5 yılda bir tayin görecekler anlamına gelmiyor. Kıdem ve talebe sırasında göre tek bir yerde 10 sene bile geçirilebilir.
Köken bilimi. Mareşal sözcüğü Türkçeye Fransızca maréchal kelimesinden geçmiştir. Maréchal (nalbant, komutan) sözcüğü, Latince kökenli mariscalcus sözcüğünden gelir. Latince Mariscalcus kelimesi, Cermence (Eski Almanca) at ve uşak kelimelerinden unsurlar taşır.
Devrem, aynı dönemde askerlik yapmaya başlamış olan kişilerin birbirlerine hitap şeklidir. Genellikle erler ve onbaşılar birbirine bu şekilde hitap eder. Denizciler ise birbirine devrem yerine kura şeklinde seslenir. Devrem kelimesiyle eş anlamlı olan tertip sözcüğü de askerlerin en sık kullandığı kelimelerden biridir.
belli bir düzenli orduya dahil olmayan, askerî eğitim almış, ama bu eğitimi parasını veren herkes için kullanan kişi. Hizmet ettiği kişinin amaçlarını sorgulamadan sadece kendisine verilen işi yapar.
Askerlik görevini tamamlayarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ayrılan subay, astsubay, uzman erbaş, sözleşmeli er ile erbaş ve erlere yasal yaş sınırına kadar sefer görev emri verilebilir.
Gün ve aya bakılmaksızın Harp Okulları için en fazla 20 (yirmi) yaşında olmak (1998 ve sonrası doğumlu), Astsubay Meslek Yüksekokulları için en fazla 21 (yirmibir) yaşında olmak. (1997 ve sonrası doğumlu) olmak gerekir.
19 yaş altı adaylar için; Erkeklerde, boy alt sınırı 162, üst sınırı 190 santimetredir. Kadınlarda ise boy alt sınırı 149, üst sınırı 190 santimetredir. 19 yaş ve üzerindeki adaylar için; Erkeklerde, boy alt sınırı 164, üst sınırı 210 santimetredir.
Lise kaynağından temin edilen öğrencilere akademik eğitim ve askerî eğitim olmak üzere iki ana konuyu kapsayacak şekilde iki yıl (dört yarıyıl) olacak şekilde meslek yüksekokulları düzeyinde ön lisans eğitimi verilmektedir. Mezun olan öğrencilere Astsubay diplomasının yanında 2 yıllık Ön lisans diploması verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri