AŞURE GÜNÜ ALIŞVERİŞ YAPMAK BEREKETİ ARTIRIR MI? Aşure günü alışveriş yapmanın bereket getireceğine, o gün gusül abdesti alanların bir yıl boyunca hasta olmayacağına dair herhangi bir ayet, hadis, sahabe veya tabiin uygulaması bulunmamaktadır.
Aşure günü alışveriş yapmanın bereketi artırdığına inanılır. Muharrem ayının onuncu gününe denk gelen Aşure günü, bu ayın en kıymetli gecesidir. Bereket, paylaşma ve birliğin simgesi olan Aşure gününde alışveriş yapmanın bereket getireceğine inanılır.
Halk arasında Muharrem ayının 10'u olan aşure gününde temel ihtiyaç maddelerinden ve de özellikle 10 çeşit alışveriş yapılırsa, Allah'ın yıl boyunca o insanın rızkına, geçimine bereket vereceğine dair bir inanış vardır.
Aşure pişirilen evlerde bir sene boyunca bolluk bereket olacağı, yoksulluk görülmeyeceği, yiyenlerin şifa bulacağına inanılır. Aşure pişerken karıştırmak için kullanılan kepçeye ibrişimle delikli gümüş paralar bağlamak, daha sonra bunları yıkayıp yine bereket olsun diye keseye koymak, aşurenin geleneklerden.
Peygamber Efendimizin (S.A.V) Muharrem ayının faziletleri ile ilgili hadis-i şerifleri aşure gününün de önemini ortaya koymaktadır. Allah Resulü “Her kim aşure gününü ihya ederse aşure gününü diriltir, gününde ve gecesinde ibadetle meşgul olursa Allah-u Teala dilediği gibi onu yaşatır ve diriltir” diye buyurmuştur.
İlgili 38 soru bulundu
Aşure artarsa meyve ağaçlarının dibine dökülür ve bu ağaçların daha çok meyve vereceğine inanılır. Aşure geleneği, İslam mezheplerinde kendine yer bulduğu gibi Musevilerde ve Hıristiyanlarda da farklı isimlerle bilinmektedir.
AŞURE YAPMAK SEVAP MI? Âşura Gününün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Bugünde Cenâb-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini arttırmıştır. Bu günlerde oruç tutmak çok faziletlidir.
Halk arasında inanca göre, Aşure Günü eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur. Aşure günü alışverişinde genellikle evde en çok kullanılan malzemelerden; Şeker, tuz, pirinç, bulgur ve çay gibi malzemeler tercih edilir.
Muharrem ayının onuncu günü idrak edilen aşure gününde yapılan alışverişin kişinin rızkına ve geçimine bereket vereceği düşünülmektedir.
Aşure pişirilen evlerde bir sene boyunca bolluk bereket olacağı, yoksulluk görülmeyeceği, yiyenlerin şifa bulacağına inanılır. Aşure pişerken karıştırmak için kullanılan kepçeye ibrişimle delikli gümüş paralar bağlamak, daha sonra bunları yıkayıp yine bereket olsun diye keseye koymak, aşurenin geleneklerdendir.
- Pirinç, buğday, arpa, bulgur, mercimek, nohut, bolluk ve bereket simgesidir. Bu ürünlerin evde bulunmasının eve bolluk ve bereket getireceğine inanılır. Bu ürünler biterse en kısa zamanda yenileri alınır ve bereketin kaçmaması sağlanır ( K.1, K.6, K.17, K28).
Rüyada Market Alışverişi Yapmak
Bu rüya, sağlıklı yiyecekler veya diğer ürünler satın alarak kendisine özen gösterdiğini gösterir. Rüyada markette alışveriş yapmak aynı zamanda kişinin toplumda yer almak veya daha sosyal olmak istediğine de işaret edebilir.
Çünkü üzerinde bize ait bir emek ve bedel yoktur. Kazancımızın üzerindeki bereketi belirleyen, bizim onu kazanırken ödediğimiz bedeller ve emeklerdir. Bu sebeple, rüşvetle, şans oyunlarıyla, kumarla, piyangoyla gelen paranın bereketi yoktur.
Alevî inancında Aşûre Günü ve Muharrem Mâtemi
Matem süresince bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez, kurban kesilmez ve et yenmez. Matem boyunca hiçbir canlıya eziyet edilmez. Kimsenin kalbini kırmamak, dili ile kimseyi incitmemek, kimse hakkında dedikodu yapmamak Mâtem Orucu'nun temel ilkesidir.
Muharrem ayı Hicri takvimine göre Hz. Muhammed'in ashabıyla birlikte inançlarını koruyabilmek adına Mekke'den Medine'ye göç etmesi zamanına denk gelir. Aşure günü Muharrem ayının 10. günü 28 Temmuz 2023 Cuma günüdür. Muharrem ayının 10. gününden itibaren ay boyunca aşure yapılıp dağıtılabilir.
Bu kutsal ayı diğerlerinden ayıran, bereketin, sabrın, rahmet ve ibadetin ayı olarak kabul edilen Ramazan ayını özel ve mübarek kılan özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz: Kur'ân-ı Kerim bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Bin aydan daha hayırlı olarak kabul edilen Kadir Gecesi bu ayın içindedir.
Muharrem Ayı'nın onuncu günü yani Aşure Günü oruç tutmak Hanefilere göre vacip, Şafiilere göre ise müekked sünnetir. Ancak oruç tek olarak tutulmaz. Yani 9. ve 10. gün ya da 10. veya 11. gün olarak veya 9, 10 ve 11. gün olarak 2 veya üçlü olarak tutulur. Tek başında Aşure Günü oruç tutumak doğru bulunmaz.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER? Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor.
Yâ zel-celâli vel-ikrâm. Bi-rahmetike yâ erhamer-râhimîn, Ve sallâllâhü alâ seyyidinâ Muhammedin vel alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.” Aşure duasını dilerseniz Türkçe okunuşu ile okuyabilirsiniz. Bu ayı özel kılan duanın okunması, aşureyi ve ayı daha da bereketlendirmektedir.
İslam inancına göre, bir sene boyunca hasta olmamak için Aşure Günü gül suyuna 7 Fatiha okunuyor. 10 Muharrem'de 70 defa “hasbinallah ve nimel vekil” zikri çektikten sonra 7 defa okunması tavsiye edilen dua.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BİTİYOR? Muharrem ayının 10'uncu günü yani Aşure günü ise 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos Perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor.
el Cevab: Aşurede sabit olan şey orucudur. -Aşure de aileye ikramda bulunulmasıyla alakalı hadis sabittir. Buna göre aşure gününde aileye ikram edilmesi sünnet olur.
Ancak bugüne özgü başta oruç olmak üzere birçok nafile ibadet bulunmaktadır. Hadis-i Şerif'te, "Aşure günü on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur, buyurulmuştur. Peki Aşure günü selamlaşmak fazileti nedir? Aşure günü 10 kişiye selam vermek ve diğer faziletler.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER? Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri