Sağlık kelimesinin eş anlamı sıhhattir. Aynı zamanda eski dönemlerde afiyet kelimesi de kullanılmaktaydı. Günümüzde ise sıhhat eş anlamlısı daha çok öne çıkıyor.
Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu üzerinden sağlık kelimesi için eş anlamlı olarak, 'sıhhat' sözcüğü ele alınmaktadır. Her iki kelime de anlam açısından aynı ifadeyi taşıyor.
Sıhhat, sağlık anlamındadır ve sağlık kelimesi sıhhat kelimesinin eş anlamlısıdır. Sağlık kelimesinin yanı sıra afiyet ve esenlik kelimeleri de sıhhat kelimesinin eş anlamlısıdır.
Sıhhat kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiş olan bir kelimedir. Aynı zamanda bu kelimenin anlamı ise, sağlık, esenlik ve doğruluk demektir.
Sıhhat kelimesi ile eş anlamlı olan kelimeler sağlık ve esenlik kelimeleridir.
İlgili 39 soru bulundu
Hastalık kelimesi de sağlık kelimesi kadar sık kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra sağlık sözcüğünün zıt anlamlısı olarak maraz kelimesi de kullanılmaktadır.
Neredeyse her kelimenin anlamdaşı olsa da şifa kelimesinin eş anlamı olan bir sözcük yoktur. Onma, ilaç, çare ve tedavi gibi kelimeler şifa yerine kullanılsalar da bu kelimeler şifanın eş anlamlısı kelimeler değildir.
1. Sağlığın Tanımı: Dünya Sağlık Örgütü anayasasında sağlık şöyle tanımlanmıştır: “Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.” Bu tanımda bedence ve ruhça iyilik hali sağlığın bilinen yönüdür.
Fıkıh usulünde sıhhat, bir ibadet veya hukukî işlemin unsurlarını ve temel gereklerini taşıması sebebiyle geçerli olmasını ifade eder; bu durumdaki ibadet veya hukukî işlem için sahîh terimi kullanılır.
Köken. Arapça صحت, o da Arapça صِحَّة (ṣiḥḥa) kelimesinden gelmektedir.
Ayrı yazılması gereken bu ikileme bazen bitişik yazılabilmektedir. Bu kelime genellikle sağlıksıhhat şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı sağlık sıhhat şeklinde olmalıdır.
Hekim kelimesinin iki adet eş anlamlı kelimesi bulunmaktadır. Hekim kelimesiyle aynı anlama sahip kelimeler doktor ve tabip kelimeleridir.
Kelime kökeni
Hemşire sözcüğünün eş anlamlısı olarak tıp bacısı ve erkekler için tıp kardeşi şeklinde sözcükler bulunmaktadır.
Sağlık, genel anlamıyla “vücudun hasta olmaması durumu, vücut esenliği, sıhhat” olarak tanımlanmaktadır (Büyük Türkçe Sözlük, http://tdkterim.gov.tr/bts/). Bu tanım fizyolojik sağlığı çağrıştırmakla birlikte, beden ve ruh sağlığının bir bütün olarak ele alınması gereği son yıllarda kabul edilmektedir.
Arapça kökenli olan kelimenin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre eş anlamlısı söz, sözcük ve lügattir. Bazı durumlarda yan anlam olarak da “lafız” kullanılabiliyor. Genellikle günlük hayatta konuşmalarda ve yazılarda kelimenin eş anlamlısı olarak “sözcük” kullanılıyor.
Büyük kelimesine eş anlamlı olarak kullanılabilecek sözcükler, kaynaklarda şu şekilde sıralanmıştır; Koca, kocaman, muhteşem, yüce, makro, kodaman, iri, üstün.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre sıhhatler olsun kelimesi nezaket sözü demektir. Sıhhatler olsun kelimesi yıkananlara veya tıraş olanlara söylenen bir nezaket sözüdür.
Muzip, takılgan olan kişiler için kullanılan bir kelimedir. Yaramaz kelimesiyle birlikte de, cümle içerisinde çok kullanılabiliyor.
sıf. (Fr. imposé) Dilimizde “zorla kabul ettirmek, tesir edip aşılamak” anlamına gelen Empoze etmek kullanılışında geçer: Ama yanılanların çoğunlukta olduğu bir diyarda yanlışlar kendini doğru olarak empoze ederler (Burhan Felek).
Sağlık “yalnızca hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, fiziksel, sosyal ve ruhsal yönden tam bir iyilik halidir”. Bu durumda bireyin sağlığını sürdürebilmesi için fiziksel, ruhsal ve sosyal sağlığının yanı sıra manevi sağlığının da değerlendirilmesi gereklidir.
SAĞLIK (Health): yalnızca hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedenen, ruhen ve sosyal olarak tam bir iyilik halidir. “Koruyucu+Tedavi Edici+Rehabilite Edici” Sağlık Hizmetleri bir bütündür. Biri diğerinden ayrılamaz. Biri diğerinden üstün tutulamaz.
Sağlık, sadece hasta veya sakat olmamak değil; bedensel, zihinsel, ruhsal ve sosyal yönlerden tam bir iyilik hâlinde bulunmaktır. Sağlıklı olmanın ölçütleri bedensel iyilik hâli, ruhsal iyilik hâli, zihinsel iyilik hâli, sosyal iyilik hâlidir.
Şifacı gerçekte var olan şifa enerjisini açığa çıkaran yardımcı kişidir. Şifacılar şifa enerjisinin akmasına yardımcı olan kanallardır. Bu kanalların çeşitleri çoktur. En bilineni eller ile şifa vermektir.
Semptom sözcüğüyle eş anlamlı olan klinik tıbbi kelimesinin yerine de kullanılabilir. Örneğin ''klinik bir vaka'' dendiğinde söz konusu vakanın mutlaka tedavi altına alınması gerektiği ifade edilir. Klinik TDK Sözlük Anlamı Nedir? TDK'ya göre klinik kelimesi hem hastane hem de belirti manasına gelir.
Beden, gövde, üzeri veya varlık gibi sözcükler vücut kelimesiyle aynı anlamı taşıyor. Vücut sözcüğünü kullanan bireyler, gövde veya varlık sözcüklerini de aynı anlamda kullanabilir. Beden ve varlık sözcükleri, vücut kelimesiyle aynı anlamda kullanılabilen sözcüklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri