Aşurenin kararmasına sebebiyet veren buğdayın haşlanma şekli ve süresidir. Bunun için; özellikle buğdayın pişerken kararmaması için içme suyu kullanın ve içine bir çay kaşığı karbonat ilave edebilirsiniz.
İnciri küp küp kesin ve üzerini geçecek kadar süt ile ıslayın. Aşureyi karartan incirdir. Ancak süt ile ısladığınızda bu sorun ortadan kalkacaktır.
Aşurenin en zor pişen malzemesi buğday. Bu nedenle buğdayı pişirdikten sonra içerisine portakal kabuğu gibi malzemeler ilave ederek hem renginin hem de lezzetinin güzelleşmesine destek olabilirsiniz. Yine aşurenin içerisinde pirinç kullanmak renginin beyaz kalmasına katkı sağlar.
Kuru meyveleri henüz kaynamakta olan bakliyatların içerisine attığınız zaman siyah bir su bırakacaklardır. Özellikle kuru üzüm, kuru incir meyveler bakliyatlarla birlikte piştiklerinde aşurenin rengini koyulaştırıyorlar.
Aşurenin beyaz olmasını istiyorsanız buğdayı haşlarken içine az miktarda karbonat ilave edebileceğinizi unutmamalısınız. Aşureye ilave edeceğiniz kuru meyvelerin her birini ayrı ayrı yerlerde pişirmelisiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Aşurenin kararmasına sebebiyet veren buğdayın haşlanma şekli ve süresidir. Bunun için; özellikle buğdayın pişerken kararmaması için içme suyu kullanın ve içine bir çay kaşığı karbonat ilave edebilirsiniz.
İçerisindeki bakliyatlar nedeniyle çok fazla katı olabiliyor ya da az pişirilmesi ve bakliyatların nişastalarının ortaya çıkmaması nedeniyle de çok sıvı olabiliyor. Rengi koyulaşabiliyor, lezzeti çok şekerli ya da az şekerli bir kıvama geliyor.
Aşureye kuru dut konulur mu? Mümkündür. Aşurenin rengini koyulaştıran dut kurusu, kuru incir, kuru kayısı gibi meyveler için ön haşlama yapılır.
Şekeri, bakliyatların pişmesini engelleyeceği için ilk malzemelerle birlikte değil, son aşamada ekleyin. Tanelerin dibe çökmemesi için çok sıcakken aşureyi kaplara doldurmayın. Yapılışı: Buğday, nohut ve kuru fasulye bir gece önceden ayrı ayrı suda bekletilir.
Buğdayın suyunu süzüyorsunuz
Ayrıca aşurenin berrak bir renge sahip olması için iyice süzülmeleri çok mühim. Ancak buğdayın suyunu süzmeyin ve haşlama suyuyla birlikte aşureye kıvam ve tadını verecek asıl malzeme o olduğu için onu en baştan içme suyu ile kaynamaya bırakın.
Aşureyi ocakta az ya da fazla tutmamalı, tüm malzemeler güzelce harmanlanana kadar kaynatmalısınız. Aşurenin içindeki malzemelerin suyu ne kadar koyulaştırabileceğini unutmamalı, saklama koşullarınızı da düşünerek hareket etmelisiniz. Aşureniz bekledikçe koyulaşacaktır, unutmamalısınız.
Tencereye önce buğday sonra bakliyatlar ve en son meyveler eklenmelidir. Bu hem meyvelerin bütünlüğünün bozulmamasını hem de çok pişererek aromalarının kaybolmamasını sağlayacaktır. 3. Doğru kıvam için nişasta ekleyin.
Yumuşayan buğdaya pişmiş nohutu, fasulyeyi, doğranmış kayısıyı, kuru üzümü, yıkanmış pirinci ekleyerek 15 dakika kaynatın. Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15 dakika daha kaynatın. Aşureyi cam kaselere bölüştürün.
Aşure pişirmek sabır ister. Büyük bir tencere aşureyi pişirme süresi 2 saat civarındadır.
Eğer birkaç güne kadar dayanacak şekilde saklamak istiyorsanız aşurelerin üzerini hava almayacak şekilde kapatmalısınız. Aksi halde aşureler buzdolabında dahi olsa dokusunda ve tadında bozulmalar meydana gelecektir, bizden söylemesi.
Kuru üzümler yıkanır ve suda bekletilir. Yumuşayan buğdaylara ayrı ayrı haşlanıp süzülen fasulye ve nohut ilave edilir, pirinç katılır. Tenceredekiler iyice yumuşayınca suları süzülen üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve küçük küçük doğranmış elmalar ilave edilir. Süt eklenir.
İsteğe bağlı olarak karanfil ve gül suyu da aşureye konabilir. Aslında aşureye lezzet katan ve güzel kokmasını sağlayan gül ve karanfil kokusudur. Bir cezvenin yarısına kadar su doldurulduktan sonra içine üç adet karanfil atıp, iyice kaynatılarak aşurenin altının kapanmasına yakın gül suyu ile birlikte dökülebilir.
her türlü yenir. benim gibi sabırsızsanız sıcak yersiniz. yanında da su bolcana.
Suda yumuşayan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştıracaktır. Nohut ve fasulye de bir gece önceden suda bekletilmelidir. Böylece bakliyatların gazı alınmış olur ve yerken rahatsızlık vermez. Aşurenin renginin berrak olması için bakliyatı ve tahılı haşladıktan sonra süzmeniz de önemli bir adımdır.
Aşure yapımında kullanacağınız su miktarı da oldukça önemlidir. Çok su koyarsanız buğday şişmez ve aşure sulu kalır. Az su koyarsanız katı bir kıvam alır. 2 su bardağı haşlanmış buğdaya, 3,5 su bardağı ekleyebilirsiniz.
Bu hadis ve yemek yedirmek ve komşulara ikramla alakalı hadisler çerçevesinde böyle bir gelenek doğmuş olsa gerektir. Ama bu günde yemek yapıp dağıtmak sünnettir demek yerine bu günde aileye ve yakınlara ikramlarda bulunmak sünnettir demek uygun olur.
Aşura Günü ise Muharrem ayının onuncu günüdür. İslam inancında bu günde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu güne kıymet atfedilir. Aşura'nın Arapça'da 10 manasına gelen 'aşara' kelimesinden türemiştir.
Üzerini geçecek kadar su koyup 10 dakika kaynatın. Kaynama sonunda çıkan sarı suyu döküp tekrar sıcak su koyup 5 dakika daha haşladıktan sonra kapağını kapatıp bir gece bekletin. Ertesi gün buğdaylara sıcak su ilave edip yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın, suyu azaldıkça sıcak su ilave edin.
Aşure'de hiçbir hayvansal gıda içermeyen bir tatlıdır ve Muharrem ayında dağıtılır. Dağıtılmasının temel sebebi ise Ali Zeynel Abidin isimli imamın Kerbela Savaşı'ndan kurtuluşunu kutlamak ve bu kurtuluşa duyulan sevinci göstermektir.
AŞURENİN ŞEKERİ EN KOLAY NASIL DENGELENİR? Aşureyi yaptıktan sonra, şekerini fazla kaçırdığını düşünüyorsanız aşureyi kaselere boşaltmadan önce direk tencerenizin altını yakın. Daha sonra aşurenin içine su ekleyin. Su eklediğiniz aşureyi karıştırın kıvamı tutana kadar pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri