Bulutlarda meydana gelen fizikten işlem ile birlikte ortaya çıkan ve dökülen su, yağmur olarak ifade edilmektedir. Bu doğrultuda aynı anlama ile birlikte yağış ve bereket ya da rahmet kelimeleri eş anlamlı şekilde değerlendirilir.
Ma-i cari, akarsu; mayi akışkan demektir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Sıvının eş anlamlısı olan likit ve mayi kelimeleri cümle içinde sıvı kelimesinin yerine geçebilirler.
Hatanın Eş Anlamı ile Örnek Cümleler (TDK)
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman eş anlamlı sözcük olarak yanılgı ve yanılma ile beraber kusur kelimeleri çok daha fazla kullanılmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Aynı zamanda yağmur kelimesi aynı anlam üzerinden günlük yaşamda çok sık kullanılır. O yüzden bu kelimeyi alternatif olarak rahmet, yağış ve bereket gibi sözcükler eş anlamlı şekilde değerlendirilebilir.
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir.
Sıvı kelimesine zıt olan kelimelerden biri de, katı kelimesidir.
VAR KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Var kelimesinin eş anlamlısı "mevcut" ve "olanca" olarak bilinmektedir.
Kara, eş sesli sözcüklerden biridir. Dünya, kara, deniz ve hava olmak üzere üç bölümden oluşur. Kara kelimesinin sözlük anlamı yeryüzü ve topraktır. Toprağın rengi siyaha yakın olduğu için bu şekilde isimlendirilmiştir.
Bunun için “kara” ve “siyah” sözcükleri eş anlamlıdır denilebilir. Bunun gibi; “okul – mektep”, “ayrım – fark”, “serüven – macera”, “kelime – sözcük”, “sağlık – sıhhat”, “hak – adalet”, “hediye – armağan” sözcükleri hep eş anlamlıdır.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
Cümle kelimesinin eş anlamlısı tümce kelimesidir.
Büyük kelimesine eş anlamlı olarak kullanılabilecek sözcükler, kaynaklarda şu şekilde sıralanmıştır; Koca, kocaman, muhteşem, yüce, makro, kodaman, iri, üstün.
UZUN KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Uzun kelimesinin eş anlamlısı "mesafe" ve "ırak"dır. Bu kelimeleri cümle içerisinde "uzun" kelimesinin yerine koyduğumuzda cümlede herhangi bir anlatım bozukluğu meydana gelmemektedir.
Hatırlamak kelimesinin eş anlamlısı yine dilimize Arapçadan geçmiş olan 'anımsamak' kelimesidir. Bu iki kelime, cümlede birbirlerinin yerine kullanılabilmektedir.
Hakiki, asıl, sahici ve başlıca kelimeleri gerçek sözcüğünün sahip olduğu eş anlamlardır.
Eş anlamlı kelime; yazılış ve okunuş bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelerdir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Anlamdaş kelimelerin birisi genelde yabancı kökenlidir.
TDK ye göre bir olayı veya olayı etkileyen, doğuran şey, illet anlamına gelen neden sözcüğünün eş anlamlısı “sebep” sözcüğüdür. Ayrıca neden sözcüğü ile aynı manaya geldiklerinden illet, niçin, niye, ne için, münasebet kelimeleri de bu kelimenin yerine kullanılabilir.
BOL KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI NEDİR? Türk Dil Kurumu'na göre bol kelimesinin anlamını inceledik. Bu anlamlara göre bol kelimesinin zıt anlamlısı dar kelimesidir.
Öz kelimesinin zıt anlamı; üveydir. Öz kelimesi ile üvey kelimesinin birbirinin zıttı olduğunu belirtmek mümkündür.
Ham kelimesinin birden fazla zıt anlamı bulunur. Bunlar; idmanlı, yetişmiş ve olgundur.
Peki, gökyüzü kelimesinin eş anlamlısı nedir? İşte bu kelime hakkında detaylar. Göğün görünen yüzeyi olarak bilinen gökyüzü, 'sema' eş anlamlısı ile ifade edilmektedir.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Doğa kelimesinin bir tane eş anlamlısı kelime bulunmaktadır. Bu doğrultuda doğa eş anlamlısı "Tabiat" kelimesi olup aynı zamanda doğa da demektir. Dolayısıyla bu kelimeyi eş anlamlı olarak kullanmamızda bir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri