İçtenlikle niyet etmek "Allah'ım, bu aşureyi senin rızan için, sevdiklerimle paylaşarak birlik ve beraberliği güçlendirmek, yardımlaşma ve dayanışmayı artırmak, hayırlı bir iş yapmak ve senin hoşnutluğunu kazanmak için yapıyorum. Niyetim halis ve içten olduğu umuduyla kabul etmeni dilerim. Amin."
Yâ zel-celâli vel-ikrâm. Bi-rahmetike yâ erhamer-râhimîn, Ve sallâllâhü alâ seyyidinâ Muhammedin vel alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.” Aşure duasını dilerseniz Türkçe okunuşu ile okuyabilirsiniz. Bu ayı özel kılan duanın okunması, aşureyi ve ayı daha da bereketlendirmektedir.
6 Rekatlık Aşure günü Namazı'na "Niyet ettim Ya Rabbi! Senin Rıza-i Şerifin için namaz kılmaya" Allah-u Ekber diyerek niyet edilir ve namaza böyle başlanır.
AŞURE YAPARKEN OKUNACAK DUA ARAPÇA
"Bismillahirrahmanirrahim. Allahümme innî es'elüke bi-hakkıyâ Ebu Abdullahil Hüseyin ve bi-hürmetihi ve ceddihi ve ummihî ve ebihi ve bi-seyyidil vâsıyyil Emîn. En yürziyani fîd-dünya hazehi ve yüsallimani yevmel kıyâmeti innake alâ kulli şey'in kadîr."
İslam inancına göre, bir sene boyunca hasta olmamak için Aşure Günü gül suyuna 7 Fatiha okunuyor. 10 Muharrem'de 70 defa “hasbinallah ve nimel vekil” zikri çektikten sonra 7 defa okunması tavsiye edilen dua.
İlgili 31 soru bulundu
Aşure gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde 2 rekat namaz kılınır. Her rekatta 1 Fatiha, 50 İhlas-ı Şerif okunur. Namazdan sonra 100 defa; "Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammedin ve Ademe ve Nuhın ve İbrahime ve Musa ve İsa vema beynehüm mine'n-nebiyyine ve'l-mürselin.
Yüz kere Ayete'l-Kürsi, yüz kere de İhlas-ı Şerif okumak. Aşûrâ (Aşure) çorbası pişirmek. Aşure gününde 786 Besmele-i Şerîf Her Ne Niyet Üzerine Okunursa Kabul Olur! Aşure Günü Akşamla Yatsı Arası (40 ) FATİHÂ-İ ŞERÎF Ne Niyet Üzerine Okunursa Kabul Olur!
Biri Akşam ve Yatsı namazı arasında, diğeri ise öğle ve ikindi namazı arasında kılınır. Aşure günü ikindi ve öğlen arasında kılınan 4 rekatlık namaz: Aşure günü ikindi ve öğlen arasında kılınan 4 rekatlık namazda her rekatta Fatiha Suresi'nin ardından 50 defa İhlas Suresi okunur.
Şeyh Şihaübddin-i Sühreverdi'den aşure duası konusunda şu bilgiler alınmıştır: “Her kim aşure duasını Aşure günü içerisinde üç defa okursa bu kişi ölümden bile emin olur. Bununla birlikte o yıl ölümü takdir edilmiş olan kişiler aşure duasını okuyamazlar. Allah aşure duasını o kişiye okutmaz.” Şeklinde buyurmuştur.
Halk arasında inanca göre, Aşure Günü eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur. Aşure günü alışverişinde genellikle evde en çok kullanılan malzemelerden; Şeker, tuz, pirinç, bulgur ve çay gibi malzemeler tercih edilir.
MUHARREM AYININ 1'İ İLE 10'U ARASINDA KILINACAK NAMAZ
Eğer kılınamazsa yatsıdan sonra kılınır. Bu namazın niyeti ise şu şekildedir; “Niyet ettim senin rızan için namaza. Herhangi bir komşumun, din kardeşimin veya bir kimsenin bana hakkı geçmişse, bu hakkın ödenmesi için,” denir ve Allahüekber denilerek namaza başlanır.
Muharrem ayının ilk gecesi şu niyetle tesbih namazı kılmak gerekir. Niyet: "Ya Rabbi, bu sene beni Mağfiret-i İlahine, Rıza-i İlahine mahzar eyle. Yeni açılan amel defterimi Rıza-i İlahine muvafık amel ile doldurmayı bana nasib eyle. Beni Gadab-ı İlahine düçar olacak amellerden muhafaza buyur.
Aşure Günü öğle ve ikindi arasında 4 rekat namaz kılınır. Her rekatta 1 Fatiha, 50 İhlas okunur. Namazdan sonra 70 istiğfar, 70 salavat, 70 defa da "Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhi'l-aliyyil-azim." denilir. - Aşure gecesi teheccüd namazı ve mümkünse tesbih namazı kılınmalıdır...
AŞURE NİYET VE AMAÇ DOĞRULTUSUNDA SEVAP KAZANDIRABİLİR
Ancak, sevap kazanmak için niyetin ve amelin samimi olması gereklidir. Yani, sadece aşure yapmak için yapılmış bir davranışın sevap kazandırması kesin değildir. İslam'da amellerin kabul edilmesi, niyetin temiz ve samimi olmasına bağlıdır.
Aşure Günü ikindi ve öğlen arasında kılınan 4 rekatlık namaz: Aşure Günü ikindi ve öğlen arasında kılınan 4 rekatlık namazda her rekatta Fatiha Suresi'nin ardından 50 defa İhlas Suresi okunur... Allah-u Ekber ! 1 Fatiha suresi, 10 İhlas-ı Şerif okunur ve namazdan sonra dua edilir...
AŞURE YAPMAK SEVAP MI? Âşura Gününün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Bugünde Cenâb-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini arttırmıştır. Bu günlerde oruç tutmak çok faziletlidir.
Kişinin abdesti yoksa yine aynı şekilde dualar okuyabilir, salavat-ı şerifler çekebilir. Ezbere bildiğiniz bir sureyi abdestiniz olmadan boş vaktinizi değerlendirirken okuyabilirsiniz. İçerisinde Allah (c.c)'un ayetlerini bulunduran Kuran-ı Kerim okunduğu zaman evin içerisi manevi anlamda huzurla dolmaktadır.
Muharrem ayı boyunca dağıtılan aşurenin en az 7 kişiye dağıtılması gerektiği ifade ediliyor. Ancak ülkemizde bu sayı oldukça yukarılara çıkabiliyor. Bereketin sembolü olan aşure tüm yurtta en az 7-8 eve dağıtılmasıyla biliniyor.
İslam inancına göre, bir sene boyunca hasta olmamak için Aşure Günü gül suyuna 7 fatiha okunuyor. AŞURE GÜNÜ GÖZE SÜRME ÇEKMEK ÖNEMİ NEDİR?
"Arefe Günü oruç tutanların, iki senelik günahları af olur. Biri geçmiş senenin, diğeri gelecek senenin günahıdır." "Arefe Günü 1000 İhlâs okuyanın bütün günahları af olur ve duâsı kabul olur." (Hepsini Besmele ile okumalıdır.) "Arefe gecesi ibâdet edenler, Cehennemden azat olur."
Aşure Günü'nü hep oruçlu geçirmiştir. Oruçlu geçirirken de ümmetine de oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Aşure orucuyla ilgili Hz. Peygamber, Aşure Günü oruç tutan Hıristiyan ve Yahudilere benzememek için bir gün öncesi veya bir gün sonrasıyla beraber oruç tutmayı tavsiye etmiştir.
[Deylemi] (Ramazandan sonra en faziletli oruç, Allahü teâlânın ayı Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.) [Müslim, İbni Mace, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai] gibi hadisler de mevcuttur. Aşure Günü Kuran'da geçmez.
Bir yandan Peygamber Efendimizin torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'in şehit edilişlerinin acısı yaşanırken, diğer yandan İslam alemi açısından birçok önemli hadisenin gerçekleştiği Aşure gününde çeşitli ibadetler ve sünnetler yerine getiriliyor. Bunlardan biri de Aşure gününde 10 kişiye selam vermek…
"Her kim aşüre gününde müslümanlardan 10 kişiye selam verise, O kişi bütün müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur.. " ÂŞÛRÂ GÜNÜ GUSUL (BOY ABDESTİ); Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurmuştur.. "ÂŞÛRÂ günü boy abdesti alan, ölüm hastalığından başka hastalık görmez.
Muharrem ayının ilk günü; her birinin başında Besmele çekerek (360) defa Ayetel kürsi'yi okursa arkasından 3-5 veya 7 kere; "Allahümme yâ muhavvilel havli vel-ahvâl havvil hâlenâ ilâ ahsenil hâl! Bi havlike ve kuvvetike ya azizü ya müteal ve sallalahu aleyhi vesellem."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri