Aşurelik buğdayın iyi derecede pişmesi için akşamdan suda bekletmek gerekir. Suda yumuşayan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştıracaktır.
Pişirme süresini kısaltmak için buğdayı bir gece önceden suda bekletip, suyunu süzdükten sonra içme suyunda haşlayabilirsiniz.Buğdayları bir kevgir yardımıyla alıp, haşlama suyundan çorba yapabilirsiniz.
Tencere içerisine yıkanmış 1 çay bardağı aşurelik buğday ve üzerine 2 parmak ölçüsünü geçecek miktarda soğuk su konulacak ve tencerenin kapağı kapatılacak. Tencerede buğdayın ıslanması için en az 8 saat bekletilecek ve süre bitiminde süzülecek.
Aşurenin içine konacak malzemelerin bir gece önceden ıslatılarak iyice yumuşatılması gerekir. Aksi takdirde aşurenin içindeki bakliyatlar, meyveler ve diğer malzemeler birbirine yeterince kaynaşmaz, aşurenin kıvamı tutmaz.
Bakliyatları bir gün önceden suda bekletmiyorsunuz
Aşurenin olmazsa olmaz malzemelerinden olan nohut, buğday, kuru fasulyenin en az 8 saat öncesinde soğuk suyun içinde bekletilmesi gerekiyor.
İlgili 40 soru bulundu
Aşurelik buğdayın iyi derecede pişmesi bir gece önceden suda bekletilmesi gerekir. Suda yumuşayan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştıracaktır.
Suyu düdüklü tencereye alıp kaynamaya bırakalım. O kaynarken buğdayımızı gözden geçirip iyice yıkayalım. Kaynayan suya buğdaylarımızı atıp ateşten alıp düdüklünün kapağını kapatalım. Aynı yoğurt mayalar gibi tenceremizi sıkıca saralım. 4 veya 5 saat bu şekilde bekleyelim sonra açıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Aşurelik buğdayın iyi derecede pişmesi bir gece önceden suda bekletilmesi gerekir. Suda yumuşayan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştıracaktır. Nohut ve fasulye de bir gece önceden suda bekletilmelidir. Böylece bakliyatların gazı alınmış olur ve yerken rahatsızlık vermez.
İsteğe bağlı olarak karanfil ve gül suyu da aşureye konabilir. Aslında aşureye lezzet katan ve güzel kokmasını sağlayan gül ve karanfil kokusudur. Bir cezvenin yarısına kadar su doldurulduktan sonra içine üç adet karanfil atıp, iyice kaynatılarak aşurenin altının kapanmasına yakın gül suyu ile birlikte dökülebilir.
Şekeri, bakliyatların pişmesini engelleyeceği için ilk malzemelerle birlikte değil, son aşamada ekleyin. Tanelerin dibe çökmemesi için çok sıcakken aşureyi kaplara doldurmayın. Yapılışı: Buğday, nohut ve kuru fasulye bir gece önceden ayrı ayrı suda bekletilir.
Kerbelâ katliamında hasta olması nedeniyle İmam Zeynel Abidin'in kurtulması ve Ali'nin soyunun devam etmesi nedeniyle de Allah'a şükredilir. Bu nedenle Muharrem mâtemi, aşûre geleneği ile biter. 12 gün orucun ardından Aşûre Günü yapılır. 12 değişik malzemeden oluşan aşûre yenilir ve dağıtılır.
Eğer uygun malzemeleri zamanında kullanmazsanız kararabilir. Peki Aşurenin beyaz olması için ne yapmak lazım? Öncelikle buğdayı haşlandıktan sonra suyu süzülen bakliyat ve kuru meyveleri eklemek gerekir. Tam da bu noktada beyaz olması için aşureye bir miktar yıkanmış pirinç veya 1 çay bardağı ılık süt ekleyebilirsiniz.
2,600-2,700 Gr Şeker (Tercihinize Göre Arttırıp Azaltabilirsiniz)
Tercihen suda bekletip, bol suda duruladığınız buğdayı derin bir tencereye alın. İçme suyu ilavesiyle orta ateşte 30 dakika kadar haşlayın.
Tencereye önce buğday sonra bakliyatlar ve en son meyveler eklenmelidir. Bu hem meyvelerin bütünlüğünün bozulmamasını hem de çok pişererek aromalarının kaybolmamasını sağlayacaktır. 3. Doğru kıvam için nişasta ekleyin.
İnciri küp küp kesin ve üzerini geçecek kadar süt ile ıslayın. Aşureyi karartan incirdir. Ancak süt ile ısladığınızda bu sorun ortadan kalkacaktır.
Aşureyi sıcak şekilde kaselere pay ettiyseniz öncesinde mutlaka oda sıcaklığında soğumasını beklemeniz gerekiyor. Eğer sıcak halde buzdolabına kaldırırsanız aşureleriniz kısa sürede ekşiyecektir, aklınızda bulunsun.
Aşurenin yapılışı
1 gece önce buğdayı ve kuru fasulyeyi sıcak suda bekletin. Nohudun içine tuz ilave edip sıcak suda bekletin.
Aşurelik buğdayı yıkadıktan sonra tencereye koyup üzerine kaynar su döküp 10 dakika kaynatın.
Buğdayın içinde toz, toprak, sap, saman, yabancı ot tohumları vb. yabancı maddeler bulunabilir. Bunlar öğütme sistemlerine zarar verebileceği gibi unun rengini, bileşimini, ekmeklik kalitesini bozarlar ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilerler. Bu nedenle buğdaylara ayırma ve temizleme işlemi uygulanması gerekir.
“Öğütülemez yabancı madde” diye tabir edilen materyalin, mutlaka taneden temizlenmesi gerekir. Un veya irmik değirmenciliğinde, buğday öğütmeye girmeden önce üç aşamalı temizleme işleminden geçer. Bu aşamalarda kaba ve ince temizlik gerçekleştirilir.
Aşure tatlısı, bildiğiniz üzere yarma buğday kullanılarak yapılıyor. Aşure tarifi için aşurelik buğday olarak da adlandırabileceğimiz yarma buğdaydan yalnızca 2 su bardağı kadar kullanmanız yeterli olacaktır.
Islatılmamış kuru fasulye 30-45 dakika, ıslatılmamış nohut 45-60 dakika, ıslatılmamış yeşil mercimek 20 dakika, ıslatılmamış kırmızı mercimek 3 dakika, çorba için buğday 20 dakikada pişiyor. Pirinç için ise 6-8 dakika arası pişirme yeterli.
AŞURELİK BUĞDAYIN SUYU DÖKÜLÜR MÜ? Ayrıca aşurenin berrak bir renge sahip olması için iyice süzülmeleri çok mühim. Ancak buğdayın suyunu süzmeyin ve haşlama suyuyla birlikte aşureye kıvam ve tadını verecek asıl malzeme o olduğu için onu en baştan içme suyu ile kaynamaya bırakın.
Genellikle herkes beyaz aşure peşinde bunun için; Aşureye katacağınız ceviz, kuş üzümü gibi malzemeleri önceden sıcak suya koymalı en az 15-20 kadar bekleterek suyunu süzmelisiniz. İncir de rengi koyulaştıran bir diğer unsur bu nedenle olabildiğince ocaktan almadan önce aşureye katılmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri