Bundan dolayı, aşurelik buğday düdüklüde kaç dakikada pişer diyenler bulunur. Aşurelik buğday kaç dakikada haşlanır diye soranlar için bu süre, normal tencerede 45-50 dakika sürerken, düdüklüde ise 20-25 dakikada hazır hale gelir.
Islatılmamış kuru fasulye 30-45 dakika, ıslatılmamış nohut 45-60 dakika, ıslatılmamış yeşil mercimek 20 dakika, ıslatılmamış kırmızı mercimek 3 dakika, çorba için buğday 20 dakikada pişiyor.
Aşurelik ya da keşkeklik olarak da bilinen buğdayı bir gece önce ıslattıktan sonra aşureyi pişirirken iyice haşlamalısınız. Buğdayın yeterince haşlandığını suyunun renginden anlayabilirsiniz. Suyu sararmışsa, buğday kıvamını bulmuş demektir.
Suyu düdüklü tencereye alıp kaynamaya bırakalım. O kaynarken buğdayımızı gözden geçirip iyice yıkayalım. Kaynayan suya buğdaylarımızı atıp ateşten alıp düdüklünün kapağını kapatalım. Aynı yoğurt mayalar gibi tenceremizi sıkıca saralım. 4 veya 5 saat bu şekilde bekleyelim sonra açıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
O zaman napıyorsunuz, hemen düdüklü tencereye başvuruyorsunuz. O zaman önemli süreleri hemen sizinle de paylaşayım. Islatılmamış kuru fasulye 30-45 dakika, ıslatılmamış nohut 45-60 dakika, ıslatılmamış yeşil mercimek 20 dakika, ıslatılmamış kırmızı mercimek 3 dakika, çorba için buğday 20 dakikada pişiyor.
İlgili 33 soru bulundu
Pişirme süresini kısaltmak için buğdayı bir gece önceden suda bekletip, suyunu süzdükten sonra içme suyunda haşlayabilirsiniz.Buğdayları bir kevgir yardımıyla alıp, haşlama suyundan çorba yapabilirsiniz.
Kaynadıktan sonra 15 dakika kadar ayrı kaplarda sıcak suda beklettiğimiz ve küçük küçük doğradığımız kuru kayısı, kuru incir ve kuru üzümlerimiz düdüklüye alınır. 15-20 dakika kadar pişirilir.
Çünkü; yarma çok çabuk pişer ve bir gece boyu su içinde ıslatmaya gerek kalmaz. Aşurelik buğday haşlanmadan önce su içinde bekletilirse, aşure yapımında daha iyi sonuç verir. Aşurelik buğdayla çorba, pilav veya benzeri yemekler yapılacaksa; aşurelik buğdayı su içinde bekletmek gerekmez.
Aşure tatlısı, bildiğiniz üzere yarma buğday kullanılarak yapılıyor. Aşure tarifi için aşurelik buğday olarak da adlandırabileceğimiz yarma buğdaydan yalnızca 2 su bardağı kadar kullanmanız yeterli olacaktır.
Aşurelik buğdayın iyi derecede pişmesi için akşamdan suda bekletmek gerekir. Suda yumuşayan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştıracaktır.
Büyük bir tencere aşureyi pişirme süresi 2 saat civarındadır. Bu süre içine eklediğiniz malzemelere göre değişkenlik gösterebilir.
Aşurenin kıvamı çok sulu olursa nedeni içindeki malzemelerin ve suyun dengesizliğidir. Bu nedenle içerisine elinizde varsa biraz daha buğday ya da pirinç ilave ederek ocağa yeniden alabilirsiniz. Yoksa suyla biraz nişasta açarak ocaktaki aşurenizin içerisine dökebilir, kıvamı yoğunlaşana kadar pişirebilirsiniz.
Aşurenin kıvamının sulu olması, malzeme ve su oranının dengesizliğinden kaynaklanır. Aşurenin kıvamı sulu olduğunda tekrar ocağa alın ve içerisine buğday veya pirinç ekleyerek karıştırın. Eğer buğday ya da pirinciniz yoksa, farklı bir kapta su ve nişastayı açın.
Buğday iyice haşlanmadan ocaktan alıyorsunuz
Cevabı basit: Renginden. Eğer buğdayın haşlanma suyu iyice sararmışsa tam kıvamında haşlanmış demektir. Haşlarken içine tuz eklemek de haşlama süresini azaltacaktır.
Aşurelik buğdayı yıkadıktan sonra tencereye koyup üzerine kaynar su döküp 10 dakika kaynatın. Çıkan buğday suyunu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu yine süzün. Daha sonra kaynar su ekleyerek buğdayı 50 dakika kadar kaynatın.
Temizleme sürecinde, bulgurun hammaddesi buğday, içine karışmış olan arpa, saman vb maddelerden fiziksel ayırma yöntemleri kullanarak arındırılır. Temizlemeden sonraki süreçte buğday kaynatılır. Bulgurun kaynatılmasında kullanılan su, son derece önemli olup istenilen lezzetin yakalanmasında da oldukça etkilidir.
Buğday pilavı yapımında; ilk olarak 1 su bardağı aşurelik buğdayı bir gün önceden ıslatın. Ertesi günü ıslamış olduğunuz buğdayların suyunu döküp, bir tencere içine koyun. Üzerlerini geçecek kadar yeniden su dökün. Buğdaylar hafifçe yumuşayana kadar pişirin.
Dövme, aşurelik buğday gibi piyasada yaygın değildir ve pahalıdır. Aşurelik buğday hangi amaçla kulanılacaksa kullanılsın, mutlaka haşlanması gerekir. Dövme ise; bazı yemeklerde kullanırken haşlanır, bazı yemeklerde kullanırken haşlanmaz ve akşamdan su'ya bastırılması yeterlidir.
Aşurelik buğdaydan un çıkmadığından yukarıdaki oranlara un oranı hariç olup ortalama 100 kg buğdaydan 80 kg aşurelik buğday elde edilir. Çekilmiş aşurelik buğday da ise %8 oranında un meydana geldiğinden 100 kg buğdaydan; 72 kg çekilmiş aşurelik buğday elde edilir.
Tencereye soğuk suyumuzu ve 2 bardak buğdayı koyup önce harlı ateşe koyuyoruz ,kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 2 saat kadar haşlıyoruz. Buğday miktarı yoğurtlu soğuk çorbanız için fazla gelirse buzdolabı poşeti ne koyup derin dondurucunuzda saklayabilirsiniz ve başka zaman yine kullanabilirsiniz.
Dövmeyi 8-10 saat önceden bol suya koyun. Yoğurda 1 yemek kaşığı tuz ekleyin ve çorbayı yapmadan 3-4 saat önce suyunu süzün. Dövmeyi düdüklü tencerede 2 su bardağı su ile 1 saat haşlayın.
Buğday ıslatmadan pişer mi? Çünkü; yarma çok çabuk pişer ve bir gece boyu su içinde ıslatmaya gerek kalmaz. Aşurelik buğday haşlanmadan önce su içinde bekletilirse, aşure yapımında daha iyi sonuç verir. Aşurelik buğdayla çorba, pilav veya benzeri yemekler yapılacaksa; aşurelik buğdayı su içinde bekletmek gerekmez.
İnciri küp küp kesin ve üzerini geçecek kadar süt ile ıslayın. Aşureyi karartan incirdir. Ancak süt ile ısladığınızda bu sorun ortadan kalkacaktır.
Ayrıca aşurenin şekerini ayarlamak için ilk olarak aşurenin kıvamını ne çok yoğun ve ne de çok sıvı yapın. Orta koyulukta olmasını sağlamak için aşurenin bütün malzemelerini güzelce pişirdikten sonra en son şekeri ilave edin.
Aşûra gününde ibadet niyetiyle aşure pişirmek caiz midir? Aşûra gününde Aşûra pişirmek bir ibadet değildir. Bu güne mahsus bir ibadet niyetiyle Aşûra –ya da her hangi bir tatlı- yapıp dağıtmak dinimize ait bir şey olmayıp caiz görülmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri