Erzurum yemekleri denince akla ilk cağ kebabı gelir. Ünü tüm ülkeye yayılıp her şehirde kebapçıları açıldığı için bu lezzetten mahrum kalmamız ise büyük şans!
Yöre mutfağının; Erzurum Tatar böreği, Erzurum ketesi, Erzurum helvası, Erzurum kıymalısı, Erzurum kesme çorbası gibi şehrin adını taşıyan lezzetleri de vardır. Çiriş, lalanga, herse, gliko, dut çullaması, demir tatlısı, gaysefe ve hasuta da Erzurum mutfağının öne çıkan yöresel yemekleridir.
İlgili 17 soru bulundu
Erzurum kahvaltısında peynir, reçel ve pestil yenir. Doğası ve coğrafi koşulları itibariyle en sağlıklı büyükbaşların yetiştiği bu yörede ayrıca kavurmalı yumurta da kesinlikle yenmesi gereken kahvaltılıklar arasındadır. Kimi yerde bunlar serpmeye dahil kimi yerde ise ekstra ücret ile veriliyor.
Kış aylarında özellikle her sene Winterfest kapsamında yapılan etkinliklerde Erzurum, birçok misafirine kapılarını açmaktadır. Gezi planı için tavsiyede bulunmak gerekirse de en uygun zamanların aralık - mayıs ayları arası olduğunu söyleyebiliriz.
Erzurum, 39 Kuzey – 41 Doğu boylamları arasında yer alır. Kuzeyinde Doğu Karadeniz Bölümü, Güneyinde Bingöl ve Muş, Batısında Erzincan, Doğusunda Ağrı, Kars ve Ardahan'a sınırı vardır.
Erzurum'un Yakutiye İlçesi Ali Paşa Mahallesinde Başak Sokakta bulunan eski evler Yakutiye Belediyesi tarafından uygulanan proje ile evlerin dış cepheleri rengarenk boyandı. Tam bir renk cümbüşünün yaşandığı sokakta evler adeta yüzünüze gülüyor.
1-Kadayıf Dolması: Kadayıf, Ramazanda 30 gün süre ile sofraların eksilmez tatlısıdır. Hatta sahurda bile taze taze kadayıf kızartılır.Kadayıfın sermesi yapıldığı gibi, dolması da meşhurdur.
Bir süre Erzurum'da kalan Evliya Çelebi: Erzurumlular, genelde sağlam vücutlu, sıhhatine düşkün, orta boylu, zinde, yaşlı ve genç insanları ile hepsi yiğit ve gürbüz kimselerdir. Çok kuvvetli bünyeye sahiptirler.
Erzurum'da yetişen, İspir ve Hınıs şeker fasulyesi, İspir acılı kavunu, Pasinler çerezlik ayçiçeği Türkiye genelinde tanınmıştır.
Erzurum mutfağının sevilen tariflerinden biri olan dut çullaması, özellikle soğuk kış günlerinde sık sık tüketilir. Kuru dut ve yumurta ile hazırlanan bu tatlı, Erzurum ve çevresindeki illerde büyük bir ilgi görür. Malzemeler hazırsa, Erzurum usulü dut çullaması tarifine geçebiliriz.
Erzurumlulular yani dadaş olanlar türktür.
en çok sevdiğim ise sevilen insana hitaben kullanılan efendim manasına gelen ama alıp sizi yüreğine soktuğunu hissettiren "can" kelimesidir.
Erzurum, günümüze kadar Theodosiopolis, Karin, Kalikala, Karnoi Kal(gh) ak gibi isimler altında anılmıştır. Şimdiki adı olan Erzurum ise, Erzen el-Rum'dan türemiştir. Anlamı ”Roma arazisindeki Erzen'dir. Diğer bir rivayete göre Erzurum kelimesi Arz-ı Rum yanı Bizans ülkesinden meydana gelmiştir.
Erzurum, Cağ Kebabı, Oltu Taşı gibi ürünlerle ünlüdür. Bunun dışında tarihiyle de ön plana çıkan Erzurum, Aziziye Tarabyası,Üç Kümbetler, Erzurum Kalesi ile de bilinmektedir.
Soğukların -40 'lara kadar düşebildiği Erzurum'da kış aylarında uzun süre dışarıda kalıyorsanız veya kalacaksanız tepeden tırnağa sağlam giyinmelisiniz. Örneğin 2 çift çorap üst üste giymelisiniz, 'Potur' diye adlandırılan yün içlikler giymelisiniz, kalın giyecekler, eldiven, bere kullanmalısınız…
Buğday, arpa, çavdar, fiğ (hayvan yemi), mercimek, pancar, ayçiçeği, korunga yetişir. Yetişen sebze yeterli olmayıp, ihtiyacının mühim kısmı güney illerden gelir. Meyve olarak, elma, armut, erik, vişne, kiraz, ceviz, ayva, kayısı ve kızılcık yetişir.
Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Erzurum, bölgenin en büyük şehirlerden bir tanesi. Dadaşlar diyarı olarak ifade ediliyor. 2 bin rakımda yer alıyor, tarih ve kültür kokuyor. Sıcak, içten ve samimi insanların yaşadığı bu diyar Türkiye mozaiğinin en renkli parçalarından biri olarak göze çarpıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri