Aşurelik buğday, bulgurda kullanılan durum buğdayının aksine yumuşak özellikteki buğdaylardan seçilerek üretilmektedir. Daha çok aşurede ve ülkemizin belli yerlerinde yapılan yöresel bir yemek olan keşkek yemeğinde kullanılan aşurelik buğday; buğdayın yıkanması, kabuğunun soyulmasıyla üretilir.
Aşurelik buğday, bulgurda kullanılan durum buğdayının aksine yumuşak türdeki buğdaylardan üretilmektedir.
Aşurelik buğday ile hazırlanan en nefis tat ise tabii ki aşuredir. Geleneksel Muharrem ayı aşureleri dışında bir de insanın canı çektikçe pişirebileceği bir tatlıdır aşure! Buğday ise bu tatlının olmazsa olmazıdır. Terbiyeli sosla servis edilen aşurelik buğday çorbası da epey doyurucudur.
Aşure tatlısı, bildiğiniz üzere yarma buğday kullanılarak yapılıyor. Aşure tarifi için aşurelik buğday olarak da adlandırabileceğimiz yarma buğdaydan yalnızca 2 su bardağı kadar kullanmanız yeterli olacaktır.
Anadolu´nun çeşitli yörelerinde çorbalarda da kullanılan, bazı yöresel yemeklerin olmazsa olmazı olan aşurelik buğday, yöresel olarak dövme buğday olarak da denildiği durumlar olmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Din İşleri Yüksek Kurulu'nun fetvasında şu ifadelere yer verildi: "Dövme yani vücuda iğneler batırarak deri altına boya zerk etmek sureti ile deri üzerinde çeşitli şekiller oluşturmak dinimizce yasaklanmıştır.
Buğday pilavı yapımında; ilk olarak 1 su bardağı aşurelik buğdayı bir gün önceden ıslatın. Ertesi günü ıslamış olduğunuz buğdayların suyunu döküp, bir tencere içine koyun. Üzerlerini geçecek kadar yeniden su dökün. Buğdaylar hafifçe yumuşayana kadar pişirin.
Halk arasında dövme olarak da bilinen yarma, sert buğday çeşidinin kaynatılarak kurutulduktan sonra belirli tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılmasıyla elde edilen bir üründür.
Tercihen suda bekletip, bol suda duruladığınız buğdayı derin bir tencereye alın. İçme suyu ilavesiyle orta ateşte 30 dakika kadar haşlayın.
Aşurelik ya da keşkeklik olarak da bilinen buğdayı bir gece önce ıslattıktan sonra aşureyi pişirirken iyice haşlamalısınız. Buğdayın yeterince haşlandığını suyunun renginden anlayabilirsiniz. Suyu sararmışsa, buğday kıvamını bulmuş demektir.
Şekeri, bakliyatların pişmesini engelleyeceği için ilk malzemelerle birlikte değil, son aşamada ekleyin. Tanelerin dibe çökmemesi için çok sıcakken aşureyi kaplara doldurmayın. Yapılışı: Buğday, nohut ve kuru fasulye bir gece önceden ayrı ayrı suda bekletilir.
2,600-2,700 Gr Şeker (Tercihinize Göre Arttırıp Azaltabilirsiniz)
Eğer uygun malzemeleri zamanında kullanmazsanız kararabilir. Peki Aşurenin beyaz olması için ne yapmak lazım? Öncelikle buğdayı haşlandıktan sonra suyu süzülen bakliyat ve kuru meyveleri eklemek gerekir. Tam da bu noktada beyaz olması için aşureye bir miktar yıkanmış pirinç veya 1 çay bardağı ılık süt ekleyebilirsiniz.
Sert buğday çeşitinin kaynatılarak kurutulduktan sonra belirli tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılmasıyla elde edilen bir üründür. Dövme, diğer ismi ile yarma mutfaklarımızda bazı yemek, çorba ve salata yapımında kullanılır. Dövme, aşurelik buğday gibi piyasada yaygın değildir ve pahalıdır.
Yarma, halk arasında dövme olarak da geçer, sert buğday çeşidinin kaynatılarak kurutulduktan sonra belirli tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılmasıyla elde edilen bir üründür.
Temizleme sürecinde, bulgurun hammaddesi buğday, içine karışmış olan arpa, saman vb maddelerden fiziksel ayırma yöntemleri kullanarak arındırılır. Temizlemeden sonraki süreçte buğday kaynatılır. Bulgurun kaynatılmasında kullanılan su, son derece önemli olup istenilen lezzetin yakalanmasında da oldukça etkilidir.
Buğday iyice haşlanmadan ocaktan alıyorsunuz
Cevabı basit: Renginden. Eğer buğdayın haşlanma suyu iyice sararmışsa tam kıvamında haşlanmış demektir. Haşlarken içine tuz eklemek de haşlama süresini azaltacaktır.
Suyu düdüklü tencereye alıp kaynamaya bırakalım. O kaynarken buğdayımızı gözden geçirip iyice yıkayalım. Kaynayan suya buğdaylarımızı atıp ateşten alıp düdüklünün kapağını kapatalım. Aynı yoğurt mayalar gibi tenceremizi sıkıca saralım. 4 veya 5 saat bu şekilde bekleyelim sonra açıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
İlk işimiz buğday ve nohutu akşamdan ıslatmak olacak, ıslattığımız buğday ve nohutu güzelce yıkayalım. Daha sonra düdüklü tencereye alıp 6 su bardağı suyu ekleyelim ve 20 dakika kadar pişirelim ( buğday ve nohutu ıslatacak vaktimiz yoksa düdüklü tencerede 30 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır).
Aşurelik ve Keşkeklik olarak kullanılan buğdayımız Kastamonu-Tosya Bölgemizde yetiştirilmiştir. Normal buğdaya göre daha yumuşak bir yapıya sahiptir. Doğrudan üreticinden alınan Aşurelik-Keşkeklik Buğday Devrekani Deva Gıda Sanayi ve Tic.Ltd.Şti.
Yarma bakliyatı temelde sert buğdayın işlemlerden geçmiş hali olarak tanımlanabilir. Yarma bakliyat çeşidinin Anadolu mutfak kültüründe son derece büyük ve önemli bir yeri vardır.
Çorbalık yarma olarak bilinen buğday, Türk mutfağının lezzetli çorbalarının vazgeçilmezleri arasındadır. Aşurelik yarma temin ederek, dilediğiniz kadar aşure yapabilirsiniz.
Dövme buğday çorbası için; öncelikle 1 su bardağı aşurelik buğdayı hafifçe derin bir kap içine koyun. Üzerine geçecek kadar su ekleyip, bu şekilde bir gece bekletin. Daha sonra derin bir tencere içine 6-7 su bardağı kadar tavuk suyu, et suyu ya da normal su koyup, kaynamaya bırakın.
Doğal aşurelik buğdayda yüksek oranda lif vardır. Lif oranından dolayı kalp ve damar sağlığını korur, kalp krizi riskini azaltır. Bol miktarda folik asit içeren aşurelik buğday hamileler için ideal besin kaynağıdır. Kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olur.
İsminin çeşitliliği kadar yarmadan yapılan yemekler ve çorbalar da çok çeşitlidir. Yarma aşı, toyga çorbası, keşkek, yarma çorbası ve yarma pilavı bu tariflerden sadece birkaçı! Ayrıca yarma ile sarmalar da sarılır. İnce bulgurla yapılan top köftelerin, içli köftelerin harcına yarma eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri