Aşurelik buğdayın içerisinde yer alan selenyum sebebi ile tüketen kişinin cildinde bazı katkılar sağlamaktadır. Saç derilerinde ve saç köklerindeki bazı sorunları da gidermektedir. Aşurelik buğday ürünü protein yönünden oldukça zengin olan vitamin deposudur.
Bağırsak ve rektum kanserini önlemeye yardımcı olur. Mideyi, beyni ve gözü kuvvetlendirir. Buğdaydan elde edilen buğday yağı, cilt ve saç bakımı için çok faydalıdır. Aşurelik buğday yağı kırışıklıkları ve yaşlanmanın etkilerini azaltır.
Aşurelik buğday, bulgurda kullanılan durum buğdayının aksine yumuşak türdeki buğdaylardan üretilmektedir. Yaygın olarak aşure yapımında ve ülkemizin belli bölgelerinde yapılan keşkek yemeğinde kullanılan aşurelik buğday buğdayın temizlenmesi, kabuğunun soyulması ile üretilir.
Bulgurda kullanılan durum buğdayının tam tersi olarak aşurelik buğday yumuşak yapıdaki buğdaydan elde ediliyor. Yayla aşurelik buğdayı çorba, salata ve tatlı yapımında kullanabilirsiniz. Prebiyotik özelliğe sahip olan Yayla aşurelik buğday, uygun şartlarda üretilerek tüketicilerin beğenisine sunuluyor.
Doğal aşurelik buğdayında bol miktarda B vitamini bulunur. İçerdiği vitaminlerden dolayı sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, hazmı kolaylaştırır. Tarlada yetişen buğdayı harmanda elde ederiz. Lezzetli gendime çorbalarının ve enfes aşurelerin sırrı Doğal File'nin doğal aşurelik buğdayın içinde saklıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Buğday, her yörede farklı adı olan ve hangi adıyla bahsedilirse bahsedilsin faydaları saymakla bitmeyen bir besindir. Türk mutfağında en çok aşure yaparken kullanılmasından olsa gerek adına aşurelik buğday da denen buğday, yarma, dövme, gendime ve hedik gibi isimlerle de halk arasında bilinir.
Aşure içerdiği farklı grup besinler ile insan sağlığı üzerine çeşitli faydalar sağlayabilir. Yüksek kalorinin yanı sıra, vitamin ve mineraller, antioksidanlar, diyet lifinden zengin olan aşure birçok organ ve sistemin işleyişini olumlu etkileyebilir.
Aşurelik buğday, bulgurda kullanılan durum buğdayının aksine yumuşak türdeki buğdaylardan üretilmektedir. Yaygın olarak aşure yapımında ve ülkemizin belli bölgelerinde yapılan keşkek yemeğinde kullanılan aşurelik buğday buğdayın temizlenmesi, kabuğunun soyulması ile üretilir.
Aşurelik buğdayın iyi derecede pişmesi için akşamdan suda bekletmek gerekir. Suda yumuşayan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştıracaktır. Nohut ve fasulye de bir gece önceden suda bekletilmelidir. Böylece bakliyatların gazı alınmış olur ve yerken rahatsızlık vermez.
Bu doğrultuda, Buğday (Aşurelik) kalori değeri de oldukça merak edilmektedir. 100 gram Buğday (Aşurelik) , ortalama 626 kaloriye, 121,74 karbonhidrata, 23,46 proteine ve 4 yağ değerine sahiptir.
Bakliyatları bir gün önceden suda bekletmiyorsunuz
Aşurenin olmazsa olmaz malzemelerinden olan nohut, buğday, kuru fasulyenin en az 8 saat öncesinde soğuk suyun içinde bekletilmesi gerekiyor.
Aşurelik buğdayı yıkadıktan sonra tencereye koyup üzerine kaynar su döküp 10 dakika kaynatın. Çıkan buğday suyunu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu yine süzün.
Hedik için yöresel olarak hediklik buğday kullanılır ancak her yerde bulunması zor bir çeşittir. Onun yerine aşurelik buğday kullanabilirsiniz.
Bir kase aşure 3 dilim ekmek, 1 köfte ve 1 meyvenin toplamına eşdeğerdir. Aşure hazırlanırken rafine şeker yerine tarçın, incir, kayısı, kuru üzüm gibi kuru meyvelerin miktarını artırarak meyvelerin şekerinden faydalanmak diyet yapanlar ve diyabet hastaları için uygundur.
Aşurelik buğday kaç dakikada haşlanır diye soranlar için bu süre, normal tencerede 45-50 dakika sürerken, düdüklüde ise 20-25 dakikada hazır hale gelir.
Buğday Pilavı Nasıl Yapılır? Buğday pilavı yapımında; ilk olarak 1 su bardağı aşurelik buğdayı bir gün önceden ıslatın. Ertesi günü ıslamış olduğunuz buğdayların suyunu döküp, bir tencere içine koyun. Üzerlerini geçecek kadar yeniden su dökün.
Kuru üzüm: Aşurenin içine çok yakışan malzemelerden biri. Karanfil: Mideyi rahatlatan bir özelliği de olduğu için böyle bol bakliyatlı bir yiyeceğe çok yakışır.
aşure tarifi püf noktaları 1 kilo yarma ( aşurelik buğday için) 1 su bardağı nohut ( ıslatılmış olarak yaklaşık 2 su bardağı ediyor) 1 su bardağı fasulye ( ıslatılmış olarak yaklaşık 2 su bardağı ediyor) arzuya göre kuru kayısı 300 gr kuru incir 300 gr kuru üzüm 300 gr kuş üzümü 50-100 gr çerez olarak da fındık, badem ...
Hüseyin'in oğlu Zeynel Abidin'in Kerbela'da sağ olarak kurtulmasını; böylece Hz. Muhammed'in soyunun devam etmesini kutluyor. Kurbanların pay edilmesinden sonra aşure pişiriliyor. Aleviler '12 imam'ı temsilen aşure yaparken 12 ayrı malzeme kullanıyor.
1 Su Bardağı (200 ml lik) Buğday (Aşurelik) 626,00 kaloridir.
En önemli malzemesi buğday olan aşurenin malzemeleri bölgelere, bazen de kişisel zevklere göre değişiklik gösteriyor. Beyaz fasulye, nohut, kuru bakla ve kuru börülce de konuyor. Bazıları buğday yerine pirinç, şeker yerine pekmez kullanıyor, sakız, anason katanlar bile var.
Yarma aslında sert buğday ürününün kaynatılmasının akabinde kurutulmasının sonrasında geleneksel tekniklerimiz ile dövülerek kabuğundan ayrılması ile elde edilmektedir. Temel olarak bakıldığında bulgur ürünü ile aslında aynı yöntemler kullanılarak elde edilmekte olan bu ürün, bulguradan daha az emek gerektirmektedir.
Diyette Aşure Yenir Mi? Aşure, enerjisi yüksek bir tatlıdır. İçeriğindeki malzemeler nedeniyle hem şekerli hem de karbonhidrat kaynağıdır. Bu nedenle aşureyi kontrolsüzce yemek kilo aldırabilir.
Aşure Günü veya Aşura Günü, (Arapça: عاشوراء, ʿĀshūrāʾ; Farsça: عاشورا), Hicrî takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. İslam inancında bu günde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu güne kıymet atfedilir.
Peki, aşure diyeti bozar mı? Genellikle tatlılar diyet yapan bireylerin düşmanı gibi gösterilip yasaklansa da, aslında porsiyon kontrolü olduğu sürece diyette her şey yenebilir. Buna aşure de dâhil!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri