Aşurede tüketilen kabak, portakal ve diğer meyveler, C vitamini ve antioksidanlar açısından zengin olduğu için bağırsakları çalıştırır. C vitamini, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığı önlemeye yardım eder. Ayrıca antioksidanlar, bağırsak sağlığını koruyarak iltihaplanmayı azaltabilir etki gösterir.
Aşure içerdiği farklı grup besinler ile insan sağlığı üzerine çeşitli faydalar sağlayabilir. Yüksek kalorinin yanı sıra, vitamin ve mineraller, antioksidanlar, diyet lifinden zengin olan aşure birçok organ ve sistemin işleyişini olumlu etkileyebilir.
Diyette Aşure Yenir Mi? Aşure, enerjisi yüksek bir tatlıdır. İçeriğindeki malzemeler nedeniyle hem şekerli hem de karbonhidrat kaynağıdır. Bu nedenle aşureyi kontrolsüzce yemek kilo aldırabilir.
Türk ve Bosnalı mutasavvıflarda (özellikle Bektaşilerde) aşure, sağlık, şifa, güvenlik, başarı ve manevi beslenme için özel dualarla hazırlanır. Aşure fakirlere, komşulara, arkadaşlara ve akrabalara dağıtılır. Evliya Çelebi'nin Seyahatname kitabında "Aşure, Muharrem'in onuncu günü yapılması gereken bir aştır." der.
İçerdiği fosfat, E vitamini ve potasyum, kalp hastalıklarına, flavonoid adlı madde ise kansere karşı koruyucu özelliğe sahiptir. İçeriğinde bulunan yüzde 7 oranındaki Omega 3 yağ asidi kanın pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önler, tansiyonu düşürür, şeker hastalarında kalp krizi riskini azaltır.
İlgili 26 soru bulundu
İnsülin direnci: Aşure, içerdiği yüksek karbonhidrat ve şeker nedeniyle insülin seviyelerini yükseltebilir. İnsülin direnci olan kişilerde aşure tüketimi, kan şekerinin kontrolünü zorlaştırabilir. Diyabet ve diyet kontrolü: Diyabet hastaları için aşurenin şeker içeriği nedeniyle porsiyon kontrolü önemlidir.
Aşure artarsa meyve ağaçlarının dibine dökülür ve bu ağaçların daha çok meyve vereceğine inanılır. Aşure geleneği, İslam mezheplerinde kendine yer bulduğu gibi Musevilerde ve Hıristiyanlarda da farklı isimlerle bilinmektedir.
Aşure Günü veya Aşura Günü, (Arapça: عاشوراء, ʿĀshūrāʾ; Farsça: عاشورا), Hicrî takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. İslam inancında bu günde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu güne kıymet atfedilir.
Arapçada on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı Muharremin onuncu gününe denk geliyor. Aşure, paylaşmanın ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesi olarak kabul ediliyor.
Aşurenin 100 gramında 313 kalori bulunmaktadır. Aşurenin 1 kasesi (110 gr) 344 kalori, 1 çorba kaşığı (20 gr) 63 kaloridir. Aşurenin 100 gramı 55.64 gram karbonhidrat, 7.13 gram protein, 5.05 gram yağ, 6.2 gram lif içermektedir.
Aşurenin servisi de yöreden yöreye ve kişiden kişiye değişir. Doğu illerimizde daha çok sıcak servis edilmesi tercih edilirken batı illerimizde soğuk servis edilir.
Peki, aşure diyeti bozar mı? Genellikle tatlılar diyet yapan bireylerin düşmanı gibi gösterilip yasaklansa da, aslında porsiyon kontrolü olduğu sürece diyette her şey yenebilir. Buna aşure de dâhil!
Aşurenizi kısa süreli saklamak istediğinizde öncelikle porsiyonluk küçük kaselere pay edin. Ardından mutlaka oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Oda sıcaklığına ulaşan aşure kaselerini aynı gün ya da ertesi gün tüketecekseniz buzdolabına kaldırın.
Özellikle boğaz ağrısı, grip gibi durumlarda kullanılabilir." Bozdoğan, aşurenin sağlıklı olmakla birlikte yaklaşık 300 kalori içerdiğini ifade ederek, bu nedenle günde en fazla bir defa ve ana öğünde, ayrıca haftada en fazla 2 gün tüketilmesinin uygun olduğunu aktardı.
Aşurenin kıvamı çok sulu olursa nedeni içindeki malzemelerin ve suyun dengesizliğidir. Bu nedenle içerisine elinizde varsa biraz daha buğday ya da pirinç ilave ederek ocağa yeniden alabilirsiniz. Yoksa suyla biraz nişasta açarak ocaktaki aşurenizin içerisine dökebilir, kıvamı yoğunlaşana kadar pişirebilirsiniz.
Aşure pişirilen evlerde bir sene boyunca bolluk bereket olacağı, yoksulluk görülmeyeceği, yiyenlerin şifa bulacağına inanılır. Aşure pişerken karıştırmak için kullanılan kepçeye ibrişimle delikli gümüş paralar bağlamak, daha sonra bunları yıkayıp yine bereket olsun diye keseye koymak, aşurenin geleneklerden.
Bu kadim gelenek günümüzde Anadolu ve Mezopotamya halklarınca devam ettirilmektedir. Günümüzde Aşure yemeğini özel bir ritüelle ve inançsal atıfla sahiplenen topluluk Alevilerdir.
el Cevab: Aşurede sabit olan şey orucudur. -Aşure de aileye ikramda bulunulmasıyla alakalı hadis sabittir. Buna göre aşure gününde aileye ikram edilmesi sünnet olur.
Üzeri kavrulmuş susam, badem, fındık, ceviz, kuşüzümü, nar taneleriyle süslenen bu nefis tatlı, bölgeden bölgeye, hatta aileden aileye farklılık gösteriyor. 41 çeşit malzemenin teminindeki zorluk nedeniyle daha az malzemeyle de yapılabiliyor.
Muharrem ayının diğer aylar arasında ayrı bir yeri olduğu gibi, Âşura Gününün de diğer günler içinde daha mübarek ve bereketli bir konumu bulunmaktadır. Âşura Gününün Allah katında da çok seçkin bir yerinin olduğunu Fecr Sûresinin ikinci âyeti olan "On geceye yemin olsun" ifâdelerinin tefsirinden öğrenmekteyiz.
Hüseyin'in oğlu Zeynel Abidin'in Kerbela'da sağ olarak kurtulmasını; böylece Hz. Muhammed'in soyunun devam etmesini kutluyor. Kurbanların pay edilmesinden sonra aşure pişiriliyor. Aleviler '12 imam'ı temsilen aşure yaparken 12 ayrı malzeme kullanıyor.
Yüksek tansiyon ya da hipertansiyon dediğimiz duruma 3 ayrı günde yapılan 3 doktor ofis ölçümü ya da ideal olarak 24 saatlik ambulatuar kan basıncı monitorizasyonu (Tansiyon Holter) ile tanı konulur. 65 yaş altında 140/90 mmHg, 65 yaş üzerinde 150/90 mmHg değerini aşan ölçümler Hipertansiyon kabul edilir.
Diyetin, meyve, sebze ve katı yağ içeriği azaltılmış süt ürünlerinden zengin olması da tansiyonun normale dönmesinde katkıda bulunur. Düzenli spor yapmanız (veya daha da kolay olarak haftada en az 3 gün ve en az 30 dk tempolu yürüyüş) bir çok yararlı etkisinin yanı sıra yüksek tansiyonu 4-9 mm cıva kadar düşürür.
İbrahim Saraçoğlu tarafından tavsiye edilen sarımsak kürü ile pek çok tansiyon hastası, sağlığına kavuşmuştur. Sarımsak, limon, maydanoz ve su ile hazırladığınız karışımı gün içinde bir süre tükettiğinizde, yüksek tansiyon şikayetleriniz mazide kalacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri