Aşure, tahıl, baklagiller, meyve ve tohumlardan oluşan 41 çeşit malzeme içermeli. En önemli temel malzemesi buğday olan aşurenin malzemeleri bölgelere ve kişiye göre değişiklik gösterebilir. Beyaz fasulye, nohut, kuru bakla, hatta kuru börülce de konuyor.
Aşure malzemesi kişinin elindeki imkanlar dahilinde arttırılıp azaltılabilir. Fakat aşurenin lezzetli olması için en az 7 çeşit malzemeden oluşması gerekmektedir. Geleneksel aşure tarifi tahıl, baklagiller, meyve ve tohumlardan oluşsa da bölgeye göre aşurenin içine konulan malzemeler değişiklik gösterebilir.
Örneğin; aşure yaparken içine girecek malzemelerin sıralaması oldukça önemli. Buğdaylar önce bol suda pişmeli. Ardından içine sırasıyla diğer bakliyatlar, kuru meyveler, şeker ve ardından da kuru yemişler ilave edilmeli.
aşure tarifi püf noktaları 1 kilo yarma ( aşurelik buğday için) 1 su bardağı nohut ( ıslatılmış olarak yaklaşık 2 su bardağı ediyor) 1 su bardağı fasulye ( ıslatılmış olarak yaklaşık 2 su bardağı ediyor) arzuya göre kuru kayısı 300 gr kuru incir 300 gr kuru üzüm 300 gr kuş üzümü 50-100 gr çerez olarak da fındık, badem ...
İlgili 20 soru bulundu
Aşurenin rengini koyulaştıran ve taneli olan dut kurusu, kuru incir, kuru kayısı gibi meyveler için ön haşlama yapın ancak çıkan suyu kullanmayın. Şekeri, bakliyatların pişmesini engelleyeceği için ilk malzemelerle birlikte değil, son aşamada ekleyin.
İçine 6 su bardağı 1 kilo 200 gramlık şekeri ilave ederek kıvamını görüyoruz Bu aşamada dilersiniz istediğiniz kıvamda olana kadar sıcak su ilave edebilirsiniz Ben bir litre kadar ilave ettim daha sulu seviyorsanız 2 litreye kadar daha çıkartabilirsiniz aşure dinlendikçe kıvamı koyulaşacaktır bu sebeple içine herhangi ...
su bardağı haşlanmış fasulye 15 su bardağı toz şeker 3.
500 gr aşurelik buğday (3 su bardağı) Yarım çay bardağı pirinç 1 su bardağı nohut. 1 su bardağı kuru fasulye.
Buğday başta olmak üzere tüm bakliyatları bol bol suda en az 3-4 kez yıkamak şart. Böylelikle içlerindeki bütün toz ve kir çıkacağı için pişerken aşurenizin rengini de bozmayacaktır. Eğer dilerseniz aşurelik buğdayınızı haşlarken içerisine yarım çay kaşığı karbonat atarak pişirin.
Yine aşurenin içerisinde pirinç kullanmak renginin beyaz kalmasına katkı sağlar. Ayrıca pirinç ilavesi sayesinde kıvamı daha hızlı tutar. Aşurede kullanılan gün kurusu kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi rengi koyu olan kuru meyveler doğrudan ilave edildiklerinde renk değişimine neden olabilirler.
Aşurenin kıvamı çok sulu olursa nedeni içindeki malzemelerin ve suyun dengesizliğidir. Bu nedenle içerisine elinizde varsa biraz daha buğday ya da pirinç ilave ederek ocağa yeniden alabilirsiniz. Yoksa suyla biraz nişasta açarak ocaktaki aşurenizin içerisine dökebilir, kıvamı yoğunlaşana kadar pişirebilirsiniz.
Üzeri kavrulmuş susam, badem, fındık, ceviz, kuşüzümü, nar taneleriyle süslenen bu nefis tatlı, bölgeden bölgeye, hatta aileden aileye farklılık gösteriyor. 41 çeşit malzemenin teminindeki zorluk nedeniyle daha az malzemeyle de yapılabiliyor.
Aşurelik buğdayın iyi derecede pişmesi için akşamdan suda bekletmek gerekir. Suda yumuşayan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştıracaktır. Nohut ve fasulye de bir gece önceden suda bekletilmelidir. Böylece bakliyatların gazı alınmış olur ve yerken rahatsızlık vermez.
7 KİŞİYE DAĞITILMALI
Ayrıca bölgemizde pişirilen aşurenin en az 7 kişiye dağıtılması gerektiği inanışı da yaygındır bu yüzden de Muharrem ayı boyunca evlerde ve işyerlerinde bol miktarda aşure pişirilir.
1 kg aşurelik buğday (yarma) , 1su bardağı nohut ve 1 su bardağı kuru fasulye akşamdan ıslatılır. Sabah suları süzülüp yıkanır. Ayrı ayrı tencerelere alınır. Aşurelik buğdayın üstüne 5 litre sıcak su eklenir.
Buğdayın kaynama suyu beyazlaşıp yoğunlaşmaya başlayınca haşladığınız nohut ve kuru fasulyeyi, pirinci ve dut kurusunu ekleyin.
Aşureyi güzelce pişirdikten sonra tadına baktınız ve çok şekerli olduğu fark ettiniz. Böyle durumlarda hemen tencerenin altını açın ve üzerine sıcak su ilavesi yapın. Dilerseniz, sadece sıcak su yerine haşlanmış buğdaylı su ilave edebilirsiniz.
İçindekiler: Aşurelik Buğday 1000gr, Kuru kayısı 200gr, Kuru incir 200gr, Yer fıstığı 200gr, fındık 175gr, Ceviz 175gr, Çam Fıstığı 30gr, Kuş üzümü 100gr, Karanfil 15gr, Tarçın 60gr.
Geleneksel tarife göre aşure, tahıl, baklagiller, meyve ve tohumlardan oluşan 41 çeşit malzeme içermesi gerekiyor.
✅Malzemeler 3 su bardağı buğday 1 kilo şeker 1 su bardağı kuru fasulye 1 su bardağı nohut 1 kase kuru kayısı 1 kase kuru incir 1 kase sarı üzüm 1 tane yeşil elma 10 adet karanfil 👉👉Hazırlanışı ✅Buğday akşamdan iyice yıkanır ve üzerine 3 litre su eklenip bir taşım kaynatılıp altı kapatılır.
Lezzetli bir aşure için buğdayı doğru pişirmek ve özünün çıktığından emin olmak gerekiyor. Buğdayınızın suyu sarardıysa, kıvamını bulmuş demektir. Buğdayınıza pişerken tuz katarak kıvam almasını kolaylaştırabilirsiniz.
Buğdayın suyunu ise süzmeyin, haşlama suyuyla birlikte aşureye kıvam ve tadını verecek asıl malzeme o olduğu için onu en baştan içme suyu ile kaynamaya bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri