İnsanların yaklaşık olarak yüzde 5 ila yüzde 40'ının bu durumu yaşadığı araştırmacılar tarafından kanıtlanmıştır. Genellikle ergenlik döneminde başlayan uyku felci, 20 ve 30'lu yaşlarda daha sık görülebilir.
Genellikle ergen bireylerde ortaya çıkan karabasan, 20 – 30'lu yaşlarda daha yaygın olarak görülür. Uyku felci, birçok belirti gösterir. Yaygın olarak kişide konuşamama ve hareket edememe görülür. Genellikle maksimum birkaç dakika süren bu durumun farklı belirtileri de vardır.
Karabasan, stres altında olan ve uyku düzeninde problemler yaşayan kişilere gelebilir. Uyku problemlerinin görülmesiyle beraber uyku felcine maruz kalan kişiler genellikle uyku düzeni olmayan, gün içerisinde aşırı uyuyan, stres altında çalışan ya da vardiyalı çalışma düzenine sahip olan kişilerde görülebilir.
Uyku felcinin ana sebepleri arasında, uykusuzluk, uyku düzeninde farklılık, anksiyete gibi ruhsal problemler, genetik sorunlar, sırt üstü yatma pozisyonu ve maddeye bağımlılık meydana gelir. REM uykusu esnasında beden ağır uykuda olur ve zihnen rüyalar görülebilmektedir.
Hemen herkes hayatında en az bir defa “uyku felci” durumunu ya da halk arasında “karabasan” olarak adlandırılan bu kötü deneyimi yaşıyor. Halk arasında bu durum bazı manevi değerler ile açıklanmaya çalışıyor olsa da aslında uyku felci bir uyku bozukluğudur.
İlgili 29 soru bulundu
Özellikle ilk ortaya çıktığı ergenlik çağında daha korkutucu olan uyku felci, insan yaşamını tehdit edici bir durum değildir. Ancak insanların buna neyin sebep olduğunu bilmemesi korkutucu olabilir. Çünkü insanlar uyku felci geçirirken hareket etmek isterken edemezler veya konuşmak isterken konuşamazlar.
Uyku felci kişi tekrar REM uykusuna dönmeden önce veya tamamen uyanmadan önce birkaç saniye veya birkaç dakika sürebilir.
"Uyku düzeni bozuk olanlarda, vardiyalı çalışanlarda, depresyon hastalarında, bazı ilaçları kullananlarda daha sık görülüyor" diyor. Karabasan hakkında merak edilen soruları yanıtlayan Dr. Aylin Aksoy Çoban, şu bilgileri veriyor. KARABASAN NASIL OLUŞUYOR?
Geçici İskemik Atak
Buna geçici felç de denebilir. Geçici felç belirtileri felç belirtilerini andırır ancak kısa sürer. Geçici iskemik ataklar genellikle beş dakikadan az sürer,fakat bazen daha da uzun sürebilir. Bu tür felçlerde kalıcı hasar görülmez çünkü tıkanma geçicidir.
Uyku bozukluğunuz olduğundan şüpheleniyorsanız teşhis ve tedavi için hastanelerin Nöroloji polikliniklerine başvurmanız gereklidir.
Uykuda konuşma; genellikle yaşanan stresin, alt beyinde aşırı yığılmaların, yoğun geçen yorgun bir günün, sorunların ve bazı psikolojik rahatsızlıkların etkisiyle ortaya çıkabilmektedir. Uykuda konuşan kişi; sanki karşısında biri varmışçasına bir konuşma yapar. Bazen çığlık atabilir ya da ağlama olabilir.
Uyku terörü, uyku esnasında çığlık atma, yoğun korku ve fiziksel aktiviteler ile kendini gösteriyor. Gece terörü olarak da bilinen uyku terörü, genellikle uyurgezerlik ile eşleştiriliyor. Uyurgezerlik gibi, uyku terörü de uyku sırasında istenmeyen bir olay olan parasomni olarak ifade ediliyor.
Ani uyku bastırması sebepleri arasında yer alan durumlar; Narkolepsi, uyku apnesi, kan şekerinin düşmesi ya da yükselmesi, anemi, huzursuz bacak sendromu, uyku alışkanlıkları, elektrolit dengesizlikleri, insomnia, gece vardiyasında çalışmak, gürültü ve ortam sıcaklığıdır.
"Tekrarlayıcı uyku felci genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde başlar, ancak erişkin yaşlarda da ortaya çıkabilir. Kadın ve erkek cinsiyette eşit sıklıkta görülür. Uyku felci, hızlı göz hareketlerinin eşlik ettiği, uykunun rüya evresi de denilen REM uykusu sırasında ortaya çıkar.
Birçok insanın başına gelmiştir. Gece uyanıp, hareket edemez bir halde, üzerinde büyük bir ağırlık varmış gibi öylece kalakalmak. Buna tıpta uyku felci denir, uyku bozukluğu (parasomni) türlerinden biridir. Bu esnada hareket kısıtlanmasının yanı sıra birçok duyuyu etkileyen halüsinasyonlar da görülür.
Uyku terörü dışında, konfüzyonel uyanma, uyurgezerlik, kabus bozukluğu, REM uykusu davranış bozukluğu ve uyku paralizisi (Karabasan) de parasomniler grubunda yer alan hastalıklardan bazılarıdır. Çocukluk çağında özellikle 5-7 yaşlarında sık görülür.
Felç Geçirmeden Önce Vücudunuz Uyarı Verir
Vücudunuzun verdiği sinyalleri dikkate alarak felç geçirmeden önce önlem alabilirsiniz. Belirtiler birkaç dakika içerisinde ortadan kaybolsa dahi, acilen bir doktara görünerek muayene olmalısınız.
Felç belirtilerinin sık izlenenleri, bir kol ya da ayakta tutmama, güçsüzlük, konuşamama - ifade edememe ya da konuşulanı anlamama tarzında - ani ortaya çıkan baş ağrısı, kusma, denge bozukluğu, çift görme, yutma bozukluğu ve yüzde kayma gibi belirtilerdir.
Beyninizin bir kısmına giden kan akışı azaldığında veya kesintiye uğradığında, beyin dokusunun oksijen ve besin almasını önleyen bir inme (felç) meydana gelir ve beyin hücreleri dakikalar içerisinde ölmeye başlar. İnmenin oluştuğu bölgedeki fonksiyonlarda geçici ya da kalıcı kayıplar oluşur.
Başınıza musallat olan cinden kurtulmanın tek çaresi Allah'a sığınmaktır. Dua edip Kur'an okumaktır. Ayet'el Kürsi'yi okuyun, cin çekip gitsin. Kimsenin içine cin giremeyeceği gibi onun çıkarılması da söz konusu olamaz.
Beyni uyanan kişi bedeni ve kasları tam olarak uyanmadığından hareket edemez, konuşamaz. Çoğu zaman bunu yaşayan kişiler korku ve endişeye kapılırlar. Uyku felci birkaç saniye veya birkaç dakika sürebilir. Çok uç durumlarda, 4-5 saat sürdüğü de bilinmektedir.
tıp bu tecrübenin yaşanmasının sebebini, insan uyandıktan sonra beyninin bazı kısımlarının uyanamaması ve bu kısımların yapması gereken görevlerini yerine getirememesi olarak açıklamaktadır. berbat bir kabus sonrası yaşanabilen bir durumdur.
Uyku Felci Neden Olur? Uyku felcinde bilincimiz açıktır ve gözlerimizle etrafı gözlemleyebiliriz ya da sesleri duyabiliriz. Fakat kol ve bacak gibi istemli çalışan kaslarımızı hareket ettiremeyiz. Çünkü uyku felci sırasında kas atonisi devam eder.
Uykuya dalarken, vücuttaki büyük kasların sabit durabilmesini sağlamak için serotonin seviyemiz düşüyor. Ancak bu durum göz çevresi ya da el bileği gibi bölgelerdeki küçük kaslar üzerinde etkili olmuyor. Bu da seğirmeyle sonuçlanıyor.
İnme (Felç) Geçiren Hastaya Müdahale
Hemen 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayın. Acil yardım beklerken mümkün olduğunca sakin olun. Hastanın güvenli ve rahat bir pozisyonda olduğundan emin olun. Başın hafifçe kaldırılmış olması ve kişinin kusma durumuna karşın desteklenmiş olarak yan yatışta yatırılması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri