Tarçın, karanfil, zencefil, zerdeçal, havlıcan, kakule bunlar da konabilir bunların yanında pişerken susam atılabilir bunlarda aşurenin lezzet olarak kalitesinin artmasına neden olabilir.
İncir de rengi koyulaştıran bir diğer unsur bu nedenle olabildiğince ocaktan almadan önce aşureye katılmalı. Toz tarçın yerine çubuk tarçın kullanmanız ve buğdayla birlikte çubuk tarçını kaynatmanız derinden ve hoş bir lezzet almanızı sağlar.
Aşurenin kıvamı çok sulu olursa nedeni içindeki malzemelerin ve suyun dengesizliğidir. Bu nedenle içerisine elinizde varsa biraz daha buğday ya da pirinç ilave ederek ocağa yeniden alabilirsiniz. Yoksa suyla biraz nişasta açarak ocaktaki aşurenizin içerisine dökebilir, kıvamı yoğunlaşana kadar pişirebilirsiniz.
İsteğe bağlı olarak karanfil ve gül suyu da aşureye konabilir. Aslında aşureye lezzet katan ve güzel kokmasını sağlayan gül ve karanfil kokusudur. Bir cezvenin yarısına kadar su doldurulduktan sonra içine üç adet karanfil atıp, iyice kaynatılarak aşurenin altının kapanmasına yakın gül suyu ile birlikte dökülebilir.
Aşureyi süslemek için; Ceviz, Antep fıstığı, kavrulmuş yer fıstığı, fındık, nar, kuş üzümü, dolmalık fıstık, tarçın, Hindistan cevizi kullanabilirsiniz. Süsleme için kullanacağınız malzemeler tamamen sizin tercihinize kalmış.
İlgili 27 soru bulundu
Tarçın, karanfil, zencefil, zerdeçal, havlıcan, kakule bunlar da konabilir bunların yanında pişerken susam atılabilir bunlarda aşurenin lezzet olarak kalitesinin artmasına neden olabilir.
Şekeri, bakliyatların pişmesini engelleyeceği için ilk malzemelerle birlikte değil, son aşamada ekleyin. Tanelerin dibe çökmemesi için çok sıcakken aşureyi kaplara doldurmayın. Yapılışı: Buğday, nohut ve kuru fasulye bir gece önceden ayrı ayrı suda bekletilir.
Aşurenin özü doğru pişirilmiş buğdaydır.
Buğdayınıza pişerken tuz katarak kıvam almasını kolaylaştırabilirsiniz.
İçine incir ve ceviz eklenecekse son aşamada eklenmeli. Çünkü incir ve ceviz aşurenin rengini bulanıklaştırır.
tarçın, nar, kuru üzüm, karanfil.
Elinizde kaldıysa sulu kalan aşurenin içine buğday ilave ederek koyulaşmasını sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde pirinç ilave edip bir süre daya pişirerek de kısa sürede koyulaşmasını sağlayabilirsiniz. Eğer elinizde pirinç ya da buğday kalmadıysa aşureyi tekrar ocağa alıp kaynatabilirsiniz.
her türlü yenir. benim gibi sabırsızsanız sıcak yersiniz. yanında da su bolcana.
İnciri küp küp kesin ve üzerini geçecek kadar süt ile ıslayın. Aşureyi karartan incirdir. Ancak süt ile ısladığınızda bu sorun ortadan kalkacaktır.
Geleneksel tarife göre aşure, tahıl, baklagiller, meyve ve tohumlardan oluşan 41 çeşit malzeme içermeli.
Yumuşayan buğdaya pişmiş nohutu, fasulyeyi, doğranmış kayısıyı, kuru üzümü, yıkanmış pirinci ekleyerek 15 dakika kaynatın. Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15 dakika daha kaynatın. Aşureyi cam kaselere bölüştürün.
Aşurenin rengi koyu olursa rengi açmak için bazen süt koyanlar olabilmektedir. Buğdaylar haşlanmadan önce iyi yıkanmazsa aşureye kahverengi bir ton verir ve aşurenin rengi koyu olur. Beyaz bir aşure elde etmek isteyenler az miktarda süt koyabilirler.
İsterseniz bir kahve fincanı kadar gülsuyunu üzerine aktararak yaklaşık 10 dakika daha kaynattığınız aşureyi ocaktan alın. Hafifçe ılık hale gelmesini bekleyip kâselere paylaştırarak üzerlerine tarçın ve susam serpiştirin.
Pişen buğday ve nohutumuz aşure tenceresine alınır ve 1 litre sıcak su eklenir. İçine doğranmış kayısı ve incirlerimiz, üzümlerimiz ve iri kıyılmış (hatta çok az kıyılmış) ceviz ve fındıklarımız eklenir hemen ardından pekmezimiz de ilave edilir ve 10-15 dk kısık ateşte kaynatılır.
2,600-2,700 Gr Şeker (Tercihinize Göre Arttırıp Azaltabilirsiniz)
Büyük bir tencere aşureyi pişirme süresi 2 saat civarındadır. Bu süre içine eklediğiniz malzemelere göre değişkenlik gösterebilir.
Kuru üzümler yıkanır ve suda bekletilir. Yumuşayan buğdaylara ayrı ayrı haşlanıp süzülen fasulye ve nohut ilave edilir, pirinç katılır. Tenceredekiler iyice yumuşayınca suları süzülen üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve küçük küçük doğranmış elmalar ilave edilir. Süt eklenir.
Şekeri, bakliyatın pişmesini engelleyeceği için ilk malzemelerle birlikte değil, son aşamada ekleyin.
Aşureyi sıcak şekilde kaselere pay ettiyseniz öncesinde mutlaka oda sıcaklığında soğumasını beklemeniz gerekiyor. Eğer sıcak halde buzdolabına kaldırırsanız aşureleriniz kısa sürede ekşiyecektir, aklınızda bulunsun.
Buğdayın suyunu süzüyorsunuz
Ayrıca aşurenin berrak bir renge sahip olması için iyice süzülmeleri çok mühim. Ancak buğdayın suyunu süzmeyin ve haşlama suyuyla birlikte aşureye kıvam ve tadını verecek asıl malzeme o olduğu için onu en baştan içme suyu ile kaynamaya bırakın.
5 dakika kaynatılıp süt ve şeker ilave edilir. 15 dakika daha kaynatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri