DOHC motorlar motorun üstüne yerleştirilmiş iki adet kam mili ile üstten çift eksantrikli motorlardır. Günümüzde 4 zamanlı ve 16 valfli motorlarda genellikle DOHC kullanılır. Hareketlerini triger kayışı veya zinciri sayesinde krank milinden kazanarak, üzerlerindeki kamlar ile supapların açılıp kapanmasını sağlarlar.
DOHC, yani üstten çift eksantrikli motora verilen addır. SOHC ile DOHC arasındaki fark birincisinin iki supaplı ve ikincisinin de genelde 4 supaplı olmasıdır. Bazen üstten çift eksantrikli motorlar 5 supaplı da olabilmektedir.
Üstten eksantrikli motor veya Overhead cam motor (OHC), kam milinin silindir bloğunun üst kısmında yer aldığı, kranktan eksantrik zinciri vasıtasıyla tahrik aldığı motor türü. Üstten subaplı motorlara kıyasla subapların daha doğrudan açılıp kapatılmasına uygun bir motordur.
Bir başka üstten eksantrikli motor tipi olan SOHC motorlar, motor bloğu üst kapağı içerisinde tek eksantrik mili barındırırlar. Çoğu SOHC motor tipinde silindir başına bir adet emme ve bir adet egzoz supabı bulunur. Ancak genellemek doğru değildir.
DOHC motorlar motorun üstüne yerleştirilmiş iki adet kam mili ile üstten çift eksantrikli motorlardır. Günümüzde 4 zamanlı ve 16 valfli motorlarda genellikle DOHC kullanılır. Hareketlerini triger kayışı veya zinciri sayesinde krank milinden kazanarak, üzerlerindeki kamlar ile supapların açılıp kapanmasını sağlarlar.
İlgili 32 soru bulundu
Yağ Kapağı açılır üfleyip üflemediği anlaşılır: Üstten eksantrikli araçlarda bu yöntem pek tercih edilmez. Çünkü külbürütör kapağı içerisinde çalışan eksantrik mili, kapaktan dışarı yağ gelmesine sebep olacaktır. Ancak diğer araçlarda yağ kapağı açılarak üfleme olup olmadığı rahatlıkla anlaşılabilir.
Eksantrik mili arızalandığında belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz: Rölanti bozulması meydana gelir. Araç çekişi düşer.
Motor gücünü artırmanın bir yolu, standart kamlardan daha yüksek dereceli bir eksantrik mili takmaktır. Milin görevi, emme ve egzoz valflerini kontrol etmektir. En eski ve etkili yollardan biri olan eksantrik mili modifikasyonu sonucunda güç % 35'e kadar çıkarılabilmektedir.
Tam açılımı ingilizce Comman Rail Diesel İntercooler olan ve dizel püskürtme sistemiyle çalışan bir motor türüdür. CRDI anlamı ise tutuculu püskürtme şeklinde tanımlanabilir. Zira bu motorlar egzoz gazı emisyonu prensibiyle çalışır.
Kısaca özetlemek gerekirse, az silindir düşük devir ve yüksek tork, çok silindir yüksek devir ve yüksek beygir sağlar. Silindir sayisi evet onemlidir ama motorun cesidine gore bu degisir. Enduro ve cross motorlarda tek yada cift silindir tercih edilir.
Dört Silindir
Tüm motor yapıları arasında en yüksek devire çıkabilen ve en az titreşimli olanlar sıralı dört silindirli motorlardır. Yüksek devir sayıları sayesinde yüksek beygir güçlerine ulaşabilirler.
CRDI Motor Hyundai ve Kia marka araçların Common Rail sisteme sahip dizel motorları olarak biliniyor. Common Rail Diesel Injection kelimelerinin kısaltması diyebiliriz. 1.5 litre 3 silindirli motor ile ülkemizde tanınan CRDI motorun 1.1, 1.4, 1.5, 1.6 ve 2.0 litre versiyonları da yollarda yerini alıyor.
dohc hyundai getzdeki motorun ismidir. start ise donanım ismidir baz donanımdır.
İçten yanmalı motorların hareketli parçalarından biri olan krank mili motorun kalbidir. Eksantrik, yani dış merkezli bir mil olan krank, motorun alt kısmında yer alıyor.
Eksantrik mili arızalanırsa, motor hiç çalışmayacaktır. Bunun nedeni, kırılmış veya gevşek bir eksantrik mili yatağı veya kırılmış veya gevşek bir eksantrik mili tahrik dişlisi olabilir. İkincisini seçerseniz, eksantrik mili tahrik dişlisini değiştirmeniz gerekebilir veya motorun tamamen değişmesi gerekebilir.
Üstten eksantrik motorlarda yağ dolum kapağından bakılmaz, mümkünse külbütördeki karter havalandırma(PCV) çıkışından bakılır. Alttan eksantrikli motorlarda yağ dolum kapağından da bakılabilir. Yağ çubuğundan kontrol de net sonuç vermez. Kimi arabalar yağ çubuğundan hiç hava vermez.
Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir. Dumanın mavi renkte olmasının nedeni, yağın yanmasından dolayı meydana gelse de bazı araçlarda kullanılan sentetik yağ, egzozdan çıkan dumanın belirgin olmamasına yol açabilir. Bu durumda yağın yandığı, açığa çıkan kokudan anlaşılabilir.
Bor katkısı yağ yakan aracın yağ yakmasını azaltır, hatta belki sonlandırır.
Aracın motor gücü; hızlanma isteniyorsa beygir gücü, çekiş gücü isteniyorsa da tork yönünden değerlendirilmelidir. Şehir içi kullanım için 90 beygir gücü ve üstü yeterlidir. Çekiş gücü açısından ideal bir binek araç isteniyorsa da 200 Nm'den yüksek tork değerlerine sahip modeller değerlendirilmelidir.
Aracın beygir gücü ruhsatın içinde bulunur. Araç ruhsatında beygir gücü yerine KW ifadesine yer verilir. Aracın KW gücü ile 1.341 çarpılarak HP yani beygir gücü elde edilir.
İçten yanmalı bir motor türü olan atmosferik motor, sadece otomobilin bulunduğu ortamdaki hava basıncını kullanarak çalışır. Atmosferik motorlar, silindirde bulunan hava ve yakıtı, piston aracılığıyla alır ve kullanırlar. Yani motorun gücü, piston ile alınan hava basıncına bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri