1.Rot ve Balans Ayarı Sorunları Bu durumda tek bir lastikte daha fazla hava sıkışması ya da ağırlık dengesindeki bozukluk nedeniyle gıcırtı meydana gelir. Ancak rot ve balans ayarı bozuk olduğundan genellikle lastiklerden uğultu ve davul gibi sesler gelecektir.
Balanssızlık ses yapmaz, titreme yapar. Lastiklerinizi değiştirdiğinizde balans ayarı yapılmıştır zaten.
Bozuk Rot Ayarı Gürültüye Neden Olabilir mi? Olamaz. Genel olarak, yanlış hizalamadan kaynaklanan herhangi bir ses, anormal lastik aşınmasından kaynaklanır. Lastikler yol gürültüsünün kaynağıysa, bir hizalama düzeltmesi gerekebilir.
Balans Ayarı Bozulursa Ne Olur? Aracın rot balans ayarı bozulursa sürüş güvenliği azalır. Sürücünün araç üzerindeki hakimiyeti azalır. Sürüş kalitesi ve konforu düşer.
İlgili 23 soru bulundu
Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir. Bunun yanı sıra rot ayarının doğru olmaması lastik ve direksiyon sistemlerine de büyük ölçüde zarar verir.
Titreşim mekanik organlara zamanla zarar verir. En basitinden vidalar bile kendi kendine açılmaya başlar. balans bozukluğu demek, dönen tekerin dikey eksende düz değil yalpa yaparak dönmesi demektir.
Bu boşluklar oluştuğunda; Tekerlekler direksiyon hareketine geç tepki verir, çukur ve kasislerde ses olur, araç kontrol dışı hareketler yapar, tek yön arızasında bir tarafa kayar ve direksiyonda boşluk hissi oluşur. Bu belirtiler rot başı arızasının en belirgin özellikleridir.
Arızalı bir rot başı ile sürmeye devam ederseniz, artan lastik aşınması ve hizasız direksiyon riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu, aracın kontrolünü zorlaştırıp direksiyon simidinde titreşim yaratabilir. En kötü durum senaryosu, rot başının tamamen kırılmasıdır.
Binek araçlar için teker sökme, takma, balans ve rot ayarı işlemleri ortalama 200 ile 500 TL dolaylarında seyir etmektedir. SUV, 4x4 gibi araçlarda yapılacak rot balans ayarları için ise yaklaşık olarak 500 ile 800 TL dolaylarındadır.
Kısa süre içerisinde ayarlanma yapılmaması hem aracın yıpranmasına sebep olur hem de güvenliğinizi tehlikeye atar. Aracın 10 ile 15 bin kilometre yapmasının ardından rot balans kontrol edilerek yeniden ayarlanmalıdır. Bazı sürücüler kontrol ve ayarlamayı yılda 1 kez yaptırmayı tercih edebilirler.
Rot ayarı, tekerleklerin doğru şekilde hizanlamasını sağlar. Tekerleklerin dönmesini sağlayan rulmanlar, aks ve göbek düzeneğine bağlı olduğu için düzgün çalışmadıklarında doğrudan tahrik milini etkiyerek direksiyonun titremesine neden olur.
Bu sebeple boşluğu farkedildiğinde araç bir an önce gerekli servise gösterilmelidir. Bozulan parçalar yenileriyle değiştirilir. Sonra araç Rot – Balans ayarına gider.
Uğultu Sesinin Sebebi Lastikler de Olabilir
Araçtan gelen uğultu sesinin sebebi genelde rulman olsa da nadir olarak lastiklerin özelliğini kaybetmesi de uğultu oluşturabilir. Hatta çoğu zaman arızanın rulman olduğu düşünülür. Rulman değişimi yapılır.
Araç motorundan uğultu sesi geliyorsa, bu klima ya da fan aksamının kullanılıyor olması ile ilgili olabileceği gibi ancak bu ses sonradan oluştuysa ve artış söz konusuysa diferansiyelde ve volanlarda arıza meydana gelmiş olabilir.
Rot balans muayeneden geçer mi? Türkiye'deki araç muayenelerinde rot balans ayarına bakılmıyor. Ancak, çok ağır bir bozukluk varsa ve bunu bile bile muayeneye götürüyorsanız orada ortaya çıkacaktır.
Ani olarak yapılan esnemelerde de gıcırtı sesler duyabilirsiniz bu da rot arızası olduğunu belli eder. Ayrıca virajlara girerken direksiyon da bir hassaslaşma olursa bu da z rot arızası olduğunu belirtmektedir.
Z rot arızası nasıl anlaşılır
Bu belirtiler sırasıyla; Kasisli ya da çukurlu yollarda lokurtu ve tıkırtı sesleri işitilir. Araç normal seyrinde normalden fazla esnediğinde ses işitilir. Araç viraja girdiğinde eskiye nazaran daha keskin hareket etmeye başlar.
Ön takım arızası nasıl anlaşılır? Sürüş esnasında; aracın ön kısmından gelen olağan dışı bir ses, aracın direksiyonundaki titreme , virajlarda savrulma, fren sisteminin daha geç çalışması ya da aracın kontrol dışı sağa sola çekmesi ön takımı oluşturan parçalardan birinin arızalı ya da aşınmış olduğunun işaretidir.
Ön takımdan gelen sesler duyulması, aracın ön kısmının anormal şekilde titremesi, rotil boşluğu da denilen direksiyondaki boşluk hissi, direksiyonda sertleşme veya titreme ve lastiklerin düzensiz şekilde aşınması genellikle rotil arızasına işaret edebilir.
Arabanızdan bir gıcırdama sesi geliyorsa veya bir tümseğe çarptığınızda bir gümbürtü duyuyorsanız, bunlar AKS arızasının belirtilerinden bazılarıdır. AKS arızasının diğer belirtileri arasında sarsıntılı veya sert direksiyon, hidrolik direksiyon kaybı veya çok hafif direksiyon sayılabilir.
Direksiyon çevrildiği hâlde tekerlekler geç tepki veriyorsa, direksiyon boşluğunun olduğu söylenebilir. Bu da araçta rot boşluğu sorununa işarettir. Rot başının değişimi, aracın kullanım koşullarıyla ilgilidir. Normal şartlarda oldukça dayanıklı olarak üretilen rot başları, yaklaşık 5 yıl boyunca sağlam kalabilir.
soruna en doğru ve güvenli yanıtı analizlerimiz ve araştırmalarımız doğrultusunda detaylıca aktaralım. Rot balans araç yol performansını direk olarak etkileyen bir teknolojidir. Rot balans ayarı bozulmuş olan aracın sürüş keyfi ve güvenliği tehlike altındadır.
Sürüş esnasında aracın olması gerektiğinden daha fazla titremesi ya da sağa veya sola çekmesi, rot balans ayarının bozuk olduğunun öncelikli işaretleridir. Özellikle bozuk ve çukurlu yollarda kolaylıkla bozulabilen rot balans ayarının normal şartlarda 5 bin ile 10 bin km'de bir kontrol ettirilmesi önerilir.
Lastik değiştirildiğinde sadece balans ayarı gerekir. Rot ayarının bu durumla ilgisi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri