< Atın ölümü arpadan olsun. At ölür meydan kalır, yiğit ölür miras kalır. < At ölür meydan kalır, yiğit ölür şan kalır. Az veren candan, çok veren enayiliğinden verir. < Az veren candan, çok veren maldan verir.
Atın Ölümü Arpadan Olsun Atasözünün Anlamı Nedir? Bu atasözünün anlamı ise çok sevilen zararlı bir şeyin sürekli kullanılması, bir yiyeceğin sürekli yenmesi karşılığında kişiye dokunsa zarar verse bile vazgeçememe durumu olarak açıklanmaktadır.
Atlara verilen tane yemlerin (arpa-yulaf) kırılarak veya ezilerek verilmesi, yemlerin sindirilme derecesini ve atın yemden yararlanma gücünü artırır. Atlar yem değişikliklerine karşı çok hassastırlar.
Bir at en fazla 7 yıl koşabilir. Atların ömrü genellikle 25 ile 35 yaş arasında değişir. Atların cinsi kadar beslenmeleri de önemlidir.
Atlarda yorgunluk hissi bulunmuyor. Bu da bazı atların kendilerini öldürene kadar koşmalarına neden oluyor. Bu duruma da "at çatlaması" denmekte.
İlgili 37 soru bulundu
Atlarda safra kesesi bulunmamaktadır dolayısı ile karaciğerde üretilen safra direkt olarak ince bağırsağa akarak yağların sindirimine yardımcı olur.
Atlar 30-40 yaşları arasında yaşarlar. Örneğin kırlarda yaşayan Arap atı daha uzun süre yaşar. Ortalama ömrü 25-30 yıla ulaşıyor.
Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların beslenmesinde hayvana günlük olarak verilecek olan rasyonun yanına ilave edilerek kullanılır. Samal hayvanlarda süt verimine, besi hayvanlarında karkas randımanına katkı sağlar.
Beslenme davranışı
Atlar, tatlı yiyecekleri iştahla tüketmektedirler. Bu nedenle kesme şeker, elma ve havuç gibi tatlı yiyecekler, eğitimlerde atı ödüllendirmek için kul- lanılmaktadır.
Ekmek: Ekmek, çörek, kek ve benzeri hamur işi gıdalar sindirim sisteminde tıkanıklığa yol açabileceğinden atlara verilmemesi gerekmektedir. Genel bir kural çerçevesinde, insanlara yönelik işlenmiş gıdalarla atları beslemeyin. Domates: Domates, son derece zehirli olan güzelavrat otu ile aynı familyadandır.
Gem veya oyan, bir binek hayvanını yönlendirmek için ağzının içine takılan metal veya sentetik parça. Üst ve alt dişlerin arasındaki boşluğa yerleştirilir. Gemin sağ ve soluna dizginler iliştirilir.
Cevap: çok sevilen bir şey yapılırken veya sevilen bir yiyecek yenilirken sonuç kötü de olsa zor veya kötü şeylere katlanılır.
Atlarda safra kesesi bulunmamaktadır dolayısı ile karaciğerde üretilen safra direkt olarak ince bağırsağa akarak yağların sindirimine yardımcı olur.
[1] Yüksek kimselerden birinin ölümü ya da görevden ayrılması, kimi zaman, aşağılıkkimselerin işine yarar.
Kısaca Atın Ölümü Arpadan Olsun Atasözü Açıklaması
Kendini kontrol edemeyen, haz düşkünü kimseler için kullanılan bu atasözü, sınır tanımadan haz alınan şeyi yiyen kimselerin göreceği zararın da o haz alınan şeyden geleceğini ifade eder.
[1] Bir işi başarabilmek için gerekli olan koşullar her zaman eksiksiz olarak ele geçmez. Biribulunursa öteki bulunmaz; öteki bulunursa beriki bulunmaz.
At ölür meydan kalır, yiğit ölür şan kalır At ölür, meydan kalır; yiğit ölür şan kalır.
Kendi ağır gövdelerine ek olarak üzerlerine binen insan ve yüklerin de ağırlığı ile, kırılmış veya çatlamış bir kemiğin tam anlamıyla iyileşmesi çok zordur. Bu nedenle birçok durumda ayağı sakatlanan bir at, sahibine yük olmasın diye öldürülmektedir.
Atlarda yorgunluk hissi bulunmuyor. Bu da bazı atların kendilerini öldürene kadar koşmalarına neden oluyor. Bu duruma da "at çatlaması" denmekte.
Atlar küser, ağlar, üzülür. Geçileceğini anlar mesela. Yarışın heyecanını senden önce o yaşar.
ALÇACIK EŞEĞE HERKES BİNER ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Güçsüz ve koruyucusuz bir kimseyi buyruk altına almak ve ezmek kolaydır.
Bu atasözü, cahilliği yüzünden incelikten ve zariflikten anlamayan anlamına gelmektedir.
Başkalarına güzel şeyler dağıtmakla görevli olan kimse, dağıttığından az çok kendisi de yararlanır.
Missouri Extension Üniversitesinden alınan bilgiye göre, toynak duvarında kan damarı veya sinir yok, bu nedenle nal düzgün bir şekilde çivilenirse acı vermiyor. Ancak toynakların önceden kötü bir şekilde kesilmesi durumunda, ağrıya ya da topallığa yol açabileceği belirtiliyor.
Sürekli aynı kişinin bindiği bir ata başka bir kişi binerse, at farklılığı hisseder, ona göre de farklı davranır. Duygusal anlamda at sahibini tanır. Ata binen kişi sinirliyse, at da huzursuz oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri