Ciltte oluşan bu lekeler genellikle önemli bir sağlık sorunu olmamaktadır. Fakat erken yaşlarda görülen bazı lekelenmeler karaciğer rahatsızlıkları, çillenme ve melasma gibi hastalıklarında habercisi olabilmektedir.
Egzama, sedef ve gül hastalığı gibi deri döküntülerine sebep olan cilt hastalıkları da lekelere yol açabilir. Bazal, skuamöz ve melanom hücreli cilt kanseri türlerinde ciltte farklı leke ve lezyonlar oluşur.
Kahverengi lekeler ve ciltteki diğer renk değişiklikleri için kullanılan resmi terim hiperpigmentasyondur. Çillerin aksine, hiperpigmentasyon kışın kaybolmaz ve ne yazık ki yaşlandıkça daha görünür hale gelir. Peki buna ne sebep olur? Düzensiz melanin üretimi (ciltte kahverengi veya kırmızımsı pigment).
İlgili 43 soru bulundu
E vitamini, bitkisel yağlar ve badem gibi yağlı tohumlarda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini gibi bazı eksikliklerin kahverengi lekelere neden olduğu düşünülmektedir. Çeşitli ve dengeli bir diyet, vitamin eksikliği riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Ciltte oluşan kahverengi lekeler genellikle önemli bir sağlık sorunu oluşturmaz.
Güneş lekeleri, hassas ciltlerde ya da yeterli güneş koruması sağlanmamış ciltlerde oluşur. Güneş lekesi, güneşe maruz kalmanız sebebiyle oluştuğundan bakım rutininizi değiştirmediğiniz takdirde düzelme göstermez.
Ciltte çıkan kahverengi lekeler, genellikle herhangi bir sağlık sorunu oluşturmaz. İnsanların kahverengi lekelerden kurtulmak istemelerinin nedeni çoğunlukla estetik kaygıdan dolayıdır. Peki, ciltteki kahverengi lekeler nasıl geçer? Aknelerin neden olduğu ciltteki kahverengi lekeler genellikle kendiliğinden kaybolur.
Yüzde yama tarzı açık veya koyu renkli kahverengi lekeler şeklinde seyreden 'melasma' çoğunlukla kadınlarda görülen bir sorundur. Gebelikte sık görüldüğünden halk arasında gebelik maskesi de denilir.
Ciltte lekelenme birçok sebepten kaynaklanabilir. Güneş maruziyeti, sivilceleri sıkmak, tekrar eden akne, yanlış bakım ürünü kullanımı ve yaşlanmaya bağlı renk değişimleri gözlenebilir. Cilt lekeleri aynı zamanda antioksidan alım eksikliği ya da C ve E vitamini eksikliğinde de olabilir.
Karaciğer Hastalığı Ciltte Leke Yapar mı? Yüz bölgesinde bilhassa yanakta ve ellerde güneş lekesine benzer kahverengi lekeler oluşması karaciğerin yoğun çalışması veya fonksiyonunu tamamlayamamasından dolayıdır. Bu lekeler pankreas, safra kesesi sorunlarının da oluşmasına zemin hazırlayabilir.
“Özellikle leke değişik renk tonlarındaysa, asimetrik ve kenarlarında düzensizlik mevcutsa, kanama, kaşıntı, kabuklanma veya üzerinde açık yara gibi bulgular varsa mutlaka uzmana başvurmak gerekir.
Rengi kahverengi ve siyah arasında, büyüklüğü ise yaklaşık 1-2 cm olan yaşlılık lekeleri (aynı zamanda güneş lekeleri olarak da adlandırılır) fazla miktarda melanin üretimini tetikleyen güneşe aşırı maruz kalma sonucu oluşuyor.
Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir. Uzman hekim öncelikle lekenin rengini, oluşumunu inceleyerek lekeye teşhis koyabilmek adına gerekli görüntüleme ve gerekirse patolojik incelemeleri sağlayarak buna uygun tedavileri sunacaktır.
Işık peeling, deride bulunan melanin miktarının azalmasına yardımcı olur, pigmentasyon (leke oluşumu) baskılanmasında rol alır ve ciltte leke oluşumunu tetikleyen mekanizmanın baskılanmasını destekler. Melanin miktarı ev devam ürünleri ile de baskılandıkça leke ciltte kaybolur.
Leke tedavisinde en sık hidrokinon, C vitamini, arbutin, kojik asit, glikolik asit içeren kremler kullanılır. Ayrıca retinol içeren kremlerde ciltte soyulma etkisi gösterir ve leke tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir.
Cilt lekelerine çözüm İbrahim Saraçoğlu tarafından da ele alınmıştır. Saraçoğlu, cilt lekelerinden kurtulmak için cildi temizledikten sonra elma sirkesine batırılan pamuk ile lekeli bölgelerin silinmesini önermektedir.
Güneş kremi düzenli kullanıldığında, lekelerin rengi ve yoğunluğu gözle görülür şekilde azalabilir. Ayrıca cildinizi UV ışınlarının zararlı etkilerinden koruyarak yeni leke oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
1 çay kaşığı karbonat ile 1 çorba kaşığı yoğurdu karıştırın. Hazır hale gelen karışımı lekeli bölgeye sürüp, 15 dakika kadar bekletin. Ilık suyla yıkayarak temizleyebilirsiniz. Düzenli kullanarak kısa sürede lekelerden kurtulabilirsiniz.
2/ Melanin, melanositler tarafından üretilir. 3/ Üretilen melanin, epidermisin iki tabakası boyunca yayılır. 4/ Daha sonra epidermisteki peeling etkisi gösteren soyucu etkenlerle birlikte hücre yenilenmesi aracılığı ile cildin yüzeyine geçerek ciltte leke görünümüne ve cilt tonu eşitsizliğine neden olur.
Yine de birçok cilt lekesi doğrudan güneşe maruz kalmaya bağlı olarak gelişmektedir. Ayrıca genetik yatkınlık, ilerleyen yaş, zararlı kimyasallar, sahte kozmetik ürünleri, bazı ilaçlar ve hamilelik gibi etkenlere bağlı olarak da cilt lekeleri görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri