TDK'ya göre ata binmek kelimesinin doğru yazılışı "ata binmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bisikleti, atın şehirleşmiş hali olarak düşünecek olursak -ki etimolojik gelişim de bu yönde olmuş- doğru cevap "binmek"tir.
Binicilik, kısaca ata binme becerisidir. Binicilik; atı kullanma sanatı olup atı tam yerinde, sakin, zamanında, güven içinde ve olabildiğince işe uygun kuvvet sarf ettirerek kullanma becerisidir.
At binme sporu kişinin hem kalp damar, hem kas gelişimini sağlar. Üstelik her yaştaki insanın rahatça başlayabileceği bir spordur. Binicilik, kan dolaşımını ve solunum sistemini iyileştirir. Düzenli bir şekilde binicilik sporunu yapan kişi duruşunu düzeltir, denge ve koordinasyonu gerçekleştirir.
Binici bu yürüme hareketi ile bacak ve gövde kaslarına ritmik hareketler öğretir. Farklı pozisyonlama farklı kas grupları çalıştırır. Atın durması ve yeniden hareket etmesi, hızının ve yönünün değiştirilmesi de dengeyi ve kas kuvvetini geliştirir.
İlgili 37 soru bulundu
At binme, çocukların denge ve koordinasyonunu geliştirir. Kan dolaşımını hızlandırarak solunum sistemini iyileştirmeye yardımcı olur. Çocuğun el, kol, sırt ve karın kasları gelişir. Ayrıca at binme, çocuğun motor sisteminin gelişmesine de yardımcı olur.
At binmek: Bir dakikada 5, yarım saatte 150, bir saatte toplam 300 kalori yaktırıyor. Dövüş sporları: Judo, karate ve kickbox gibi dövüş sporları, bir dakikada 11, yarım saatte 330, bir saatte toplam 660 kalori yaktırıyor.
Cündi sözcüğü, Osmanlılarda hünerli, ata iyi binen, atını iyi yönlendiren, yetenekli kişilere verilen addır. 1359 senesinde Bursa'ya gelen Memluklu elçisi ve beraberindeki cündiler ile beraberinde getirdikleri cündilik kitabı Türkçe'ye çevrildikten sonra bu sözcük dilimizde kullanılmaya başlanmıştır (Dingeç, 2011).
Ata binmenin 2 yaştan itibaren başladığını belirten Tabiat Binicilik Merkezi Müdürü Oğuz Kemal Turan, "2 yaştan itibaren aile ile birlikte self binicilik yapılabiliyor. 5 yaştan itibaren de ponny cinsi atlarla eğitim alarak çocuklar kendi başlarına at bine binebiliyor. 6 yaşından itibaren müsabakalarda koşabiliyorlar.
Kendi ağır gövdelerine ek olarak üzerlerine binen insan ve yüklerin de ağırlığı ile, kırılmış veya çatlamış bir kemiğin tam anlamıyla iyileşmesi çok zordur. Bu nedenle birçok durumda ayağı sakatlanan bir at, sahibine yük olmasın diye öldürülmektedir.
At binmeye uygun pantolon ve çizmeler en temel binicilik kıyafetleri arasında yer alır. Kaymayan yapıda ve bacakları saran binici pantolonu ata daha iyi tutunmayı sağlayarak atı yönlendirmenize destek olur. Önü kapalı, altı düz ve kaymayan binici çizmesi modelleri ise rahat bir sürüş sunar.
At binme kombini için tercih edilebilecek kıyafetler arasında pantolon, gömlek, ceket, şapka, çizme gibi parçalar yer alır. Bu parçaların her biri, farklı ihtiyaçları karşılamak için tasarlanmıştır. Pantolon: At binerken giyilen pantolonlar, rahat, esnek ve nefes alabilen kumaşlardan yapılmış olmalıdır.
Evcil bir atın ortalama ömrü 30 yıldır. Ortalama bir atın üreme yaşı 5 yaşından sonradır. Eğer at 5 yaşından küçükse o ata binilmez, çünkü iskeleti ve kemikleri tam olarak gelişmemiştir. Yarış atlarına genellikle 1-1,5 yaşında iken binerler ve bu yüzden genellikle 6 yaşında emekli olurlar.
Bisiklet Daha Fazla Kalori Yakıyor
Yani 10 bin adımla 8 km kat eden birisi yaklaşık 371 kcal yakmış oluyor. Bisiklette ise ortalama 20 km/h hız ile saatte 563 kcal yakılıyor. Yürüme hızınızı 6,5 km/h 'ye çıkarttığınızda 352 kcal, bisiklet hızınızı 30 km/h'a çıkarttığınızda ise 844 kcal yakmış oluyorsunuz.
Bisiklet sürmek; öncelikle bacak, kalça ve mide bölgelerinizdeki kas yoğunluğunu artırmaya yardımcı olur. Bisiklet sürerken kullanılan üst vücut kasları ise çoğunlukla destek ve stabilizasyon için kullanılır ancak bu bile üst vücut kasları için harika bir egzersizdir.
Atatürk'ü anarken kullanılan "Atam" ifadesinde kesme işareti kullanılmaz. Atatürk özel isimdir ama varlığımızı ona borçlu hissederek onu atamız saydığımız için 'atam' derken Ata özel ismi değil bir cins isim olarak ata kelimesi kullanılmaktadır. Tıpkı başka bir büyüğümüzden bahsederken atam, dedem vs. derkenki gibi.
Çünkü çocuklar yaşlarına ve fiziki yapılarına uygun pony' (küçük at) lerle eğitim almaktadırlar. 4-14 yaş arası çocuklar pony'lerle, 14 yaş yukarısı yine fiziksel yapılarına uygun atlarla eğitim alabilirler. Bütün ileri ülkelerde olduğu gibi binicilik sporuna başlama yaşı 4 dür.
At binme üst sınırı 95 Kg dır. Ders Süresi 60 Dk. ** 95 Kg sınırdır.
Atla ilgili yaralanmalar çok ağır sonuçlara yol açabilir. Atla ilgili en ciddi yaralanmalar, düşme sonrası at tarafından ezilmedir. Bir de attan indikten sonra binici çok daha rahatlamış ve sakatlanmaya açık hale gelir. Bu sakatlıkların yüzde 35'i binici attan indikten sonra meydana gelir.
Yine seyyahların notlarına göre tek bir at ile günde 20-25 mil/32-40 km yol katedilebilmekteyken posta atlarıyla belirli mesâfelerde değiştirilmek kaydıyla ortalama 60 mil/ 96 km yol alınabilmekteydi.
Binicinin omuz kalça ve topukları aynı hizada olmalıdır. Bu esnada ayak burunları ve dizler de aynı hizadadır.Üzengi üzerine ağırlık verilerek topuklar aşağıya doğru basılır. Baldırlar kolon hizasında olmalıdır.
At kesinlikle biniciyle birlikte oryantring bir spor olduğu için at kadar binicide efor sarfediyor bu nedenle kalori yakımında, kilo vermede bayağı bir etkin spor dalı.
Binicilik Sporunun Faydaları
Öncellikle binicilik sporu insan vücudundaki bütün kasları çalıştırır. Hem sağlık için hem de fizksel açıdan büyük bir yarar sağlar. Sadece fiziksel değil zihninsel açıdan da cok büyük faydaları vardır. Bir canlı ile etkileşime geçip beraber spor yapmak insanı ruhen rahatlatır.
Kişinin kalori alımını kontrol altında tutması, var olan kilonun korunmasını veya yakmayı kolaylaştırır. 500 kalori kaç gr eder diye merak edenler, 64,79891 gram olduğunu ve 0.2 ile 0.9 arasında kilo verdirdiğini bilmelidir.
Kilo vermeye karar veren ya da diyete giren pek çok kişi 1000 kalori kaç kilo (KG) yapar sorusunu merak ediyor. Bunun cevabı ise 1000 kalori alımının toplamda 142,5 grama eşit olmasıdır. Yani gün içerisinde 1000 kalori alındığı düşünülürse, bir hafta içerisinde 1 kilo almak anlamı taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri