Yapısı bozulmuş yağlar, kızartma esnasında köpürmeye başlar. Köpürme normal olmayan bir durumdur. Eğer yağın kullanma tarihi hala devam ediyorsa; kızaran besinle ilgili birkaç problem olabilir. Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur.
Kızartma yağının köpürmesi normal olmayan bir durumdur. Yapısı bozulmuş yağlar, kızartma esnasında köpürmeye başlar. Eğer yağın son kullanma tarihi halen geçerliyse o zaman kızaran besin ile alakalı bir sorundur.
Yağın Kalitesi: Kızartma yağı, kalitesiz veya aşırı kullanılmışsa köpürme eğilimi gösterir. Kalitesiz yağ, daha fazla çözülmeyen maddeler içerir ve bu da köpürmeye neden olabilir. Aynı şekilde, aşırı kullanılmış yağın bileşimi değişir ve daha az stabil hale gelir, bu da köpürmeye neden olabilir.
Yağın çalkalanması sonucunda oluşan hava kabarcıklarının yüzeye çıkarak patlaması gerekir. Aşırı çalkalanma veya yetersiz yağ kalitesi nedeniyle oluşan hava kabarcıklarının yüzeyde birikmesi köpürme olarak adlandırılır.
Yağın yapısı her zamankinden farklı görünüyorsa, renginde turuncuya çalan değişiklikler varsa, kapağı açtığınızda keskin bir koku geliyorsa ve tadında ciddi değişiklikler varsa, ayçiçeği yağı bozulmuş demektir. Hiçbir şekilde tüketilmemelidir.
İlgili 20 soru bulundu
Yapısı bozulmuş yağlar, kızartma esnasında köpürmeye başlar. Köpürme normal olmayan bir durumdur. Eğer yağın kullanma tarihi hala devam ediyorsa; kızaran besinle ilgili birkaç problem olabilir. Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur.
AYÇİÇEK YAĞI BOZULUR MU? Güneşe maruz kalan tüm besinlerin bozulma ihtimali vardır. Ayçiçeği yağınızın ömrünün uzun olması için koyu renklerde bir cam şişe içinde muhafaza etmeniz tavsiye edilir. Uzun ömürlü olması için ve lezzetini kaybetmemesi için, ayçiçeği yağı serin yerde saklanabilir.
Koku Yöntemi
Zeytinyağını kokladığınızda meyvemsi bir koku yerine boya ya da yapıştırıcıya benzer bir koku alıyorsanız yağın bozulmuş olma ihtimali bir hayli yüksek.
Bir kızartma yağını en fazla 2 kere kullanabilirsiniz.
- Tencere ya da tavaların içinde su kalmamalı. Eğer yeni yıkanmış bir tava kullanacaksanız mutlaka içindeki suyu temizlemeniz gerekir. Ayrıca kızartma yaparken de içine su sıçramaması gerekir. - Yağa bir miktar un ilave etmek de etkili bir yol.
Ayçiçek yağının berrak olması ve dibinde tortu oluşmaması önemli. Yağın rengi ve kokusu, elde edilen bitkiye, işleme sekline, iklime, kullanılan teknolojiye göre değişebilir. Renk, koku ve tat yine saflık kriteri değildir, yani sadece bu özelliklere bakılarak hile yapılıp yapılmadığı anlaşılamaz.
Kullanmış olduğunuz kızartma yağını muhakkak cam kavanozda saklamanız gerekir.
Yağ ve su birbirleriyle karışmadıklarından, yoğunluğu fazla olan su dibe çökerken yoğunluğu az olan yağ yüzeye çıkar. Hatta zeytinyağı gibi üste çıkmak deyimi de buradan gelir. Eğer kızarmış yağın içerisine “yıkadığınız” bir yiyeceği koymaya çalışırsanız bu patlamaların olması kaçınılmazdır.
Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz. Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağın sıçramasını önleyebilirsiniz. Çünkü tuz, yağın içindeki sıçramaya sebep olan nemi alacaktır.
Isı ve ışığa maruz kalan bitkisel yağlar çok çabuk bozulur.
Üretim koşullarına göre ortalama olarak bitkisel yağların raf ömrü genel olarak 2 yıldır.
Yağı Mısır Nişastasıyla Karıştırın
Yağ ve mısır nişastası karışımını, kaynamamasına dikkat ederek kısık ateşte ısıtın. Isıya dayanıklı bir spatula ile sürekli karıştırın ve mısır nişastası karışımı yaklaşık 10 dakika içinde katılaşmalı, ardından süzülmelidir.
Kızartma için en sık kullanılan rafine yağlar arasında aspir ve soya fasulyesi yağı bulunur ve bunlardan ikincisi genellikle bitkisel yağ olarak etiketlenir. En güvenli seçimlerden biri ise yer fıstığı veya kanola yağıdır.
Ayçiçek yağı, mısır özü gibi yağlar ısıya diğer yağlar kadar dayanıklı değillerdir. Kızartma yaparken ısıya en dayanıklı yağlardan biri olan zeytinyağını kullanmanızı öneririz. Zeytinyağı hem daha az yağ çekmesini hem de lezzetinin çok daha hafif olmasını sağlayacaktır.
Kızartma yaparken hangi yağ seçilmelidir, en çok merak edilen sorular arasındadır. Ayçiçek yağı ve zeytinyağının yanma derecesi arasındaki farkı bilirsek, daha bilinçli bir seçim yapabiliriz. Yanma derecesi daha düşük olan ayçiçek yağının yapısı, kızartma işlemi esnasında, daha çabuk bozulacaktır.
- Ayçiçek yağı kapağı açılmadan 12 aya kadar saklanabilir peki ya kapağı açıldıktan sonra? Kapağı açılan ayçiçek yağı 1-2 ay içinde tüketilmeli aksi takdirde zaman içerisinde ayçiçek yağında kanserojen maddeler açığa çıkabilir ve sağlığımızı tehlikeye atabilir.
Açılmamış motor yağları güneş görmeyen ve rutubetsiz ortamlarda saklanmaları halinde üretim tarihinden itibaren 4 seneye kadar kullanılabilir.
Motor Yağı Değiştirilmezse Ne Olur? Motor yağı eskidikçe içeriği bozulur, yoğunluğu azalır ve kirlenir. Özelliğini kaybeden motor yağı, yüzeyde yeteri kadar tutunamayacağı için motoru iyi bir şekilde yağlayamaz ve motor bloğunu aşırı derecede ısıtır. Isıya bağlı olarak oluşan fazla nem, motor ömrünü kısaltır.
Ayçiçeği yağınızın ömrünün uzun olması için koyu renklerde bir cam şişe içinde muhafaza etmeniz tavsiye edilir. Uzun ömürlü olması için ve lezzetini kaybetmemesi için, ayçiçeği yağı serin yerde saklanabilir.
Kızartma yaptıktan sonraki en önemli sorunlardan biri ise kalan kızartma yağıdır. Kızartma yaparken tavaya ya da kızartma yapılacak diğer kaplara dökülen yağ miktarı göz önünde bulundurulduğunda, bu yağı tek sefer kullanmak büyük bir israf olacaktır. Bu yağın tekrar kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Teneke şişeler dışarıdan gelen ışıkların ambalajın içine geçmesini engellediği için yağı uzun süre istenilen kıvamda tutar. Pet şişeler ise tenekelerle kıyaslandığında genellikle daha küçük ebatlarda satılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri