Genel anlamda kateter enfeksiyonu, ateş, titreme gibi sistemik enfeksiyon bulguları ve/veya kateter bölgesinde (kateter çıkış yeri, çevresi, deri altı kısım boyunca) eritem, şişlik, hassasiyet, lokal ısı artışı gibi inflamasyon bulgularının olmasıdır.
Bu kateterler cilt bütünlüğünü bozarak bakteri ve/veya fungi enfeksiyonlarına sebebiyet verirler. Enfeksiyon kan dolaşımına yayılabilir (bakteremi) ve hemodinamik (kan dolaşımsal) değişiklikler ve organ işlev bozukluğu (şiddetli sepsis) ölümle sonuçlanabilir.
Kateterden alınan kan kültüründeki üremede saptanan koloni sayı- sı/ml periferik venöz kana göre 5 kattan daha fazlaysa kateter infeksiyonu tanısı konur.
Genellikle 1 haftalık oral antibiyotik tedavisi yeterlidir. b- Kateterle ilişkili bakteriyemi: Kateter lümenınden ve periferik kandan kültürler alınarak derhal kateter çekilmelidir. Ampirik olarak parenteral antibiyotik başlanmalı ve kültür sonuçları rehberliğinde 2-3 hafta sürdürülmelidir.
Kateter kaç gün kalabilir? Kısa süreli kateterler ortalama 1 hafta ila 1 ay arasında kullanılır. Genellikle yaşlılarda ya da ortopedi hastalarında ameliyattan sonra yararlanılır. Uzun süreli kateter uygulamaları ise 28 günden uzun sürebilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Port kateter takılması sırasında oldukça nadir de olsa bazı komplikasyonlarla karşılaşılabilir. Bu riskler arasında enfeksiyon, kanama, kan pıhtılaşması, karaciğer ve böbrek hasarı, kateterin dolaşım sisteminde tıkanması veya kalp kapaklarında hasar gibi komplikasyonlar vardır.
Port yerleştirilen hastalar dikişler alındıktan sonra banyo yapmalarında sakınca yoktur. Sağ boyun toplardamarından (IJV) girilerek yerleştirilen portun anjiografi görünümü. Yuvarlak metal kesim port olarak tanımlanır, porta bağlı kateter yukarı doğru yöneldiği en üst nokta damara giriş kesimidir.
Kateter enfeksiyonlarının en sık nedenidir. Biyofilm oluştur- malarına karşın, kateter çekilmeden antibiyotik tedavisine yanıt alınabilir. 48-72 saatte ateş düşerse tedavi süresi 5-7 gündür. Bakteremi tekrarlama riski %20'dir.
8.4.Kateter pansuman değişimi yapılırken; cilt temizliği için %2'lik sıvı klorheksidin tercih edilir. 8.5.Kısa süreli SVK larda kateter pansumanı için gazlı bez kullanılmış ise 2 günde bir, yarı geçirgen şeffaf örtü kullanılmış ise pansuman 7 günde bir yapılır.
Kateterin gerilmesini ve cıkmasını onlemek icin steril gazlı bir bezle kateter cıkış yerine yakın bir yerden tutulur. Tum kateter govdesine antiseptik sprey sıkılır. Kateteri temizlemek icin başka bir steril gazlı bez alınarak kateter cıkışından kateter kapağına doğru tum kateter govdesi silinir.
Santral venözkateterizasyonda ve erken dönemde enfeksiyon, troboemboli ve hava embolisi, hematom, aritmi, pnömotoraks, hemotoraks, , kardiyak perforasyon, kardiyak tamponad, komşu sinir ve damarlarda travma gibi komplikasyonlar görülebilmektedir2.
Üriner kateteri olan hastada enfeksiyonu önlemek için periüretral bölgenin antiseptiklerle temizlenmesine gerek yoktur. Hastanın rutin banyo ya da tuvalet sonrası temizliği sırasında rutin günlük temizliğini yapması yeterlidir.
Kalıcı Kateterler
Literatürlere göre kullanımı 6 ay, pratikte bu süre 2 yıla kadar uzayabilmektedir. Gelişmekte olan AV fistül ile aynı taraf tercih edilmemelidir.
Vücudunuz pek çok yaygın enfeksiyonu kendiliğinden temizler. Vücudun kendi bağışıklık sistemi, bakteri veya virüslerden kaynak- lanan pek çok yaygın enfeksiyona karşı etkilidir.
Enfeksiyonun teşhis edilmesi fiziki muayene, laboratuvar testleri, görüntüleme testleri ve biyopsi ile olur. Laboratuvar testleri; genellikle beyin omurilik sıvı örneği, idrar, boğaz, dışkı, burun, balgam örneğidir. Emar, röntgen ve bilgisayarlı tomografi ise kullanılan görüntüleme yöntemleridir.
Enfeksiyonların en kısa sürede geçmesini ya da vücut içerisinden atılmasını sağlayan yöntem antibiyotik kullanmak olarak bilinir. Bakterileri tamamen öldüren antibiyotikler ya da üremesini engelleyen antibiyotik çeşitleri vardır. Bu ilacı doktor önerdiği sürece kullanmak büyük önem taşır.
6- Kateter takma süresi ve değiştirilmesi: Periferik venöz kateterler 72-96 saat (acil durumlarda takılmış ise 48 saat) son- ra değiştirilmelidir. Çocuklarda, inflamasyon belirtisi olmadığı ve kateter çalıştığı müddetçe, kateter yerinde bırakılabilir.
Steril gazlı bez kullanılıyorsa 2 günde bir değiştirilmelidir. Şeffaf (transparan) pansuman örtüleri kullanılıyorsa 7 günde bir değiştirilmelidir. Kirlendikçe, ıslandıkça ya da kenarından açılmışsa hemen değiştirilmelidir.
CDC (Centers for Disease Control and Prevention) acil durum- larda takılan kateterin 48 saat içinde, normal durumlarda 72-96 saat içinde değiştirilmesi gerektiğini belirtmekte- dir5,6,13,15,16,22,25.
Sondanın kalma süresi, enfeksiyonun oluşmasını etkiler. Kadınlarda, yaşlılarda, diyabeti olanlarda, idrar torbasında bakteri üremesi olanlarda ve sonda yerleşimi sırasında hijyene dikkat edilmemesi gibi durumlarda, sondalar daha sık idrar yolu enfeksiyonuna neden olur.
Kanama, kateter uygulamaları sırasında veya sonrasında oluşabile- cek komplikasyonlardan birisidir. Kateteri yerleştirmek için ilk iğne girimi, kılavuz tel ilerletilmesi, dilatasyon veya ka- teteri yerleştirme sırasında ortaya çıkabilen kanama, işleme bağlı gelişen erken komplikasyonlardandır.
Kateter kullanımında infeksiyon oranları zamanla artmaktadır. Bu nedenle geçici juguler ya da subklav yen kateterier üç haftadan uzun kullanılmamalıdır. Geçici femoral kateterlerde ise bu süre en fazla beş gündür.
Lazerle varis tedavisinde kullanılan kateter yaklaşık 1-2 mm lik bir delikten yerleştirildiği için, bu kadar küçük bir delik fark edilebilir bir iz bırakmaz.
Santral venöz kateter öncelikli olarak boyun ve üst kol bölgesi ana toplardamarlarına takılır. Bunun dışında nadiren de olsa kasık bölgesindeki ana toplardamarlar da tercih edilebilir.
Takılmazsa ne olur ? Bu bebekler ağır hasta oldukları için tetkik için sıklıkla kan örneği alınması gerekir. Göbek kateteri takılmazsa her girişim için bebeğin kolunun delinmesi gerekir. Bu durum bebekte enfeksiyon gelişimini kolaylaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri