Genellikle bir bardak içme suyuna bir yemek kaşığı at kestanesi tozu ilave edilir. Hazırlanan bu içecek günde bir bardak tüketilir. Ancak yine de temkinli olmalısınız. At kestanesi yanlışlıkla tüketilirse mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
At kestanesi ağaçlarından elde edilen tohumlar geleneksel olarak eklem ağrısı, yumuşak doku şişmesi ve ateşin yanı sıra bağırsak ve mesane sorunları ile mücadelede kullanılırdı. Günümüzde ise bacak damar problemlerini (kronik venöz yetmezlik), hemoroidleri ve şişmeyi (ödem) tedavi etmek için kullanılmaktadır.
At kestanesi kesinlikle çiğ olarak tüketilmemesi gerekiyor. Burada kestane gibi pişirip yiyebiliriz gibi bir şey aklınıza gelmesin. Bu tür kestanelerin yanlış tüketilmesi sonucu sağlığınıza ciddi zararlar verebilirsiniz.
Şifa kaynağı olan at kestanesinin çay olarak tüketimi de en az kendisi kadar faydalı olmaktadır. Bunlardan ilki kan dolaşımı bozukluklarını gidermeye yardımcı olur. Kan şekerini düzenler. •At kestanesi çayı ağrılı varislerde ve krampları gidermeye yardımcı olur.
İlgili 30 soru bulundu
Ancak at kestanesi eskulin adı verilen bir zehir içerdiğinden çiğ olarak tüketilmesi ölüme varan sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla at kestanesi çiğ olarak kesinlikle tüketilmemelidir. Eskulin maddesi DNA hasarına yol açtığından tehlikelidir. Baş ağrısı, mide bulantısı, felç, koma ve ölüme neden olabilir.
Kabuk kırıldığında içinden çıkan yemişler çiğ veya pişirilerek tüketilir.
Kış aylarında yoğun ilgi gören kestaneye karşı uyarı geldi. Özellikle Çin kestanesinin kalitesiz ve sağlıksız olduğu belirtilirken, "Tadı yok gibidir. Pişince kabuğundan ayrılmaz ve beyaz beyaz köpürdüğü de olur" denildi.
İşte kestanenin kabuğunu en kolay soyma şekli;
Tencereye biraz yağ ekleyin ve ocağın altını açın. Yağlar kızarmaya başlayınca 10 dakika kadar kestaneleri kızartın. Kızartma işlemi tamamlandıktan sonra ise soğumaya bırakın. Ardından kestaneleri kolaylıkla soyabilirsiniz...
çoğunlukta olan beyaz çiçekli at kestanesinin latincesi aesculus hippocastanum dur. ingilizcesi horse chestnut dir. kestanesi bol miktarsa "aesin" icerir. kesinlikle yenilmemesi gerekir. merak edenler icin söyleyeyim; acimsi bir tadi vardir. kestanesi ödem tedavisinde kullanilir.
Eklem ve kemiklerde romatizma ya da iltihaplanmanın neden olduğu ağrıları dindirmeye yardımcı olur. Şah damarı, alın ve ayak tabanlarına sürüldüğünde vücuttaki kan dolaşımını düzenleyerek sinirlerin beyne daha iyi iletilmesini destekler. Kronik stres ve yorgunluğu önler.
Vücudunuzdaki tüm ağrılar için etkilidir. Baş ağrısı, diş, boyun, sırt, bel, diz şişkinliklerinde, kol, bacak ve göğüs ağrılarında etkilidir.
At kestanesinin vücuda çok sayıda olumlu etkisi vardır ancak herkesin kullanımı için uygun değildir. Özellikle hamile anne adayları ve emziren kadınların at kestanesi kullanması önerilmez. Bunun yanı sıra kan incelten ilaçları kullanan kişiler de at kestanesi kullanmamalıdır.
Vücuttaki ödemi atmak için de at kestanesi çayı içebilirsiniz. Bu çay aynı zamanda uyku problemlerine iyi gelir, bağırsak sağlığını korur ve kan şekerini düzenler.
Yüksek oranda P vitamini içeren at kestanesi, içerisinde bulunan eskülen esasından dolayı özellikle kan dolaşımını konusunda benzersiz bir etki gösterir. Hem kabuğu, hem meyvesi hem de tohumu birçok farklı tedavide ek besin ve tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.
At kestanesinin sağlık üzerinde çok faydası olsa da, çiğ bir şekilde tüketilmemesi gerekir. Ağacın meyvesi, çiçeği, kabuğu ve tohumu krem ve ilaç yapımında kullanılır. Ancak at kesnatesi, eskulin adıyla bilinen bir zehir içerdiği için, tüketilmesi ölümcül sonuçlara yol açabilir.
Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan kestanenin kabuğunun da insan sağlığına pek çok faydası vardır. Kestane kabuğunu haşlayıp, suyunu içerek faydalarından yararlanabilirsiniz.
Kestane kokusu gelmeden ve iyice közlenmeden çevirmeyin. Bir yüzü közlenince diğer yüzünü de hızlı ateşte közleyin. Közleme işi bittikten sonra kestaneleri soğutmadan elinizin değeceği sıcaklıkta soyun. Afiyet olsun.
Kestaneleri iyice yıkayıp, tencereye alın. Üzerine tuz ve şeker ilave edip, kaynar su dökerek, 20-25 dakika haşlamaya bırakın. Kestanelerin kabukları kenarlardan ayrılmaya başladığı zaman haşlanmış demektir. Kestane haşlamaya tuz ve şeker katmamızın sebebi daha lezzetli olmasıdır.
10 kadar suda bekletilmelerinin ardından fırın torbasına dizilir. Fırın torbası birkaç yerden delindikten sonra 200 derece fırında 30 ile 35 dakika kadar pişirilir. Fırın torbasında pişen kestaneler de oldukça lezzetli ve yumuşak olmaktadır. Fırın torbasında pişen kestaneler oldukça lezzetli ve pratik olmaktadır.
Eğer suda bekletecek kadar vaktiniz yoksa kilo başına bir çay bardağı kadar su koyarak hemen tavaya da alabilirsiniz. Suda bekletme işlemi sayesinde içi daha yumuşak oluyor. Orta yükseklikteki ateşte yaklaşık 20 dakika pişirirseniz kestaneleriniz hazır olacaktır.
Kestanenin zararları: Aşırı tüketimde hazımsızlık ve ishal gibi problemlere yol açmaktadır. Yüksek tansiyon ve diyabet hastaları, kestaneyi fazla tüketmekten kaçınmalıdır. Kestane damar sertliğine yol açtığı için, damar hastalığı olan kişilerin kesinlikle kullanmaması önerilir.
İçerdiği antioksidanlar ile vücudun arındırılmasına yardım ederek mideye ve karaciğere iyi gelir. Zengin bir lif kaynağı olduğundan tokluk hissi ve organizmanın su dengesini sağlamada etkin rol oynar. Kasları kuvvetlendiren ve enerji veren içeriğiyle yorgunluk ve halsizliği engeller.
Kestanede bol miktarda yağ ve protein bulunmaktadır. Ayrıca potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum minerallerini de içermektedir. Kestanenin Faydaları: Vücuda kuvvet ve enerji veren bir besin olan Kestane aynı zamanda cinsel gücü arttırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri