Ramazan ritüellerinden bir tanesi de sahurda pilav yemektir. Bu alışkanlığı pirinç pilavından bulgur pilavına çevirmekte yarar vardır. Pirinç pilavı tıpkı beyaz ekmek gibi kan şekerini hızlı yükseltip, düşürerek kişiyi daha kolay acıktırabilir. Ayrıca vitamin değeri daha düşüktür.
Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel, konserve ürünler, turşu, salamura ürünler, çok tuzlu zeytin, baharat içeren yağlı yemekler, salçalı yemekler, kurutulmuş etler, pilav ve makarna gibi yiyecekleri sahurda tercih etmemenizi öneriyor.
Pirinç pilavı kolay acıktırdığından sahur için doğru bir seçenek değildir, oysa bulgur pilavı avantajlıdır. Hem tok tutar hem de gün boyu beslenmenize dolaylı katkıda bulunur.
İlgili 26 soru bulundu
Glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenin; bu sizin daha geç acıkmanızı sağlar. Örneğin beyaz undan yapılmış ekmek yerine tam buğday ekmeği, kepekli, ekmek, tam tahıllı ekmekler tüketin. Özellikle sahurda şekerli ve şeker ihtiva eden yiyecekleri tüketmemeye gayret edin ya da çok az tüketin.
Tüm bunlar düşünüldüğünde kilo verme aşamasında olan birinin pirinçten ziyade bulgur pilavı tüketmesinin daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Bulgur pilavı pirinç pilavına göre daha sağlıklı ve besleyici olsa da karbonhidrat içeriğinden dolayı haftada en fazla 1-2 defa tüketilmesi diyet sürecine katkı sağlayacaktır.
Kahvaltı yerine yemek tercih edenler de sebzeli bir et yemeğiyle sahur yapabilir. Bulgur pilavı tok tutar. Sahurda da hatta mercimekli bulgur pilavı ve yanında ayranla çok rahat oruç tutulabilir.
Gün içinde susamak istemiyorsanız en iyi sahur, çay içmemek koşuluyla kahvaltıdır. Sahurda domates, salatalık, tuzsuz dil peyniri veya çökelek, haşlanmış yumurta ve bir kâse yoğurt mutlaka olsun. Sahurun yıldızı salatalık, yoğurt ve yumurta olsun.
Yüksek insülinin yol açtığı kan şekeri düşmesine karşı karbonhidratların yanına protein eklemek gerektiğini belirten uzmanlar, “Pilav yenilecekse menüye hemen yoğurt eklenmeli ya da pilav-et birlikte tüketilmelidir.
Sahurda yeterli sıvı alınmalı, aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketilmemeli. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalı. Bu nedenle sahurda protein içeren süt içilmeli, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli yanına mutlaka tam tahıllı ekmek eklenmeli.
Salam, sosis, sucuk, tuzlu peynirler, pastırma ve zeytinden uzak durun. Kızartmalar ve yağ oranı yüksek yiyecekler, patates kızartması, börekler, açmalar, köfteler, pilavlar, pizzalar gün içinde susuzluğunuzu çok arttırır. Şekeri yüksek yiyecekler kan şekerinizi hızlı düşüreceği için daha çabuk acıkmanıza neden olur.
Oruç tutanlar için beslenme önerileri
Sahur öğününüzü atlamayın, mutlaka yapın. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi yiyeceklerden oluşan hafif bir kahvaltı yapabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edebilirsiniz.
Pişer pişmez hemen yemeyin. Altını kapattığınız pilavı bir kez daha karıştırın. Tencerenin üzerine bir peçete ya da kağıt havlu koyun ve kapağını kapatın. Pilavı 15 ile 20 dakika arasında dinlenmeye bırakın.
Makarna, eğer kepek ya da tam buğdaydan yapılmışsa, evet tüketilebilir. Ancak tabağımıza 6 yemek kaşığı makarnadan fazla almamanız şartıyla! Bu çeşitlerin dışında kalan makarnaların karbonhidrat oranı yüksek olduğu için sahurda tüketilmesi önerilmemektedir.
MUHALLEBİ YA DA SÜTLAÇ YENEBİLİR
Ramazan için en uygun tatlılar; meyve ve sütlü tatlılardır. Elma, kayısı veya incir tatlısı gibi hafif tatlılar tercih edilebilir. Az yağlı sütle yapılmış güllaç, sütlaç, muhallebi ya da dondurma da yenebilir.
UZUN SÜREN TOKLUK VE SUSUZLUK HİSSİ İÇİN…
Yağ oranı düşük, kaliteli protein içeren yoğurt, kefir, yumurta, az yağlı az tuzlu peynirler, ceviz, fındık ve badem tok tutar. Sahurda tüketilen yeşillikler ve çiğ sebzeler ise daha uzun süre tokluk ve susuzluk hissi verir.
En besleyici gıdalardan biri olan yoğurt uyku problemlerine iyi gelir. Yoğurt aynı zamanda sizi tok tutarak acıkmanızı önleyici bir etki gösterir. Yoğurdunuzun içine bir çay kaşığı tarçın ekleyerek kan şekerinizi de dengeleyebilirsiniz. Protein yönünden besleyici olan peynir, sahurda tok hissetmenizi sağlar.
Sahura kalkamamak oruç tutmamak için mazeret değildir. Sahura kalkamayan sabahleyin oruca niyetlenip oruca devam etmelidir. Ancak sahur yapmadan oruç tutmaya takat getiremeyeceği için oruç tutmayanlar ramazandan sonra bir gün olarak kaza eder. keffaret (61 gün oruç)gerekmez.
İşte tok tutan bu yiyecekler
sahurda tok tutan yiyecekler listesinde peynir, köfte, Mercimek çorbası, ceviz, fındık, fıstık, içli köfte de önerilerin başında geliyor.
TAVUK & PİLAV
Çünkü bunlar, spor esnasında size güç, dayanıklılık ve ekstra performans sağlar. Spor yaparken kesilmenizi önler. Ayrıca kas büyümesini büyük ölçüde destekler. Tavuk pilav kombinasyonunu spordan en az 1-2 saat öncesinde almalısınız.
Sporcu pilavı sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi alabilmelerini sağlamaktadır. Pirincin içindeki karbonhidrat, vitamin ve mineraller ile sağlıklı beslenme sağlanmaktadır. Pirincin içindeki nişastanın atılması ve lapa olmaması için mutlaka çok iyi yıkanması tavsiye edilmektedir.
Bulgur pilavı içinde bulunan lif nedeni ile bağırsakların hızlı bir şekilde çalışmasına yarar ayrıca midede uzun süreli tokluk sağlar. İçinde bulunan folik asit nedeni ile de hamilelik zamanında da tüketilmesi gerekmektedir. Bu faydaları sayesinde dengeli ve güzel bir şekilde tüketildiği zaman kilo aldırmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri