Sahada beside süt yemi, buzağı başlangıç ve buzağı büyütme yemi gibi farklı yemler kullanılmaktadır. Bunların kullanılmasında prensip olarak bir sıkıntı yok.
Besi sığırı beslenmesinde yalın bir biçimde besi yemi yerine süt yemi kullanmak kesinlikle doğru bir durum değildir.
Hayvanlara verilecek günlük yoğun yem miktarı canlı ağırlığa bağlı olarak 4-10 kg arasında değişmektedir. Yoğun yeme ek olarak her gün aynı düzeyde olmak üzere 0.5- 1.5 kg kuru ot veya saman verilmelidir. Beside arpa, mısır, yulaf, buğday gibi değişik tahıllar kullanılmaktadır.
Hayvanın her 100 kilo canlı ağırlığı için 1,5-2 kilo taze veya kesif yem verilir bu tür yemlemeye tam yemlemede denir. Bu tür yemlemeye başlarken hayvanlar yeme yavaş yavaş alıştırılmalıdır.10 gün sonra artık günlük yiyebilecekleri kadar bu yemden verilir. Böyle bir beside hayvanın önünde devamlı yem bulunur.
Karanfil Sığır Besi Geliştirme Yemi 8,5-10 aylık yaşta bulunan veya 260-340 kg canlı ağırlıklar arasında olan hayvanların beslenmesinde kullanılacak bir yemdir.
İlgili 39 soru bulundu
Yarayışlılığı yüksek by-pass yağı vb. Katkı maddeleri kullanıldığından süt ineklerinin laktasyon başında artan enerji ihtiyaçlarını dengeli bir şekilde karşılar. Süt ineklerinde süt verimini arttırmasının yanısıra, süt veriminin uzun süre yüksek düzeyde kalmasını sağlar.
Kesif yem olarak mısır besi yeminin % 35 ni tamamlaması gerekir yani 3,5 Kg. Mısır ezmesi, 1 Kg. arpa ezmesi, 1,5 Kg buğday ezmesi ya da elinizde bulunan diğer dane yemleri kullanabilirsiniz. Kaba yem olarak en az 2,5 Kg. mısır silajı diğer kalan1 kg sap saman ve kuru ot eklenerek tamamlanabilir.
Her ne kadar enerji içeriği mısır ve buğdaydan düşük olsa da ham protein içeriğinin mısırdan daha yüksek ve buğdaya benzer olması, rumen sağlığı ve mikroorganizma popülasyonu (Nikkhah, 2011) ile et kalitesi üzerine olan olumlu etkileri sebebiyle arpa, besi rasyonlarında tercih edilmektedir.
Danalara kaliteli kaba yem ve kesif yemler erken yaşta yeterli miktarda verilerek büyüme teşvik edilmelidir. Fakat aşırı enerji içeren tane yemler erken dönemde verilmemelidir. Büyüme döneminde ekonomik ve protein seviyesi yüksek bir besleme yapılarak danaların büyümeleri ve boylanmalarının sağlaması gerekir.
Besiye alınan hayvanlara verilecek rasyonda hayvanların günlük protein, enerji ve diğer temel gıda ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde, mümkün olduğunca çeşitli yemler bulunmalıdır. Bunlar buğday, arpa, mısır, kepek, pamuk tohumu küspesi veya ayçiçeği küspesi, kireç taşı, tuz, vitamin ve mineral karması olabilir.
Bunlar buğday, arpa, mısır, kepek, pamuk tohumu küspesi veya ayçiçeği küspesi, kireç taşı, tuz, vitamin ve mineral karması olabilir. Bu besin maddelerinden hangisi elde bulunuyor ise bir zooteknist ziraat mühendisi veya veteriner hekimin bilgisine müracaat edilerek bunlara göre hayvanın ihtiyacı olan yem yapılır.
başlangıç canlı ağırlıkları ve yaşları sırasıyla 1. grupta 266.0± 3.9 kg, 9-11 ay; ikinci grupta 323.0 ± 0.8 kg, 13-14 ay ve üçüncü grupta ise 370.5 kg ve 15-16 ay olarak belirlenmiştir (Tablo 2).
Besiye alınan dana ve tosunların besinin son dönemine girildiğinde (son 2-3 ay) kullanılan bir yemdir.
Örneğin; hayvanları mekanik olarak doyuramazsınız, sindirim olayları istenilen düzeyde seyretmez, yeterince tükürük salgılanamaz, gübre şekillenemez, üretilen sütlerde yağ oranı düşer vb. daha sayamayacağımız kadar çok sindirim fizyolojisi sorunları ile karşılaşabilirsiniz.
Yaşama payını yediği kaba yemlerden sağlayan ineğin süt verimi için ayrıca kesif yeme ihtiyacı bulunmaktadır. Verim payı için kaba yem dışında verdiği her 2–2,5 kg süt için 1 kg süt yemi (fabrika yemi) verilmelidir.
Gebeliğin son iki ayında günlük 3 kg kadar düve yemi ile 6-8 kg mısır silajı ve 2-4 kg saman ya da kuru ot verilmesi yeterli olacaktır. Gebeliğin son 5 haftasından itibaren alıştırılarak süt yemine geçilmelidir.
Öte yandan Simental ırkı ile yapılan değişik besi çalışmalarında, günlük ortalama ağırlık kazancı 1000-1300 g arasında ve yemden yararlanma kabi- liyeti de 8.72 olarak saptanmıştır (2, 15).
Ayrıca 350-400 kg'dan sonra yüksek canlı ağırlık kazancı için sadece kaba yem yeterli olmaz ve ciddi kesif yem verilmesi gerekir. Silaj ve meraya dayalı alternatif besilerde hayvanların canlı ağırlığına ve kaba yemin kalitesine bağlı olarak hayvan başına en az 2-4 kg/gün kesif yem verilmesi gerekir.
Besiye alınacak hayvan 1 yaşından daha küçük olmalıdır. Siyah Alacalarda ve Esmer danalarda 8-18 ay, yerlilerde ise 15-25 aylar arası büyüme hızı en yüksektir. Genç sığırlar yedikleri yemi iskelet ve ete dönüştürürler.
Örnek verecek olursak; 200 kg canlı ağırlığa sahip bir danaya günlük 4 kg kesif yem verilir, aylık olarak 120 kg kesif yeme ihtiyaç duyulmaktadır. Kesif yemin içeriği ise; günlük 600 gram Akıllı Besi yemi ve 3,4 kg arpa ezmesi olmalıdır.
Mısır silajı beside ilk başta daha iyi olabilir ama besi sonunda da kullanabilirsiniz. Burada unutulmaması gereken nokta besi sonuna doğru kaba yem ne kadar artarsa hayvan o kadar az yağlanır ve besi süresi uzar.
* Arpa ezmesi küçükbaş ve büyükbaş hayvanların günlük beslenmelerinde verilebilecek en önemli öğündür. * Besi hayvanlarında özellikle karkas randımanına katkı sağlamaktadır. * Arpa ezmesi sağmal hayvanlarda ise süt verimini artırmaktadır.
Ülkemizde kombine sığır ırkları olan simental çeşitleri et verimi yüksek sığır ırkları için önemli olduğundan aynı zamanda etçi sığır ırkları arasındadır. Bununla birlikte dünyada yapılan besi yetiştiriciliğinde etli dana cinsleri olan Şarole olarak biline ve anavatanı Fransa olan Charolais ırk en iyi besi sığırıdır.
Yıldız, "Büyükbaş hayvana tavuk yemi yedirilmesi bir suç. Bu durum hayvan sağlığının yanı sıra insan sağlığını da tehdit ediyor. Tavuk yemlerinde çeşitli antibiyotikler kullanılıyor. Bu antibiyotik kalıntıları büyükbaş hayvanın et ve sütündüen insana geçiyor.
Besleme pratiği olarak besi başlangıcında (Hayvanlar besi işletmesine ilk geldiklerinde) Her 100 kg canlı ağırlığa 1 kg kesif yem ve serbest kuru ot verilmelidir. Besi süreci ilerledikçe kesif yem oranı aşamalı olarak her 50 kg canlı ağırlığa 1 kg kesif yem denk gelecek şekilde ayarlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri