Acele ile menzil alınmaz: Acele etmek ve çabuk sonuç almak her zaman doğru sonuca ulaşmayı sağlamaz. Acele işe şeytan karışır: Bir iş ne kadar hızlı olursa o işte yapılacak olan hata ihtimali de artar.
Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. Bakkal ölenin borcunu, diriye ödettirir. Bal döksen yalanır. Bal olan yerde sinek de bulunur.
İlgili 17 soru bulundu
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
Osmanlı Devletinin ilk yıllarından beri kullanılmakta olan üzüm üzüme baka baka kararır, en eski atasözlerimizden biridir. Bu atasözünde, insanın bulunduğu ortamın ve arkadaş çevresinin ne kadar mühim olduğu vurgulanır.
Acele İşe Şeytan Karışır atasözü; telaşla yaptığımız her işte aksilikler ve yanlışlar yaşanır anlamında kullanılan bir atasözüdür.
Atasözlerinin Özellikleri
- Kalıplaşmış sözcüklerdir. Bu yüzden atasözüne oluşturan sözcüğün yerine başka sözcük getirilemez sözcüklerin sıralamasında değişiklikler yapılamaz. - Atasözlerinin mecaz ve gerçek anlam söyleşi mümkündür. Atasözlerinin bazıları aynı ya da yakın anlam bildirir.
Atasözleri kalıplaşmış sözlerdir. Bu yüzden atasözünü oluşturan sözcükler yerine başka sözcükler getirilemez, sözcüklerin sıralanışında da değişiklik yapılamaz. » “Damlaya damlaya göl olur. ” atasözünde bulunan “göl” sözcüğünün yerine “havuz” sözcüğünü getiremeyiz.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
[1] Bir olayın gerçekten meydana gelmiş olup olmadığını anlamak için, gizli kalamayan belirtisine bakmak gerekir. Bu belirti varsa olay da var demektir.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Oxford Bodleian Kütüphanesi yazma eserler bölümünde 192 numa- rayla kayıtlı Tükçe Tekellümât adlı mecmuanın ikinci kısmında “Durûb-ı Emsâl Beyânındadır” başlığı altında Arap alfabesine göre sıralanmış 290 Türkçe atasözü bulunmaktadır.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
Ev Alma Komşu Al Atasözünün Kısaca Açıklaması ve Örnek Cümle
Eğer ev alırken çevredeki komşular iyi ise, bu durum satın alınan evden çok daha büyük bir fayda sağlar. Ancak eğer komşular kötü ise, o zaman o evde rahat bile oturulamaz.
Atasözleri her toplumda olduğu gibi Türk kültürel yapısının da en önemli parçalarındandır. Bugüne kadar aldatmak, yalan söylemek, iyilik yapmak, düşmanlık etmek gibi pek çok konuda söylenmiş atasözleri vardır ve atasözleri sayısı bilinemeyecek kadar çoktur. İşte bu atasözlerinden biri de taş yerinde ağırdır atasözüdür.
Her çok azdan olur atasözünün anlamı; Çok olarak nitelendirilen durumların az şeylerin bir araya gelip birleşmesinden dolayı oluşmaktadır. Bu söz çoklara ulaşmak için azları biriktirmek gerektiği şeklinde açıklanmaktadır.
[1] Değerli kişinin, bulunduğu yüksek yerden uzaklaştırılmasıyla değeri azalmaz.
Atalarımız tarafından geçmişten günümüze ulaşan, söyleyenin belli olmadığı ve deneyim ve öğütlerin aktarıldığı özlü sözlere atasözü adı verilir. Gerçek anlamın yanında mecaz anlam da içerebilirler. Ancak mana açısından mecaz anlam vurgulanır.
Bir Varmış Bir Yokmuş Deyiminin Anlamı (TDK)
Olup bitmiş çok eski bir hikayeyi anlatırken ya da hayal ürünü bir masala başlarken bir varmış bir yokmuş deyimi kullanılır. Bu deyim bir tekerleme olarak değerlendirilir ve hikayenin çok eskide kaldığını anlatır.
Atasözü geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlerdir. Türkçede "sav" ve "irsal-i mesel, darb-ı mesel" olarak da adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri