Atatürk'ün kahveye çok düşkün olduğu ve günde 10-15 fincan kahve tükettiği biliniyor. Atatürk'ün en sevdiği yemek etsiz kuru fasulye, kendisinin tabiriyle 'yağlı fasulye' idi. Hatta öyle severdi ki konakta mutlaka kuru fasulye bulunurdu. Atatürk, fasulyenin yanında pilav yerdi.
Kendisi bir konuşmasında ziyafetlerde çok yemek yenmesini tasarrufa aykırı bulduğunu ve sağlığa zararlı olduğunu söylemiştir. Sabah kahvaltısında; çay, kahve içiyor, fazla bir şey yemiyordu. Soğuk ayranla, bir dilim ekmek yerdi. Bazen bir kâse yoğurt yer, sonra sütlü kahve içerdi.
Aşçısı Halit Atay'ın belirttiği üzere Atatürk, kuru fasulye yemeye öğrencilik yıllarında alışmış ve bu yüzden sevmiş. Atatürk'ün kuru fasulye yanında en çok tercih ettiği yemek ise pilavmış.
Akşam yemeği: Akşam yemeğinin ayrı bir önemi var. Konuklarıyla birlikte yiyordu. Devlet görevi akşam yemeklerinde devam ediyordu. Omlet seviyormuş, özellikle gece geç saatlerde acıkınca peynirli omlet yermiş.
Atatürk'ün çok sevdiği yemekler arasında karnıyarık da yer alıyor. Selanik usulü annesinin eliyle hazırlanmış ıspanaklı böreği ve mezelerden favayı çok severmiş. Bir başka bilgi ise Yalova'daki köşkünün bahçesinde kuşkonmaz yetiştirilmesini istemesi. Haşlanmış kuşkonmaz Atatürk'ün sofrasında yer alan yiyeceklerden!
İlgili 39 soru bulundu
İçkilerden en çok rakıyı seven Atatürk meze olarak da en çok favayı seviyormuş. Bu nedenle özellikle rakı sofrasında fava olmasını rica ediyormiş.
Atatürk'ün gün boyu en az 15-16 kahve ve 40 kadar sigara içtiği biliniyor.
Öğünlerinde ayrana sık sık yer veren Atatürk, böreğin yanında ayran içmeyi çok severdi. Hatta kahvaltının ve yemeklerin yanı sıra, ikindi vakitlerinde de bir kase ayran içerdi.
Sabah kahvaltısında çeşitlilikten yana değildi.
Gece geç saatlere kadar çalışan Atatürk, sabah kahvaltısında 2 yumurta ve beyaz peynir ile yapılan omleti tercih ederdi. Yanında çay, kahve tercih eden Atatürk, zaman zaman da soğuk ayran ve ekmek ile kahvaltı yapardı.
Balkan Festivali dolayısıyla Beylerbeyi Sarayı'nda düzenlenen baloda Balıkesir Pamukçu Bengisi oynanmıştır. Balıkesir Bengi oyunu Atatürk'ün özel isteği ile Festivale katılmıştır.
Zaman zaman bazı politikaları nedeniyle eleştirmiş olsa da Atatürk'ün en sevdiği, en beğendiği Osmanlı padişahı tartışmasız Fatih Sultan Mehmet'tir.
Salih Bozok (1881, Selânik - 25 Nisan 1941, İstanbul), Türk asker ve siyasetçi. Mustafa Kemal Atatürk'ün çocukluk arkadaşıydı ve daha sonra yaverliğini yaptı. Atatürk'e en yakın kişi olarak bilinir.
ATATÜRK'ÜN SAKARYA İSİMLİ ATI ve ULUS'TAKİ HEYKEL ÜZERİNE - Dr.(E)Alb.Suat AKGÜL.
Atatürk'ün doğum tarihiyse 4 Ocak 1881 saat 11:58'dir bu da Oğlak burcuna tekabül eder.
Gömlek seçimlerinde beyaz, krem ve bej hâkimdi. Koyu renk gömlek giymeyi sevmez, hep açık renk giyerdi. Her gömleğinde isminin baş harfleri bulunan armalarını mutlaka kullanırdı. Takım elbisesini tamamlayacağı aksesuarlarını da özenle seçerdi.
ATA İSMİNİ SEVMEZDİ
Manastır Askeri Lisesi'nde en sık çıkan yemek olan kuru fasulye-pilav, ömrü boyunca en sevdiği yemek oldu. Tatlıya düşkün değildi. Canı tatlı çektiği zaman gül reçelini tercih ederdi. Sabah kahvaltı etmeyi sevmezdi.
Mustafa Kemal Atatürk, her ne kadar kahve düşkünlüğü ile bilinse de - ki kendisi sabah kahvaltısında ayran, çay içmekle beraber günde 10-15 fincan orta kahve içermiş- aslında hem Türkiye'de çay içimini, hem de Rize'nin çay üretimini destekleyen biri.
Atatürk'ün sofrasındaki en büyük tartışma şüphesiz içkiydi. Gündüzleri alkol almayan Mustafa Kemal, akşamları sofradan içkiyi eksik etmezdi; ama kendi bünyesi alkole dayanıklıydı.
Almanca ve Fransızca dersler aldığı için daha çok yabancı dillerdeki kitapları okuduğu anlaşılmaktadır. O günlerde tuttuğu anı defterinde gece uyumadan önce ya da sabah kahvaltısından sonra saat 08.00–10.00 arasında kitap okuduğunu belirtmektedir.
Personel Başkanlığı'nın 21 Kasım 1925 tarihli belgesine dayandırılarak verilen bilgiyle Atatürk'ün boyuyla ilgili tartışmalara son nokta konuldu. Buna göre; Atatürk'ün boyu iddiaların aksine 1.68 değil, 1.74'tü. Kilosu ise 74-76 arasındaydı. Belgelere göre Atatürk, 42 numaralı ayakkabı giyiyordu.
Bornova Belediyesi - Mustafa Kemal Atatürk #9Eylül 1922 günü Belkahve sırtlarından İzmir'i seyrederken, “... bu şehre bir şey olacak diye çok korktum” | Facebook.
Leblebicinin yanıtı: - Atatürk klasik leblebi yerdi... Eskiden Ankara leblebisi denirdi... Beyaz leblebi...
Rakı sofrasında belli miktar oturulduktan sonra, ağzı ve zihni temizlemek amaçlı içilen çaya, rakı arası çayı denir. Genelde 3-4 kadeh sonrasında başlanarak, sonrasında ki her kadeh arasına sıkıştırılması durumunda faydalı sonuçları olduğu gözlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri