Atatürk çocukları çok severdi. Onun dilinde çocuk sevgi demekti. Sevdiklerine hangi yaşta olursa olsunlar "çocuk"diye seslenirdi. Ona göre çocuklar saflığı temsil ederdi ve etrafında sürekli çocuk görmek isterdi.
"Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir." "Çocukları sağlıklı ve bilgili yetiştirilmeyen uluslar, temeli çürük binalar gibi çabuk yıkılırlar."
Atatürk çocukları çok severdi. Öyle severdi ki tüm sevdiklerine hangi yaşta olursa olsun "çocuk" diye seslenirdi. Atatürk, çocuklara olan sevgisinin en büyük göstergesi olarak da dünyanın tek çocuk bayramını onlara armağan etti.
Atatürk, 17 Ekim 1922 tarihinde Bursa'da kendini karşılayan çocuklara aşağıdaki şekilde seslenerek nasıl bir gençlik istediğini belirtmiştir: "Küçük hanımlar, küçük beyler, Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız.
O'nun çocuğu yoktu ama içinde bitip tükenmeyen bir çocuk sevgisi vardı. Atatürk, çocukların riyakârlık bilmeden bütün istek ve arzularını içlerinden geldiği gibi açıklamalarından çok hoşlanırdı. Son yıllarını da çok sevdiği bir çocukla geçirdi. Ülkü, Atatürk'ün çocuk sevgisinin bir simgesi oldu.
İlgili 34 soru bulundu
Çocuklar geleceğindir. Çocuklar geleceği yapacak adamlardır. Fakat geleceği yapacak olan bu çocukları yetiştirecek analar, babalar, kardeşler hepsi şimdiden az çok aydınlatılmalıdır ki, yetiştirecekleri çocukları bu millet ve memlekete hizmet edebilecek, yararlı ve faydalı olabilecek şekilde yetiştirsinler!
Atatürk çocukları çok severdi. Onun dilinde çocuk sevgi demekti. Sevdiklerine hangi yaşta olursa olsunlar "çocuk"diye seslenirdi. Ona göre çocuklar saflığı temsil ederdi ve etrafında sürekli çocuk görmek isterdi.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN ÖĞRETMENLER GÜNÜ İLE İLGİLİ SÖZLERİ
"Öğretmenler; Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini, sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır." "Cumhuriyet sizden "fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür" nesiller ister.
Hasan Rıza Soyak Atatürk'teki çocuk sevgisini şöyle dile getirmektedir: “Atatürk çocukları çok severdi. Onun dilinde çocuk 'sevgi' demekti. Sevdikleri hangi yaşta olursa olsun 'çocuk' diye seslenirdi. Kendisinin çocuğu olmamıştı.
Siyasi ve askeri dehası, eylemleri ve devrimleri ile tarihe adını altın harflerle yazdırdı. Çocuğuna Atatürk'ü anlatırken askerlik yönünü ayrı, siyasi yönünü ayrı anlatman gerekiyor. Bu sayede çocuk farklı bilgiler arasında kaybolmayacak, net ve gerçek bilgiye ulaşacaktır.
Çocukları çok seven Atatürk Afet (İnan), Sabiha (Gökçen), Fikriye, Ülkü, Nebile, Rukiye, Zehra adlı kızları ve Mustafa adlı çobanı manevi evlat edindi. Abdurrahim ve İhsan adlı çocukları himayesine aldı.
Mustafa Kemal Atatürk ile Latîfe Hanım, 29 Ocak 1923 tarihinde, Muammer Bey'in Göztepe'deki Uşakîzâde Köşkü'nde dinî nikâhla evlendiler. Nikâh bazı yönlerden dönemin âdetlerine uymuyordu. Yaygın uygulamada kadınlar dinî nikâhta yer almazken, Latife Hanım dinî nikâhta bulundu.
Makbule ilk evliliğini Lütfü Bey ile, ikinci evliliğini Mecdi Boysan'la yaptı. Ağabeyinin manevi oğlu Mustafa Demir de dahil olmak üzere beş çocuk evlat edindi. Ragıp Bey'in önceki evliliğinden Hasan, Süreyya, Hakkı, Ruhiye ve Fitnat adında çocukları vardı.
Byük annesinin Selanik göçmeni olduğunu ve Yunanlılar tarafından göçe zorlandığını belirten Yontan, Atatürk'ün doğduğu evin komşusu olduklarını söyledi. İzmirli bir esnaf olan Yontan, 4 Haziran 1952 yılında Yenişehir semtinde dünyaya geldi.
Manastır'da geçirdiği yıllardan sonra, Askeri İdadisi'ne geçen Mustafa Kemal, bu dönemde birçok ders alarak askeri fen derslerinde başarılı olmuştur.
Çok sevdiği bu dersin öğretmeni Yüzbaşı Üsküplü Mustafa Sabri Bey (Harp Okulu 1297/1882 yılı mezunlarından), onun yetenek, yaratıcılık ve olgunluğunu teşhis ederek, ona “Kemal” adını vermiştir.
Askeri rüştiyede askerlik eğitimi almaya başlayan Atatürk'ün en sevdiği ders matematikti. Çok zeki bir öğrenci olan Atatürk'ün matematiğe olan ilgisi tüm öğretmenlerin dikkatini çekmişti. Hatta bazen matematik derslerini Atatürk işliyordu.
Mustafa Kemal Atatürk çocukları geleceğin gülü, yıldızı, bahtının aydınlığı olarak görüyordu. Öyle ki bu sevgisini göstermek için onlara bir bayram hediye etti. Bunun yanı sıra Anadolu'nun farklı yerlerinden adeta pırlanta gibi yetiştirdiği 11 çocuğu da manevi evlat edindi.
“Atatürk çocukları çok severdi. Gittikleri yerlerde gözüne bir çocuk ilişirse derhal onunla sıkılmadan, yorulmadan uğraşırdı. Çocukların eline birer kâğıt, kalem vererek yaşlarına göre kimine resim, kimine hesap, kimisine de Güneş Dil Teorisi'ne ait meseleler yaptırarak meşgul olmaktan zevk alırdı.
Bestelediği "Atatürk Çocukları Marşı" ile tanınan müzik öğretmeni Muharrem Baz, Cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla “Cumhuriyet 100 Yaşında'' marşını yazdı.
Henüz 57 yaşında iken ebediyete intikal eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk yaşasaydı bugün 142 yaşında olacaktı.
Sonunda Ali Rıza Efendi, bir çıkar yol bulur: Küçük Mustafa, ilk öğrenimine bir süre annesinin arzusuna uyarak Hafız Mehmet Efendi'nin mahalle mektebinde devam etti; fakat çok geçmeden babasının isteği ile Selânik'te çağdaş eğitim yapan Şemsi Efendi Mektebi'ne geçti ve ilkokulu burada bitirdi.
Atatürk, 1925 yılında çıktığı Bursa gezisinde Sabiha Hanım'la tanıştı. Kendisinden yatılı okumak için yardım isteyen bu cevval kızın üzücü hikâyesini öğrenen Mustafa Kemal, küçük Sabiha'nın ağabeyi ile konuşarak onu evlat edindi. Gezinin sonunda Sabiha, Gazi ile beraber Ankara'ya doğru yola çıktı.
Anıtkabir'in projesi bir yarışmayla belirlendi. Bu amaçla açılan yarışmada Emin Onat ve Orhan Arda'nın projesi başarılı görülerek uygulanmasına karar verildi. Anıtkabir bugünkü adı Anıttepe olan yerde 15 bin metrekarelik bir alanda yapıldı. Yapımında Çankırı'nın açık sarı ve gri travertenleri kullanıldı.
Türkiye'nin ilk kadın pilotlarından biri olan Sabiha Gökçen, dünyadaki ilk kadın savaş pilotudur. Mustafa Kemal Atatürk'ün sekiz manevi evladından birisi idi. Uçuş kariyeri boyunca 8.000 saat civarı uçuş gerçekleştirdi ve otuz iki farklı askerî operasyona katıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri