Binanın temelini, binayı olumsuz etkileyecek dış etkenlerden koruyarak binanın muhafaza edilmesi için yapılan tüm uygulamalara temel izolasyon denir. Temel bohçalama izolasyon'u yapı için hayati önem taşıyan bir uygulamadır.
Temel İzolasyonu nedir sorusunun en doğru cevabı, binanın ömrünü uzatmak, yapıyı kimyasal maddelerden korumak, binayı kullanan kişilerin olumsuz şekilde etkilenmesini önlemektir. Bu yüzden temel izolasyonu binanın temelinin sağlam olması ileride istenmeyen problemlerin ortaya çıkmaması için gereklidir.
Zemin su yalıtımı, zemininizin yıllar boyunca sağlam kalması amacıyla yapılan çalışmalardır. Su geçirmeyen zeminlerin varlığı, hem kolay temizleme hem de leke konusunda dayanıklılık sağlar. Su yalıtım uygulama alanlarının başında gelen zemin yalıtımı, suyun sızmasını ve çökmesini engellemeye yardımcı olur.
Eğer temelde su yalıtımı yapılmazsa, toprak suyu temelde birikebilir ve zamanla yapı malzemelerine zarar verebilir. Bu durum çatlaklara, çürümeye ve paslanmaya neden olabilir. Temel Betonunun Korunması: Su, betonun porlarını doldurabilir ve donma/çözülme döngüleri sırasında betonun çatlamasına neden olabilir.
BITULINE, temellerin ve bodrum katlarının su yalıtımını sağlayan, modifiye bitüm esaslı su yalıtım membranıdır.
İlgili 18 soru bulundu
İyi Drenaj Sistemi
Binaların temelden su almaması için etkili bir drenaj sistemi kurulması gerekmektedir. Bu sistemin amacı, yağmur suyunu ve yeraltı suyunu binanın temelinden uzaklaştırmaktır. Drenaj boruları, oluklar, yağmur suyu tahliye kanalları gibi unsurlar drenaj sisteminin önemli parçalarıdır.
Bu gibi durumlarda temel altında (tabanda) bir kat polyester keçe taşıyıcılı 3 mm kalınlıkta polimer bitümlü su yalıtım membranı uygulaması yapılır.
Bu nedenle temellerde, yapının toprak altında kalan tüm yüzeylerinin su geçirimsiz hale getirildiği, bohçalama olarak adlandırdığımız temel yalıtımı uygulaması yapılmalıdır. Yapı temel hafriyatı yapıldıktan sonra temellere gelebilecek suyun birikmemesi için, yüzeysel veya çevresel drenaj sistemi yapılmalıdır.
Temellerin dışarıdan veya içeriden ısı yalıtımı ve su yalıtımı çok önemlidir. Düzgün korunan bir temel, duvarlar ve çatı için bir destektir. Sağlamsa, çatlak olasılığı en aza indirilir ve pahalı onarımlara para harcanmasına gerek kalmaz.
Türkiye'de ısı yalıtım uygulamalarına ek olarak, su yalıtımı ve gürültü hakkındaki yönetmelikler 1 Haziran 2018 itibarıyla yürürlüğe girmiş ve yeni binalarda su ve ses yalıtımları zorunlu hale getirilmiştir.
Membranlar enlemesine 10 cm, boylamasına ise 15 cm birbiri üzerine bindirilerek ve şalümo ile eritilerek yapıştırılır. İlk katta membranların ek yerlerinden birbirine yapıştırılması yeterlidir. İkinci kat yana doğru 50 cm ve boyuna 5 metre şaşırtma yapılarak yapıştırılmalıdır.
Sürme yalıtım ürünleri ömürleri teras üzerine uygulandıysa en fazla 5 yıldır. Şap altında ve fayans altına uygulanan sürme izolasyonların ömrü ise 7 ile 10 yıl arasında değişmektedir. İzolasyon ürünlerinin ömürleri kullanılan izolasyonun kalitesine ve yapılan işçiliğe bağlıdır.
İzolasyon Ustası, ısı ve ses izolasyonu için gerekli olan malzemeleri kullanarak, evler, iş yerleri ve diğer binaların izolasyonunu yapan ustalardır. İzolasyon ustaları, ısı ve ses izolasyonu için çeşitli malzemeleri kullanarak, binaların izolasyonunu sağlamak için gerekli olan işlemleri gerçekleştirir.
Temel İzolasyon Malzemeleri Nelerdir? Temel izolasyon malzemeleri arasında; polimer bitümlü örtüler, plastik - kauçuk esaslı sentetik örtüler ve sürme esaslı su yalıtım malzemeleri bulunur. Protan BA ve Protan BAT PVC örtüler; her tür yapının temel bohçalama ve üstü kapanan su yalıtımı detaylarında kullanılabilir.
İzolasyonun bir diğer adı ise tecrit olarak bilinir. Yapıların özellikle içlerinden dışarıya veya dışlarından içeriye doğru gerçekleşen kayıpları engellemek için yaygın olarak kullanılan bir bariyer işlemidir. İzolasyon sayesinde ses, ısı, yangın, tesisat ve su sorunları artık bir sorun olmaktan çıkar.
İnşaat sektöründe, yapılan çatı ve temel gibi suyla temas eden yerlerinde yalıtımı sağlamak amacıyla kullanılan ve yağmur suyunun döşeme betonuna geçmesini engellemeye yarayan malzemelerin temel adıdır.
Yapılarda zamanında drenaj işlemin ihmal edilmesi temel betonu ve donatı demirinin tehlike altına girmesine sebep olur. Sürekli su alan temellerin beton donatısı korozyona uğrar. Temel altına veya içine sıkışan su soğuk havada donarsa hacim değiştireceğinden betonu çatlatabilir.
Bina temelinin bitümlü veya PVC membran tabakası ile çepeçevre sarılarak topraktan betona gelebilecek suyu engellemek amacı ile yapılan sisteme bohçalama su yalıtımı denir. Bu yöntemde önce yalıtım tabakası hazırlanır ve bu ”bohça”nın içine temel oturtulur.
Eğer binaların ısı yalıtımı olması gereken şekilde yapılmazsa, yapı kabuğunda çatlamalar oluşur. Bütünlüğü bozulan yapı kabuğu, ilerleyen dönemde kontrol dışı bir hava akımına ve akabinde oluşturacağı boşluklardan yapı içerisinden dış ortama doğru ısı akışına neden olur.
➢Tekil temelin plandaki en küçük boyutu 0.70m den ve alanı 1.0m2 den ve temel yüksekliği 0.25m ve konsol boyunun ¼ ünden küçük olmamalı, beton örtüsü de 50m den az olmamalıdır. ➢Her iki doğrultudaki donatı aralığı 250mm den daha büyük olamaz.
Kristalize etki oluşturan beton katkı malzemeleri, beton içerisindeki kılcal çatlaklarda su ve nem ile reaksiyona girerek kristal bir ağ oluşturur. Bu ağ, betonu su geçirmez yapar. Bu malzeme su ile her temas ettiğinde kristalize etki göstererek performansını artırmaktadır.
Sığ ve derin kelimeler, temelin yapıldığı toprağın derinliğini ifade eder. Sığ temeller 3 m (1 m) kadar küçük derinliklerde yapılabilirken, derin temeller 20 – 65 m (60 – 200 m) derinliklerde yapılabilir. Sığ temeller küçük, hafif binalar için kullanılırken, derin temeller büyük, ağır binalar içindir.
Membran inşaat sektöründe su yalıtım malzemeleri anlamınada gelmektedir. Bu tür membranlar, binaların temellerini, duvarlarını, çatılarını su sızıntılarına ve nem hasarına karşı korumak için kullanılır.
3 mm membran kaç metrekare? SİM 3Mm Membran, Pengen, Fok, Panda Su Yalıtım Memranı, Çatı Memranı 10 M2.
1 top PVC membran 44 m2 , TPO membran ise 32 m2 yer kaplamaktadır. Ancak bini mesafelerinin dikkate alınmasıyla yaklaşık olarak bu değerler PVC membranda 38 m2 TPO membranda ise 28 m2 olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri