Atatürk'ün kaldığı evler restore edilerek müze hâline getirildi. "Atatürk 100 Yaşında" sloganı ile 73 adet ilkokul yapıldı. Bu dönemde imam hatip açılmadı. Atatürk'ün çeşitli illere yaptığı ilk ziyaretlerin yıl dönümlerinde kutlamalar gerçekleşti.
İmam hatip okulları (1951-1972)
1950 seçimlerinden sonra iktidara geçen Demokrat Parti, seçim dönemlerine söz vermiş olduğu şekilde İmam Hatip Okulları'nı (İHO), iktidarının ilk yılında açtı.
İmam hatip okullarının kurucusu ve ilk müdürü Mahmut Celalettin Ökten Hoca Ankara Müftülüğü tarafından düzenlenen bir panelle anıldı. TDV Genel Merkezi konferans salonunda yapılan panele öğretmenler, imam hatip lisesinden öğrenciler, gençlik koordinatörleri ve manevi danışmanlar katıldı.
1971 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi'ne bağlı beş yıl süreli İslâmî İlimler Fakültesi kurulmuştur.
Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun din görevlisi eğitimini düzenleyen 4. maddesi medreselerin kapatılmasına karşılık, imamlık ve hatiplik gibi dini hizmetlerin görülebilmesi için ayrı okullar açılmasını öngörüyordu. Kanunda öngörülen bu okullar, 1924 yılında İmam Hatip Mektepleri adı altında 29 merkezde açıldı.
İlgili 28 soru bulundu
Evet, 70 sene önce 17 Ekim 1951'de 7 ilde imam hatip okulu açılması kararıyla Türkiye'nin imam hatipli yılları işte böyle başlamıştır. Üç yıllık lise bölümleri 1954'te açılmış. Bu okul mezunlarının okuyabileceği yüksekokul olarak Yüksek İslam Enstitüleri 1959'da kurulmuştur.
İskilipli Mehmed Âtıf Hoca (1875, Toyhane - 4 Şubat 1926, Ankara), Türk imam, müderris.
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi olarak, Atatürk Üniversitesi Yönetim Kurulu'nun 21.11.1969 tarih ve 32 sayılı kararına istinaden, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatının 04.12.1970 tarih ve 16146 sayılı uygundur görüşü ile 12 Mart 1971 tarihinde kurulmuş olup, tedrisata 1971-1972 ders ...
Türkiye'de Tevhid-i Tedrisat Kanunu'yla beraber ilk defa Darulfünun İlahiyat olarak kurulmuştur.
Böylece Cumhuriyetimizin İlk Üniversitesi olma onurunu yaşayan Üniversitemiz, temellerini atan, Ülkemizin ve Üniversitemizin kurucusu olan Büyük Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK ile bütünleşmiştir.
İlk kurulan okul İstanbul İmam Hatip Lisesi olurken, onu 6 okul daha takip etti. Aynı yıl, İstanbul, Ankara, Konya, Adana, Isparta, Kayseri ve Kahramanmaraş'ta ilk imam hatip okulları açıldı. 1969 yılında da Isparta'da ilk kız imam hatip okulunun temeli atıldı.
Bu verilere göre en çok imam hatip okulunun Süleyman Demirel'in Başbakanlığı döneminde açıldığı görülmektedir. Kuşkusuz 28 şubat sürecinden sonra imam hatip okulu açılmamıştır.
10 liseliden 1'i imam hatipte
Bu rakamın genele oranı ise yüzde 13,49'a tekabül ediyor. Türkiye genelindeki liselerin öğrenci sayısı 4 milyon 977 bin 344. İmam hatip liselerinin öğrenci sayısı ise 514 bin 630.
17 Ekim 1951 tarihinde yeniden eğitime başlayan, milletimizin kadim geleceğinde var olup manevi geleceğini de şekillendirmekte öncülük eden imam hatip okullarının açılışının 71. yıldönümünü Beyoğlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Bağcı, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Şube Müdürleri, okul/kurum müdürleri ...
İslam dininin temel iki kaynağı olan Kur'an ve Sünneti referans alan bir din eğitim ve öğretimi vermek. Millî ve mânevi değerlerine bağlı, insanlığa faydalı olma idealine sahip, akademik eğitimini almış, karakterli ve güzel ahlaklı insanlar yetiştirmek.
Öğrencilerimizin düşünme becerileri geliştirmede önemli bir yeri olan Felsefe dersi, 10. sınıf zorunlu/ortak dersleri arasın- da yer almıştır. Böylece Felsefe dersi, 10 ve 11. sınıflarda 2'şer saat olarak çizelgede yer almıştır.
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Türkiye'deki ilk modern üniversite olan Darülfünun'un beş şubesinden biri olarak doğdu. Türkiye'de İlahiyat Fakültesi adı da bu sebeple ilk kez bu fakülte için 1924'te kullanıldı.
İlahiyat, teoloji (Yunanca: θεος, theos, "Tanrı" + λογος, logos, "bilim") veya tanrıbilim, "tanrı" kavramı ve din olgusunun sistematik olarak ele alan disiplindir. Temel konusu doğaüstü güçlerdir ancak dini epistemoloji ve vahiy ile ilgilenir.
Erzurum Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde karma eğitime fiili olarak son verildi.
İlahiyat Fakültesinin kurulması fikri modern Türk Üniversitesi içinde İslâmi İlimlerin modern ilim zihniyeti ile okutulması ihtiyacından doğmuştur.
İlahiyat Bölümü (4 Yıllık)
Ayrıca Kur'an için "şanı büyük" ve "en eksiksiz kitap", Muhammed için "peygamberimiz efendimiz hazretleri" ve "Allah'ın birinci ve en büyük kulu" demiştir.
Camilerde halka okunan Arapça hutbelerin halk tarafından anlaşılmadığını ifade etmiştir. Halkın söyleneni anlayabilmesi için okunan hutbelerin kendi dilinde yani Türkçe olmasını istemiştir. Namaza davet çağrısı olan ezanın da Türkçe okunmasını istemiştir.
Mustafa Kemal Atatürk, hayata gözlerini yummadan önce yaverinden daha önce hiç tatmadığı bir yiyecek olan enginar istemiştir. Bazı söylentilere göre İzmir'den, bazı söylentilere göre de Hatay'dan özel olarak getirilen enginarı maalesef Mustafa Kemal Atatürk tadamadan vefat etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri