Tercih edilen bir cerrahi teknik olan burun cerrahisinde burun deliğinden bir kesi açılır. Burun derisini yukarıya doğru kaydırarak, burundaki yapısal hastalıklar ortadan kaldırılabilir. Sonra dikişler burun deliklerine atılır. Bu şekilde, dışarıdan hafif olsa bile, görünür izler kalmayacaktır.
Rinoplasti müdahalesi açık ve kapalı olarak iki yöntem kullanılarak uygulanır. Kapalı burun estetiği ameliyatı yani kapalı rinoplasti dikişsiz olarak uygulanan burnun iç deliği ya da deliklerinden kesiler açılarak yapıldığı yöntemdir. Ameliyat sonrasında burunda herhangi bir dikiş izi veya başka bir iz görülmez.
Burun içindeki dikişlere, kabuklara müdahale edilmemelidir. Temasla enfeksiyon gelişebilir. Ameliyattan sonra erken dönemde burun darbelerden korunmalıdır.
Revizyon rinoplastide eriyen ve erimeyen olarak iki tip dikiş kullanılabilir. Eğer burundan kuvvetli nefes verirken ya da sümkürürken dikişin bir parçası sarkarsa endişelenmeyin. Ne olursa olsun dikişlerle oynamamanız, çekip koparmamanız çok önemlidir.
Eriyen dikişler kullanıldığından burun içindeki dikişler bir hafta on gün içinde kendiliğinden eriyerek kaybolacak; dikiş alma prosedürü olmamaktadır. Yaklaşık 8-9 gün içinde dışarıdan bakıldığında kişinin ameliyat olduğu fark edilmeyecek düzeyde iyileşme sağlanacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
alınırken herhangi bir acı ya da ağrı duyulmaz. Burun. içinde kalan iplerse, eriyen iplik kullanıldığından. zamanla kendiliğinden düşer.
Burun ameliyatı sonrasında oluşan buru içi yaraların iyileşme süreci genellikle kişiden kişiye değişir. Burun içi yaralarının iyileşme süreci genellikle 7 ya da 14 gün içerisinde iyileşir.
Hasta ya ameliyat olmuştur sonrasında bize gelir ve dikişlerini pens ve bistürü yardımıyla alırız. Ya da bizim dikiş attığımız vaka 10-15 gün sonra bize gelir ve dikişleri steril koşullarda alınır. Dikiş alma işlemi ağrısız ve basit bir operasyondur. Yara büyüklüğüne bağlı olarak, kısa sürede atılır veya sökülür.
Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır. 1. aydan sonra rahatlıkla yan yatabilirsiniz. İyileşmenize göre değişebilmekle beraber, titanyum çerçeve ve organik cam içeren hafif gözlükleri 1 ay, daha ağır gözlükleri ise 3 ay civarında kullanabilirsiniz.
Bu konu önemli çünkü 'estetik dikiş atılınca iz kalmaz' diye bir yanlış düşünce var. Hatta iz düzeltme için bize başvuranlar sıklıkla, 'estetik dikiş atmamışlar o yüzden iz kaldı' cümlesini kurarlar. Yukarıda da bahsettiğim gibi her kesiden sonra az veya çok iz kalır.
* Aşırı güneş, hamam, sauna, solarium operasyondan sonraki 3 ay boyunca önerilmez. Dilediğiniz zaman ılık banyo yapmakta sakınca yoktur. * 3 ay boyunca burnunuza sert darbeler almaktan kaçınınız.
Burun Ameliyatı Narkozu Etkisi ne Zaman Geçer? Burun ameliyatı sonrasında narkoz etkisi hastanın bünyesine bağlı olmakla beraber ortalama 2 ile 3 saatte geçer.
Burun ucu şişliği yaklaşık 2-3 hafta kadar devam edebilir.
Yalnız tamponlar çıktıktan sonra nefes almadaki düzelme burun etlerinde geçici bir büyümeye yola açabilmekte ve ilk birkaç ay nefes almanızı bir miktar engelleyebilmekte. Bu durum tamamen geçici olup nefes almada istediğimiz seviyeye ulaşmamız 6 ay - 1 yıl sürebilir.
Ameliyat sonrası 2 hafta spor yapmayınız.
Pansumanları ıslatmadan yüzünüzü yıkayabilirsiniz. 1 hafta boyunca saçlarınızı yıkamayın, kuaförde saç yıkatır gibi yıkayabilirsiniz. Burun tamponlarınızı ve dış pansumanı ıslatmayın. 1 hafta boyunca aşırı gülmekten ve abartılı mimik hareketlerinden kaçının.
6-Burun ucu dikişlerin bakımını, günde 4-5 kez oksijenli suya batırılmış ucu pamuklu kulak çubuklarıyla öneriyorum. Oksijenli su ardından, antibiyotikli kremi burun delikleri ve önündeki deri bölgesine sürünüz. Burnun içinin yumuşaması için doktorun verdiği deniz suyu spreyler kullanınız.
Ameliyatın ilk 1 yılındaki asimetrik görünüm:
İlk 10 günde bu asimetri hastayı çok rahatsız edebilir. Ancak aylar geçtikçe burun iyileşir ve ödemleri iner. Sonuç olarak burun delikleri giderek simetrik bir görünüm alır. Ayla geçtikçe hastalar daha mutlu olur.
Estetik Burun Ameliyatı Sonrası Yan Yatmak
Aynı zamanda erken dönemde yan yatılması halinde burunda daha fazla şişlik ve göz kapaklarının altında morluk oluşacaktır. Bu nedenle ilk bir hafta baş yüksekte olacak biçimde sırt üstü yatmak doğru bir yatıl pozisyonu olacaktır.
Estetik burun ameliyatı olan hastaların çoğu iki gün içerisinde ayağa kalkıp dolaşır ve ameliyattan bir hafta sonra okula veya çok yorucu olmayan iş hayatına dönebilir.
2-Uygun yara bakımı ve pansuman: -Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır. -Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.
Dikişin uzun kalması teknik olarak mümkün olsa da, daha uzun süre dokuda bırakılan dikişler daha fazla ize ve doku içine gömülmeye bağlı olarak hasta konforunda azalmaya, enfeksiyona ve yabancı cisim reaksiyonlarına (granüloma) sebep olabilir. Bu sebeple, yüzeyel dokulara atılan dikişler en uygun zamanda alınmalıdır.
Açık yaraların ya da 1,25 cm'den daha uzun kesiklerin dikilmesi gerekir. Cerrahi sütürler iyileşme sırasında yaraları bir arada tutmak için kullanılır ve sütürlerin çıkarılması yara iyileşmesi ve kalıcı skar dokusu oluşumu üzerinde çok önemli bir etkiye sahiptir.
Burun müdahalesinden 5 ile 7 gün sonra belirgin ödem kalmaz ve şişlikler büyük oranda inmiş olur. Burundaki ödemin tamamen inmesi ve burnun son halini alması ince derili kişilerde 6 ile 12 ay kadar zaman alırken kalın burun derisine sahip bireylerde bu süre daha uzundur ve 1 ile 2 yıl kadar zaman alabilmektedir.
İlk günlerde çok katı ve sert gıdaların yenmemesi ve çok sıcak sıvıların tüketilmemesi gerekir. Protein ve lifli beslenme önerilir. Alkol kullanılması kanama riskini ve ödemi artırabilir. Ayrıca hastanın hem ödem yapıcı hem de tansiyon arttırıcı etkileri nedeni ile tuz kullanımına dikkat etmesi gerekir.
Yatma Şekli
Daha sonra yan yatabilirsiniz. Yüz üstü yatmak için 3 ay bekleyiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri