Egzama yaşayan kişilerin yağlı, asitli, baharatlı ve sağlıksız gıdalardan uzak durmaları gerekir. Çünkü bu tarz gıdalar egzamayı daha çok tetikler. Hatta kuruyemiş, yumurta ve bunlara benzer birçok ürün alerjiye neden olarak egzamayı ortaya çıkarabilmektedir.
Çocuklarda süt, yumurta, yer fıstığı, buğday, fındık, soya, balık ve kabuklu deniz ürünleri egzamayı tetikleyebilir. Mutlaka bir alerji ve immünoloji uzmanı tarafından değerlendirilmeniz gereklidir. Duygu ve stres atopik dermatite yol açmaz, ancak kaşıntı ve kaşınmaya neden olabilir.
Tetikleyiciler arasında kozmetikler, sabunlar, deterjanlar ve ağır kokulu losyonlar da bulunur. Parfüm ve temizlik ürünlerine maruz kalmak cildin tahriş olmasına neden olabilir. Bazı kişilerde hava değişiklikleri, soğuk algınlığı gibi hastalıklar ve stres egzamayı daha da kötüleştirebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Egzama tedavisinde kortizon dışı bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, ıslak pansumanlar ve lokal kortikosteroidli pomadlar kullanılır. Atak sıklığını azaltmak, deriyi güçlendirmek amacıyla nötral sabunlar, bariyer kremler, nemlendiriciler, egzama eldivenleri ve egzama şampuanları önerilmektedir.
Su, sabun, deterjan ve tozlu ortam gibi faktörler deriyi yıpratır. Çok sık el yıkamakla ve temizlik işlerinde kullanılan çamaşır suyu gibi maddeler de egzamanın gelişmesine zemin oluşturur.
Eller ılık suyla yıkanmalı, kurulanmalı ve sık sık nemlendirilmeli. Bol su içmek, cildi temiz tutmak ve doktor tarafından reçete edilen ilaçları düzenli kullanmak gerekir. Ayrıca hekim tarafından sakıncalı bulunmadığı takdirde egzamalı bölge üzerine bazı bitkisel karışımlar uygulanabilir.
Egzama tedavisinde egzama sabunlarından da yardım alınabilir. Egzama sabunu olarak bilinen çok sayıda sabun vardır. Özellikle bıttım sabunu, papatya sabunu, zeytinyağı sabunu, kefir sabunu ve kakao sabunu en çok kullanılan sabun çeşitlerindendir.
Papatya özlü doğal kremler ve papatya suyu sayesinde egzamanın oluşturduğu iltihapları temizlenebilir. Kaşıntı ve kuruma şikayetlerini de hafifleten papatya, yapısındaki maddeler sayesinde hücre yenilenmesini hızlandırır. Evinizde papatya çayını soğutarak egzamalı bölgeye uygulayabilirsiniz.
Kontakt Egzama
Derinin duyarlı olduğu madde ve etkenlere karşı oluşan akut ya da kronik bir hastalıktır. Derinin, koruyucu yağlarını baskılayan madde ve etkenlere devamlı olarak maruz bırakılması kontakt egzamanın oluşmasına sebep olmaktadır.
sirke İle Egzama Tedavisi
Yara halindeki egzamalarda doktorunuzun vermiş olduğu kremleri kullanıp yaraları azaltmalı ve sonrasında sirkeli bakım uygulamalısınız. * Bakterilerle mücadele eden sirke, egzamanın yayılmasını engellemektedir. Tahriş olan bölgeye uygulandığında tahrişi azaltır ve kaşıntının azalmasını sağlar.
Papatya. Kızarıklıkları, şişmeyi, kaşıntıyı azaltmak için papatyadan da yardım alabilirsiniz. Bir yemek kaşığı kadar papatyayı bir bardak su kadar su içinde kaynatın ve çay gibi demleyin. 15 dakika demlendikten sonra suyu süzün ve içine temiz bir bez batırarak egzama olan bölgelere uygulayın.
Ayşe Özboya alerjik kökenli egzamaların astımlılarda ve saman nezlesi olanlarda daha sık görüldüğünü belirterek şunları söyledi: `Egzama genellikle alerji nedeniyle oluşur ama duygusal sıkıntı ve stres de egzama nedenleri arasındadır.
Egzama yaşayan kişilerin yağlı, asitli, baharatlı ve sağlıksız gıdalardan uzak durmaları gerekir. Çünkü bu tarz gıdalar egzamayı daha çok tetikler. Hatta kuruyemiş, yumurta ve bunlara benzer birçok ürün alerjiye neden olarak egzamayı ortaya çıkarabilmektedir.
Özellikle bu belirtiler ile yaz aylarında başa çıkmak daha zordur. Tuzlu su, cildin şişkinliğini azaltan ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olan anti-enflamatuvar özelliğe sahiptir. Tuzlu suyun egzamaya iyi geldiği bilinse de her gün denize girmek ve uzun saatler suyun içerisinde durmak cildin kurumasına yol açabilir.
Egzama tedavisinde banyo oldukça önemlidir.Egzamalı çocukların ciltlerinde mikroplar daha fazladır ve bu mikroplar hem egzamanın kötüleşmesine hem de tedaviye cevabı azaltmaktadır. Günlük banyolar mikropların temizlenmesinde önemlidir.
Oleik asit adlı bileşen, zeytinyağının anti-inflamatuar özelliklerinden sorumludur. Zeytinyağı, bu özelliği sayesinde sivilce, egzama, dermatit gibi cilt problemlerinin tedavisine yardımcı olabilir.
Egzamaya hangi yağlar iyi gelir sorusuna doğal yöntem olarak verilecek en doğru yanıt; Sedir Yagı, Sardunya Yağı, Lavanta Yağı, Alman Papatyası, Buhur Yağı, Bergomot Yağı, Kekik Yağı egzama tedavisinde iyileştirici etkisi ile öne çıkar.
İşte egzama hastalarının uzak durması gereken yiyecekler... (Posta) Özellikle çocuklarda, inek sütü ve yumurta egzamayı alevlendiriyor. Yer fıstığı ve soya içeren yiyecekler de bu hastalığı tetikliyor.
Güneşle beraber deniz suyundan yararlanabilen çocuklarda çeşitli cilt ve deri hastalıklarında büyük oranda iyileşme olduğu gözlemlenmiştir. Ek olarak isilik, egzama, yara izleri, kurdeşen ürtiker gibi hastalıklarda da olumlu etkisi vardır. Deniz suyu bağışıklık sistemine de yararlıdır.
Çok fazla kolonya kullanan kişilerin cildi kuruyabilir. Bunun dışında sedef ya da egzama hastası olanların da kesinlikle kolonya sürmemesi gerekiyor.
Alerjik egzama kronik bir hastalıktır. Hafif dereceli hastalarda kendiliğinden veya kısa süreli, dozu düşük ilaç kullanımları ile tamamen iyileşebilir. Ağır dereceli hastalarda ise ömür boyu, dönem dönem tekrar eder.
Çocukluk çağı egzaması yaşla birlikte düzelse de, kronik egzama genellikle bir ömür boyu sürer ve ara sıra alevlenir. Akut: Kısa süreli egzama, tahriş edici bir maddeyle temas ettikten sonra cilt hassasiyetlerinin bir sonucu olabilir. Akut vakalar, cildiniz iyileştikçe sadece birkaç hafta devam eder.
Çocukların çoğunda belirtiler ilk 3 yaş içinde kaybolur. Nadiren ileri yaşlarda hastalık devam edebilir. Daha sık olarak ciltte kuruluk ve hassasiyet hastalık belirtileri ortadan kalktıktan sonra da devam edebilir. Bu nedenle cilt bakımına belirtiler ortadan kalktıktan sonra da devam edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri