Etsiz kuru fasulye, pilav çok sevdiği yemekti. Kuru fasulyeye, “yağlı fasulye” derdi. Ayran ve limonata içiyordu. İki dilim ekmeği ayrana batırarak yiyordu.
Atatürk'ün çok sevdiği yemekler arasında karnıyarık da yer alıyor. Selanik usulü annesinin eliyle hazırlanmış ıspanaklı böreği ve mezelerden favayı çok severmiş. Bir başka bilgi ise Yalova'daki köşkünün bahçesinde kuşkonmaz yetiştirilmesini istemesi. Haşlanmış kuşkonmaz Atatürk'ün sofrasında yer alan yiyeceklerden!
Kitap okumayı çok severdi Atatürk. Yoğun çalışmalarından ne zaman fırsat bulsa bir kitabın kapağını mutlaka açardı. Ama bir roman vardı ki, cephede savaştayken bile yanından ayırmaz ara sıra rastgele bir sayfasını açar okumaya dalardı. Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu romanı Atatürk'ün en sevdiği romandı.
Atatürk'ün ölmeden önce son isteği enginar yemekti.
Kendisi bir konuşmasında ziyafetlerde çok yemek yenmesini tasarrufa aykırı bulduğunu ve sağlığa zararlı olduğunu söylemiştir. Sabah kahvaltısında; çay, kahve içiyor, fazla bir şey yemiyordu. Soğuk ayranla, bir dilim ekmek yerdi. Bazen bir kâse yoğurt yer, sonra sütlü kahve içerdi.
İlgili 35 soru bulundu
Ne yazık ki yemek olarak son isteği olan enginarı tadamadan 10 Kasım 1938'de aramızdan ayrıldı.
Atatürk'ün hayatıyla ilgili 20 yıldır araştırmalar yapan Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Ali Güler, Atatürk'ün pek bilinmeyen son günlerini Vatan Gazetesi'ne anlattı. Güler, Atatürk'ün ölmeden önceki son sözünün “Aleykümesselam” olduğunu söyledi.
Salih Bozok (1881, Selânik - 25 Nisan 1941, İstanbul), Türk asker ve siyasetçi. Mustafa Kemal Atatürk'ün çocukluk arkadaşıydı ve daha sonra yaverliğini yaptı. Atatürk'e en yakın kişi olarak bilinir.
Zaman zaman bazı politikaları nedeniyle eleştirmiş olsa da Atatürk'ün en sevdiği, en beğendiği Osmanlı padişahı tartışmasız Fatih Sultan Mehmet'tir.
İçkilerden en çok rakıyı seven Atatürk meze olarak da en çok favayı seviyormuş. Bu nedenle özellikle rakı sofrasında fava olmasını rica ediyormiş.
Öğünlerinde ayrana sık sık yer veren Atatürk, böreğin yanında ayran içmeyi çok severdi. Hatta kahvaltının ve yemeklerin yanı sıra, ikindi vakitlerinde de bir kase ayran içerdi.
Atatürk'ün gün boyu en az 15-16 kahve ve 40 kadar sigara içtiği biliniyor.
Sabiha Sultan, Mustafa Kemal Paşa'nın evlilik talebinden yakın dostlarına sonraki senelerde bahsederken hadiseyi doğrulayarak amcası Abdülmecid Efendi'nin oğlu şehzade Ömer Faruk Efendi'ye aşık olduğu için izdivaç teklifini geri çevirdiğini açıkladı.
Meşrutiyet ilan edildi ve II. Abdülhamid tahttan indirildi. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK “DARBECİ” SAYILIYOR! 23 Temmuz 1908'de ilan edilen 2.
3 padişah, 12 cumhurbaşkanı, 33 başbakan gören 110 yaşındaki Fatma nine Atatürk'ü anlattı
Personel Başkanlığı'nın 21 Kasım 1925 tarihli belgesine dayandırılarak verilen bilgiyle Atatürk'ün boyuyla ilgili tartışmalara son nokta konuldu. Buna göre; Atatürk'ün boyu iddiaların aksine 1.68 değil, 1.74'tü. Kilosu ise 74-76 arasındaydı. Belgelere göre Atatürk, 42 numaralı ayakkabı giyiyordu.
Atatürk'ün birleştirici gücü, kişisel özelliğinden ve karakterinden geliyordu. O, yalnız askerlerin değil, sivil halkın da güvenini kazanmıştı. Atatürk'ün bu üstün meziyetleri, sıkıntı ve bunalım içinde bulunan insanların, ona sevgi ve saygıyla bağlanmasını sağladı.
Sabah kahvaltılarıyla arası hiç hoş değildi.Yataktan kalkar kalkmaz odasındaki divanın üzerine bağdaş kurarak oturur, günün ilk kahvesini sigarasını içerdi. Bir özelliği de kendi kendine tıraş olmamasıydı. Evinde, çevresinde hatta konuk olduğu evlerde bile eğri duran eşyaları düzeltmeden rahat edemezdi.
Halkın söyleneni anlayabilmesi için okunan hutbelerin kendi dilinde yani Türkçe olmasını istemiştir. Namaza davet çağrısı olan ezanın da Türkçe okunmasını istemiştir. Atatürk din dilini Türkçeleştirirken amacının mana olduğunu ve yapılan çalışmaların din meselesi değil dil meselesi olduğunu özellikle belirtmiştir.
26 Mayıs'ta Ankara'ya döndükten sonra tedavi ve istirahat için İstanbul'a gitti. Doktorlar tarafından, siroz hastalığı teşhisi kondu.
Atatürk'ün son kelimesi sanki kendisine selam veren birine karşı selam verdi ve “Aleykümselam” dedi. Türkiye Cumhuriyeti''nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 84''üncü yıldönümünde tüm Türkiye''de düzenlenen törenlerle anılıyor.
1938 yılında Dolmabahçe'de hastalığı çok ilerleyen ve doktorlar tarafından sık sık kontrol edilen Mustafa Kemal Atatürk doktorlara "Neden bana enginar yedirmiyorsunuz hala?” diye sorar. Sonrasında Hatay'da taze enginar bulunabileceğini öğrenirler, hemen sipariş verirler.
BOYU, KİLOSU VE AYAKKABI NUMARASI
Buna göre; Atatürk'ün boyu iddiaların aksine 1.68 değil, 1.74'tü. Kilosu ise 74-76 arasındaydı. Belgelere göre Atatürk, 42 numaralı ayakkabı giyiyordu.
Hepimizin çocukluğumuzdan beri bildiği üzere Atatürk, Latife Hanım'ı sevmiştir ve onunla evlenmiştir. Fakat Atatürk'ün, Latife Hanım'dan önce Fikriye Hanım ile yaşadığı derin ve trajik bir aşk öyküsü de vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri