O dönemden gelen kaynaklar ve Atatürk'ün yanında olan kişilerin aktardığı anılara göre Mustafa Kemal, günde en az 15 fincan kahve içerdi.
Atatürk sabah ilk kahvesini içtikten sonra gece yatmaya kadar ki zaman diliminde yaklaşık 10-15 fincan kahve içerdi.
Kitapta kahveye dair anılar da var! Atatürk'ün Türk kahvesine düşkünlüğünü onun yakınlarında bulunan kişilerce yazılmış anılardan biliyoruz. Sabah kalkar kalkmaz etrafındakilerden ilk istediği günlük gazeteler ve sade Türk kahvesiydi.
Mustafa Kemal Atatürk, her ne kadar kahve düşkünlüğü ile bilinse de - ki kendisi sabah kahvaltısında ayran, çay içmekle beraber günde 10-15 fincan orta kahve içermiş- aslında hem Türkiye'de çay içimini, hem de Rize'nin çay üretimini destekleyen biri.
Bornova Belediyesi - Mustafa Kemal Atatürk #9Eylül 1922 günü Belkahve sırtlarından İzmir'i seyrederken, “... bu şehre bir şey olacak diye çok korktum” | Facebook.
İlgili 30 soru bulundu
Atatürk, mutlaka her güne kahveyle başlar, gün içinde de onlarca fincan tüketirdi. Kahve, Atatürk'ün sadece keyif için içtiği bir şey değildi. Toplantıların gece geç saatlere kadar sürdüğü zorlu yıllarda uyanık kalmak için kahve tüketirdi.
Birçok kez düşünmüşümdür, Atatürk, Ankara'yı başkent yapmasaydı 'acaba hangi şehri Başkent yapardı' diye... Sonra, tabii ki 'Bursa' derdim. Atatürk'ün en çok ziyaret ettiği şehir Bursa'dır.
Öğünlerinde ayrana sık sık yer veren Atatürk, böreğin yanında ayran içmeyi çok severdi. Hatta kahvaltının ve yemeklerin yanı sıra, ikindi vakitlerinde de bir kase ayran içerdi.
Dünyanın en zengin Atatürk müzesi Kocaeli'de açıldı Atatürk'ün içtiği son kahve bu müzede sergileniyor Tarihçi-Yazar Eriş Ülger: “Anıtkabir'de bile göremeyeceğiniz eşyalar var”
Emekli Yarbay Aydın Tamer, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1933 yılında Karamürsel ilçesini ziyaretinde babasının işlettiği kıraathanede kahve içtiği fincanı 81 yıldır saklıyor.
Atatürk'ün sofrasındaki en büyük tartışma şüphesiz içkiydi. Gündüzleri alkol almayan Mustafa Kemal, akşamları sofradan içkiyi eksik etmezdi; ama kendi bünyesi alkole dayanıklıydı.
Atatürk'ün kahveye çok düşkün olduğu ve günde 10-15 fincan kahve tükettiği biliniyor. Atatürk'ün en sevdiği yemek etsiz kuru fasulye, kendisinin tabiriyle 'yağlı fasulye' idi. Hatta öyle severdi ki konakta mutlaka kuru fasulye bulunurdu. Atatürk, fasulyenin yanında pilav yerdi.
Salih Bozok (1881, Selânik - 25 Nisan 1941, İstanbul), Türk asker ve siyasetçi. Mustafa Kemal Atatürk'ün çocukluk arkadaşıydı ve daha sonra yaverliğini yaptı. Atatürk'e en yakın kişi olarak bilinir.
İçkilerden en çok rakıyı seven Atatürk meze olarak da en çok favayı seviyormuş. Bu nedenle özellikle rakı sofrasında fava olmasını rica ediyormiş.
Almanca ve Fransızca dersler aldığı için daha çok yabancı dillerdeki kitapları okuduğu anlaşılmaktadır. O günlerde tuttuğu anı defterinde gece uyumadan önce ya da sabah kahvaltısından sonra saat 08.00–10.00 arasında kitap okuduğunu belirtmektedir.
Tarihçe. 1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi.
Mustafa Kemal Atatürk (1881, Selânik, Osmanlı İmparatorluğu - 10 Kasım 1938, İstanbul, Türkiye), Türk asker ve devlet adamıdır. Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır.
Fransızca ve Almanca biliyordu. 10 Kasım 1938 saat 9.05'te yakalandığı siroz hastalığından kurtulamayarak İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda hayata gözlerini yumdu. Cenazesi 21 Kasım 1938 günü törenle geçici istirahatgâhı olan Ankara Etnografya Müzesi'nde toprağa verildi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli'ydi. Atatürk, 10 Ağustos 1928 günü, 3-3 berabere biten Gazi Kupası maçından sonra üçü Galatasaraylı ve ikisi Fenerbahçeli olan beş kişinin önünde aynen şunları söyledi: "Burada üçe üçüz... Çünkü ben de Fenerbahçeliyim!"
Atatürk koyu bir sigara tiryakisiydi. Günde üç pakete yakın sigara içtiği söylenir. Bu sigaralara da 15 fincan kahve eşlik ederdi.
ATA İSMİNİ SEVMEZDİ
Manastır Askeri Lisesi'nde en sık çıkan yemek olan kuru fasulye-pilav, ömrü boyunca en sevdiği yemek oldu. Tatlıya düşkün değildi. Canı tatlı çektiği zaman gül reçelini tercih ederdi. Sabah kahvaltı etmeyi sevmezdi.
Atatürk'ün ölmeden önce son isteği enginar yemekti.
Bunun üzerine iki gün sonra toplanan TBMM, İstanbul hükûmetinin tasfiyesine yönelik 82 imzalı karar tasarısını görüşmüşse de aynı gün sonuç alamamış, ancak 1 Kasım tarihli toplantıda Mustafa Kemal'in sert müdahalesi üzerine saltanatın kaldırılmasına karar vermiştir.
Atatürk, 1 Kasım 1936 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni açış konuşmasında: “... Bu sırada, milletimizi gece gündüz meşgul eden başlıca büyük bir mesele, hakiki sahibi öz Türk olan, İskenderun — Antakya ve çevresinin mukadderatıdır. Bunun üzerinde ciddiyet ve kesinlikle durmaya mecburuz.
Atatürk, Bu Bayrağın Hem Genç Cumhuriyet'in Geçmişten Kopuş Çabasını Engellediği Kanısındaydı, Hem De Üzerindeki Ay Yıldızın İlk Bakışta Arap Dünyasını Akla Getirdiğine İnanıyordu. Oysa O, Yeni Türk Devletine Bir Ulusal Kimlik Kazandırma Çabasındaydı. Bu Bayrakla O Kimliği Kanıtlamak Mümkün Değildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri