Bir araştırmanın neyi ölçmek ya da incelemek istediği, araştırmanın kapsamını oluşturur. Araştırmanın sınırlılıkları ise veri toplama ve çözümlemede kullanılan yönteme ve elde edilecek bulguların niteliğine göre, araştırmadan yapılabilecek çıkarsamaların sınırlarının önceden belirtilmesidir (Jupp, 2006, 325).
Sayıltı: Denenmeyen yargıdır. Sınırlılıklar, araştırmanızın temeli, uygulanması ve sonuçları açısından sınırlarını belirlediğiniz bölümdür.
Kocaeli. Dalı, Hemşirelik Bölümü, Semra ve Vefa Küçük Sağlık Yüksekokulu, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi. Nevşehir. Bilimsel makaledeki “sınırlılıklar”, tartışma bölümünün içinde ya da genelde olduğu gibi, tartışma bölümünden sonra ayrı bir bölüm olarak yer almaktadır.
Varsayımlar araştırmacı tarafından bilinmeli ve mümkün olduğunca az sayıda tutulmalıdır. sebeplerden dolayı vazgeçmek zorunda kaldığı her şey araştırmanın sınırlılığıdır. Sınırlılıklar araştırmacının kendisinden kaynaklanabileceği gibi, çevresel faktörlere bağlı da olabilir.
İlgili 34 soru bulundu
VARSAYIM (SAYILTI), SINIRLILIK VE TANIMLAR Varsayımlar (Sayıltılar): Araştırmada bazı başlangıç noktalarının, kanıtlanmasına gerek duyulmadan “doğru” olarak kabul edilmesi gerekebilir. Bu kabule varsayım denir.
Dolayısıyla hipotez, bir iddiayı kapsarken; varsayım, gerçek dünyanın karmaşıklığı içinde, kullandığımız değişkenleri daha kontrollü test edebilmemiz için kullandığımız bir Page 5 BURHAN BALOĞLU 129 soyutlamadır.
2.6.
Varsayımlar araştırma sonuçlarını ve araştırmanın geçerliğini etkileyen temel kabuller veya doğruluğundan araştırmacının emin olduğu önermeler olarak da ifade edilebilir (Kumar, 2019: 164).
Sınırlılıklar, araştırmanın iç ya da dış geçerliğini sağlamak için yapılanlara bağlı olarak ortaya çıkan bulguların yorumu, kullanılabilirliği ve genellenebilirliğini etkileyen araştırmanın kuramsal yapısı ve metodolojisi ile ilgili sıkıntılardır (Burns ve Grove 2009, Erdoğan ve ark. 2014).
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
1.4.
Varsayımlar/sayıltılar kanıtlanmasına gerek duyulmadan doğru olarak kabul edilen önermelerdir. Varsayımlar var olduğu kabul edilen durumları ifade etmektedir.
Nicel araştırmalar, sayısal olarak ölçülebilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri aracılığıyla sosyal olguları inceleyen ve bu olgular arasındaki neden sonuç ilişkilerini ortaya koyarak sosyal düzenin kanunlarını keşfetmeyi amaçlayan araştırmalardır.
Kuramsal çerçeve, yeni bir kuramın gelişim sürecine bir temel oluşturmak için o konuyla ilgili kuramların, ilgili kavramların ve deneysel araştırmaların sentezlenmesi anlamında da kullanılmaktadır (Rocco ve Plakhotnik, 2009).
Yöntem bilimi ya da metodoloji, belirli bir alanda kullanılan bütün metotlar; geniş anlamı ile metotların bilim ve felsefesi olarak açıklanabilir.
Metodoloji, araştırmada kullanılan tüm yöntemlerin uygun bir şekilde incelenmesi veya analiz edilmesidir. Yöntemler basitçe araştırma tekniklerini seçmek için kullanılan davranış veya araçlardır.
Hipotez bir iddiayı kapsar. Varsayım ise gerçek dünyada kullanılan değişkenleri kontrollü test edebilmemizi sağlar. Sonuç olarak varsayım ve hipotez kavramları aynı anlamda kullanılmaları yerine birbirini tamamlayan aşamalar olarak tanımlanmalıdır.
Hipotez ya da varsayım, bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir. Bilimsel bir ifadenin hipotez kabul edilebilmesi için sınanabilmesi gerekir.
Evren bir araştırmada toplanacak verilerin analizi ile elde edilecek sonuçların geçerli olacağı, yorumlanacağı gruptur. tüm birimlerine ulaşılarak bilgilerin toplanmasına sayım denir. Örneklem özellikleri hakkında bilgi toplamak için çalışılan evrenden seçilen onun sınırlı bir parçasıdır.
Hipotez, astronomiden sosyal bilimlere kadar tüm çalışma alanlarındaki araştırma projelerine bilimsel temel sağlar. Hipotezler, mantıkla birleştirilmiş mevcut bilgiyi kullanarak, olası her sonucu ("deneyler") test etmeden sonuçları tahmin eder.
“Sigara kansere yol açar” bir basit hipotez örneğidir. Karmaşık hipotez: Birden fazla bağımsız değişken içeren hipotezdir. “Sigara ve alkol kanser ve akciğer hastalıklarına yol açar” hipotezi karmaşık bir hipotezdir. Boş hipotez: çalışma hipotezinin olumlu ifadesine aykırıdır.
Bir hipotez sadece bir tahmin değildir - mevcut teorilere ve bilgilere dayanmalıdır. Ayrıca test edilebilir olmalıdır, yani bilimsel araştırma yöntemleriyle (deneyler, gözlemler ve verilerin istatistiksel analizi gibi) onu destekleyebilir veya çürütebilirsiniz .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri