Atatürk'ün baba soyu, büyük amcası Kızıl Hafız Mehmet Emin Efendi tarafından devam etmiş ve günümüze kadar ulaşmıştır. Bunun oğlu Salih Efendi ve ikinci eşi Müberra Hanım'dan devam eden aile, torunlarla yedinci kuşağa ulaşmış bulunuyor. Belgelerden Atatürk'ün Müberra Hanım'a "Yenge" şeklinde ettiğini biliyoruz.
Dedesi Ahmet ve dedesinin kardeşi Hafız Mehmet Emin'in taşıdığı “Kızıl” lakabı ve yerleştikleri nahiyenin adı olan Kocacık'ın da gösterdiği üzere, Mustafa Kemal'in baba tarafından soyu, Anadolu'nun da Türkleşmesinde önemli roller oynayan Kızıl-Oğuz yahut Kocacık Yörüklerine/Türkmenlerine dayanmaktadır.
Bu soyağacına göre ailenin kökleri, Zübeyde Hanım'ın büyük büyükbabası Hacı Abdullah Ağa'ya dayanıyor. Kendisinin ve kardeşlerinin çocuğu olmaması nedeniyle, Atatürk'ün doğrudan soyağacı kardeşleri ile birlikte son buluyor. Bununla birlikte cumhuriyetin kurucusu ana tarafından kalabalık bir akraba grubuna sahip.
Atatürk'ün hem baba hem de anne soyu, I. Murat döneminde Balkanlar'a iskân edilen Türkmen-Yörükleri'nden geliyor. Anadolu'dan göç edilerek Türkleştirilen Yörük ve Türkmenler, Rumeli'nin fethinden sonra buralara yerleştirilmiştir.
Hasan Rıza Soyak Atatürk'teki çocuk sevgisini şöyle dile getirmektedir: “Atatürk çocukları çok severdi. Onun dilinde çocuk 'sevgi' demekti. Sevdikleri hangi yaşta olursa olsun 'çocuk' diye seslenirdi. Kendisinin çocuğu olmamıştı.
İlgili 41 soru bulundu
Byük annesinin Selanik göçmeni olduğunu ve Yunanlılar tarafından göçe zorlandığını belirten Yontan, Atatürk'ün doğduğu evin komşusu olduklarını söyledi. İzmirli bir esnaf olan Yontan, 4 Haziran 1952 yılında Yenişehir semtinde dünyaya geldi.
Dedesi Ahmet ve dedesinin kardeşi Hafız Mehmet'in taşıdığı "kızıl" lakabı ve yerleştikleri nahiyenin adı olan "Kocacık"ın da gösterdiği üzere; Mustafa Kemal'in baba tarafından soyu Anadolu'nun da Türkleşmesinde önemli roller oynayan "Kızıl - Oğuz" yahut "Kocacık Yörükleri, Türkmenleri"nden gelmektedir.
Annesi Zübeyde Hanım'ı ise 1923'te. Annesi ile Ragıp Bey Balkan Savaşları sırasında ayrıldı. Eşi Latife Hanım ile Anadolu gezisi sırasındayken Konya'da tanıştığı Hüseyin Ağa ve eşi Akife Hanım tarafından manevi evlat olarak kabul edilmiştir.
Soyadı Kanunu'nun çıkmasından beş ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verildi. 17 Aralık 1934'te çıkarılan yasa ile bu soyadının diğer kişiler tarafından kullanılması yasaklandı.
Dedesi Feyzullah Efendi'in taşıdığı "Sofu-zade" (Sofular) lâkabı, yerleştikleri Sarıgöl bölgesindeki yer adları ve ailedeki hatıraların gösterdiği üzere, Mustafa Kemal Atatürk'ün anne soyu Karaman'dan Rumeli'ye gelen ve bundan dolayı da "Konyarlar" olarak Rumeli'de anılan Yörük Türkmenlerdendir.
Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, 1857'de Selanik yakınlarındaki Langaza'da doğdu. Ailesi “Sofuzadeler” olarak bilinen Feyzullah Ağa ile onun 3.evliliğini yaptığı Ayşe Hanım'ın tek kızı olan Zübeyde Hanım'ın annesine, bilge kişiliğinden dolayı “Molla Hanım” denilmekteydi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli'ydi.
Yunanistan'ın ikinci büyük kenti olan Selanik Mustafa Kemal Atatürk'ün doğup büyüdüğü yer olarak hafızalara kazılmıştır. Uzunca bir süre Osmanlı Devleti yönetiminde kalan Selanik 20. YY'dan sonra Yunanistan yönetimine geçmiştir.
Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün doğum günü ve burcu hakkında ilginç bir detay ortaya çıktı. Atatürk, astrolojik olarak İkizler burcuna ait. 21 Mayıs'ta doğan Atatürk, bu burcun özelliklerini taşıyor olabilir. İkizler burcu, zeka, iletişim becerisi ve adaptasyon yeteneği ile tanınır.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 26 Ocak 1933'te Gaziantep'i ziyaret ettiğinde, kentin mülki amirleri kendisine hemşehrilik vermeyi teklif etti. Selanik'te doğan Atatürk'ün bu durumu memnuniyetle karşılaması üzerine kent meclisince, Büyük Önder'e hemşehrilik verilerek, merkeze bağlı Bey Mahallesi nüfusuna kaydedildi.
Mustafa Kemal Atatürk ile Latîfe Hanım, 29 Ocak 1923 tarihinde, Muammer Bey'in Göztepe'deki Uşakîzâde Köşkü'nde dinî nikâhla evlendiler. Nikâh bazı yönlerden dönemin âdetlerine uymuyordu. Yaygın uygulamada kadınlar dinî nikâhta yer almazken, Latife Hanım dinî nikâhta bulundu.
Türkiye'nin ilk kadın pilotlarından biri olan Sabiha Gökçen, dünyadaki ilk kadın savaş pilotudur. Mustafa Kemal Atatürk'ün sekiz manevi evladından birisi idi. Uçuş kariyeri boyunca 8.000 saat civarı uçuş gerçekleştirdi ve otuz iki farklı askerî operasyona katıldı.
Anıtkabir'in projesi bir yarışmayla belirlendi. Bu amaçla açılan yarışmada Emin Onat ve Orhan Arda'nın projesi başarılı görülerek uygulanmasına karar verildi. Anıtkabir bugünkü adı Anıttepe olan yerde 15 bin metrekarelik bir alanda yapıldı. Yapımında Çankırı'nın açık sarı ve gri travertenleri kullanıldı.
Atatürkçü görüşe göre Türk milleti 1924 anayasasında tanımlıdır. Bu tanımda ırk ve din reddedilir. Bu tanımda "Türkiye ahalisine, din ve ırk farkı gözetilmeksizin vatandaşlık itibarıyla Türk denilir" denmektedir.
Mustafa Kemal Atatürk'ün beş kardeşi, sırasıyla Fatma 1872 tarihinde, Ahmet 1874 senesinde, Ömer 1875 yılında, Makbule 1885, en küçük kardeşi Naciye ise 1889 yılında dünyaya gelmiştir. Mustafa Kemal'in kardeşlerinden dördü dönemin zorlu şartları ve salgın hastalıkla nedeniyle erken yaşta hayat veda etmiştir.
Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım ve babası Ali Rıza Efendinin toplamda 6 çocuğu olmuştur. Günümüzde pek çok kişi Atatürk'ün bir kardeşi olduğunu bilmektedir. Fakat Atatürk'ten yaşça büyük 3 kardeşi ve kendisinden küçük iki kız kardeşi bulunmaktadır. Bu nedenle Atatürk'ün 5 kardeşi vardır.
Beşinci Ordu'da Kurmay Yüzbaşı (1905-1907)
Mustafa Kemal 1905 yılında, Mekteb-i Erkân-ı Harbiye'den kurmay yüzbaşı olarak mezun oldu. Manastır'daki Üçüncü Ordu'da görev almak istemesine rağmen okuldaki siyasi faaliyetlerinden dolayı ceza olarak Şam merkezli Beşinci Ordu'ya bağlı 30. Süvari Alayı'na atandı.
kızılca bölüklü, kızılcaörenli adı da verilir. selanik'teki kayıtlarındaysa ”karakocalılar” olarak geçmektedir. mustafa kemal'in sülalesi olan kızılcaoğulları, rumeli aleviliğinin anadolu koludur. bu kolun anayurdu tokat –almus tozanlı vadisidir. bugün burada yaşayanların tümü de alevidir.
Atatürk'ün babasının soyu, Anadolu'nun Türkleşmesinde katkıları bulunan Kızıl Oğuzlardan gelmektedir. Anlatılanlara göre bugünkü Makedonya'nın Deble beldesinin, Kocacık köyü Atatürk'ün atalarının topraklarıdır. Atatürk'ün babası, Ali Rıza Efendinin babasının adı Kızıl Hafız Ahmet Efendidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri