Ses, dilin işlevli en küçük birimidir. Harf ise sesin yazıdaki karşılığıdır. Bir dildeki harflerin belirli bir sıraya dizilmiş bütününe alfabe denir. Türk alfabesi, Latin harfleri esas alınarak 1.XI.1928 gün ve 1353 sayılı “Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun” ile kabul edilmiştir.
Kod, imge ve ses kelimeleri, harf kelimesinin eş anlamlısı olarak kabul edilmektedir.
Ses kelimesi farklı türevleri ile sık sık cümlelerde geçmektedir. Bu kelimeyle eş olan kelime ise seda kelimesidir.
HARF EŞ ANLAMLISI NEDİR? Harf eş anlamlısı olan sözcük; imcedir. Harf kelimesi yerine imce kelimesi kullanılabilir ve kullanıldığı takdirde anlatım bozukluğu ya da anlam kayması yaşanmaz. Bu kapsamda; cümle içerisinde harf kelimesi varsa imce kelimesi ile değiştirilebilir.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
İlgili 27 soru bulundu
Eş sesli veya sesteş kelimelere örnek olarak taş, at, kurt, geç, saz, yol, serin, yağ, in, dal, gül, uç, dik, iç, an, kız, yağ, kaz, dolu, çay, kara, yaş, kaç, kan, bağ, kazan, asma, al, güldür, yan, var, yazma, koru, sık, bin, kat, ay, öğüt, sal, yaz, yüz, dil gibi kelimeler gösterilebilir.
Sesteş kelimelere örnek olarak, "yüz, el, er, güç, ocak, pas" gibi sözcükler verilebilir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
İkaz sözcüğüne ait eş anlamlı kelimeler ihtar, tembih ve uyarı sözcükleridir.
Harp kelimesinin eş anlamlı olan sözcükleri mücadele, cenk, kavga, savaş kelimeleridir.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Ses kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Seda kelimesine eş anlamlı olarak baktığımız zaman ses kelimesi ortaya çıkar. İki kelime arasında anlam yönünden aynı durum vardır. Sedanın eş anlamlısını merak edenler bu kelime yerine ses kelimesini rahatlıkla kullanabilirler.
Amaç kelimesinin birden çok eş anlamlısı bulunmaktadır. Bunlarda birincisi Gaye ikincisi ise emeldir.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Kaygı sözcüğüne ait eş anlamlı kelimeler düşkünlük, düşünce, endişe, fikir, gam, heves, korku, merak, tasa ve üzüntü sözcükleridir.
İhtiyar kelimesinin eş anlamlısı "Yaşlı"dır. Aynı anlamı ifade etmekte olan bu kelimelerden İhtiyar Arapça kökenli iken Yaşlı kelimesi ise Türkçe'dir. İki kelime de; Yaşlı, kocamış olan, pir (kimse), genç karşıtı olarak tanımlanır.
Arapça dilinden Türkçe'ye geçen macera sözcüğünün Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlükte yer alan isim türündeki eş anlamlı (anlamdaş) kelimeleri; Serüven. Sergüzeşt. Avantür.
İlave kelimesinin eş anlamlısı olan birden fazla kelime söz konusudur. Ancak en çok kullanılan eş anlamlı kelime "ek" şeklinde karşımıza çıkar. Kelimenin bir diğer eş anlamlısı ise takviyedir.
Fakir kelimesinin eş anlamlısı 'yoksul' ve 'fukara' olarak bilinmektedir. Her iki kelime de aynı şekilde fakir sözcüğü ile eş anlamlı şekilde kullanılabilir.
Hediye kelimesinin Türkçe kökenli bir karşılığı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre; Hediyenin eş anlamlısı Armağandır.
Beyaz kelimesinin eş anlamlısı ak kelimesidir. Beyazın eş anlamlısını öğrenerek beyaz yerine bu eş anlamlı kelimeyi kullanmak mümkündür. Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra.
Türkçede eş sesli kelimeler aynı zamanda sesteş olarak bilinmektedir. Bu kelimelerin yazılışları ve okunuşları aynı ancak anlamları farklıdır. Baktığımız zaman aynı şekilde yazar ve aynı şekilde söyleriz. Ancak anlamına geldiğinde tek başına ya da cümle içerisinde bize farklı ifadeler sunarlar.
Her dilde olduğu gibi Türkçede de çok eski devirlerden beri sesteş kelimelere rastlanmaktadır: boy, dal, don, ög, tüy, yaş, yüz gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri