Türk Dil Kurumu'na göre ateizmin tanımı "tanrıtanımazlık". Ateizm derneklerinin kabul ettiği en geniş tanım ise “Tanrı vardır düşüncesine inanmamak”.
Ateizm, Tanrı'nın veya tanrıların var olduğu iddiasının reddidir. Dar bir anlamıyla ateizm, hiçbir tanrının var olmadığını düşünme durumudur. En kapsayıcı hâliyle ateizm, herhangi bir tanrının var olduğuna yönelik inancın noksanlığıdır. Ateizm, teizm ile tezat oluşturur.
Ateist, Allah'a inanmıyor.
Tanım. Ateist, evrenin kişileştirilmiş, aşkın bir yaratıcısının varlığını reddeden kişidir; böyle bir varlığı hesaba katmadan yaşayan kişi değildir. Teist ise böyle bir yaratıcının varoluşunu savunan kişidir. Bu nedenle, her türden ateizm tartışması aynı zamanda bir teizm tartışmasıdır.
En geniş tanımıyla ateizm; teizmin, yani belirli bir dine ait bir tanrı veya tanrılara olan inancın yokluğudur. Bir kişinin ateist sayılabilmesi, aynı anda monoteistik, politeistik veya nonteistik bir mezhebin taraftarı olması konusu hala devam eden teolojik bir tartışmadır.
İlgili 19 soru bulundu
Türk Dil Kurumu'na göre ateizmin tanımı "tanrıtanımazlık". Ateizm derneklerinin kabul ettiği en geniş tanım ise “Tanrı vardır düşüncesine inanmamak”. Türkiye, Hakan Dinler'in adını bir ateist olarak çocuğunun zorunlu din dersi almaması için açtığı dava ile duymuştu.
Araştırmaya katılanların yüzde 92,3'ü Müslüman, yüzde 3,2'si deist, yüzde 2,7'si ise ateist olduğunu söyledi. Baskın çoğunluk Müslüman olsa da araştırmaya göre bir gerileme mevcut. Yüzde 99 olarak kabul gören “dini aidiyet” oranı yüzde 92,3'e geriledi, ateist ve deist nüfusu arttı.
M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış Yunan filozof Diagoras "ilk ateist" olarak bilinir ve dini ve mistisizmi şiddetle eleştirmiştir. Epikuros, ölümden sonraki yaşamın ya da kişisel bir tanrının varlığı da dahil olmak üzere pek çok dini inanca karşı çıkan ilk filozoflardan biridir.
Takipçilerine, "iman etmiş" veya "inanan" anlamlarına gelen mümin veya "Allah'a teslimiyet gösteren" anlamına gelen Müslüman denir.
DİNLERDE TANRI ANLAYIŞI
Zımnen ya da açık olarak bir diğer Yüce Varlığı dışlayacak biçimde Tek Tanrıya inanç ve ona ibadet etmeyi, monoteizm (tek tanrıcılık) olarak isimlendireceğiz. Tanrıların çokluğunu kabul eden inanç ise, politeizm (çok tanrıcılık) olarak adlandırılır.
Ateizm 'tanrıtanımazlık' anlamına gelmekte olup1, teizme karşı reddiye geliştiren felsefî bir yaklaşımdır. Tanrı'nın var olmadığına inanan veya akıl yürütmelerle birlikte bir tanrı sonucuna ulaşamayıp var olmadığına karar veren ve buna göre yaşayan kişiye ateist, bu iddiaya da genel anlamda ateizm denmektedir.
Allah'a inanmayanların en yüksek olduğu bölge ise yüzde 11 ile Ege. Bu oran İstanbul'da yüzde 10. Batı Marmara'da Allah'a inanmayanların oranı yüzde 9; Akdeniz'de ise yüzde 7.
Deizm, inanç alanında öne sürdüğü iddialarını akıl ve bilimle temellendirmeye çalışan felsefi-dini bir akımdır. Bu akımda içindekilerle birlikte tüm âlemi mükemmel bir şekilde yaratan ama işleyişine müdahale etmeyen bir tanrı inancı vardır.
Günümüzde Çin, Kuzey Kore, Vietnam ve Küba resmî olarak ateisttir.
Dini görüşleri
Einstein çeşitli röportajlarında ve mektuplarında hiçbir dine inanmadığını ve bütün dinleri çocukça batıl inançlar olarak gördüğünü söylemiştir. Fakat kendini bir ateist ya da panteist olarak tanımlamayıp değişik zaman dilimlerinde agnostik veya deist görüşler belirtmiştir.
Tanrıtanımazlık, tanrı kavramına sahip olmamak, tanrısızlık veya Tanrı'nın varlığını reddetmektir.
İlk vahiy'in sonunda O'na ilk inanan insanlar şunlardır: 1 – İlk müşlüman Kadın: Hz.Hatice (İlk eşi) 2 – ilk müslüman Erkek: Hz.Ebubekir (Hicret arkadaşı) 3 – İlk müslüman Köle: Hz. Zeyd (Köle olarak alıp azad ettiği insan) 4 – İlk müslüman Çocuk: Hz.
Hadislerde de kalem hakkında çeşitli bilgiler verilmiştir. Resûl-i Ekrem kalem hakkında şunları söylemiştir: Allah'ın ilk yarattığı şey kalemdir.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Diğer bir deyişle, tanrının var olduğuna inanan deizm, teizm ve panteizm gibi görüşler dinsizlik sınıfına girebileceği gibi, tanrının varlığının kesin olarak bilinemeyeceğini savunan agnostisizm ve tanrı olgusunun var olmadığını belirten ateizm, antiteizm ve nonteizm de dinsizlik tanımına dâhildir.
ARIS'in son araştırmasına göre ise bu oranlar yaklaşık iki katına çıkmış durumda. 9 Mayıs 2009 tarihli araştırmaya göre 34.2 milyon kişi (%15) kendisini "dinsiz" tanımlarken %1.6'lık kesim kendisini ateist veya agnostik olarak görüyor. Ateizm, Kanada'da ABD'den daha yaygındır.
2020 yılında Türkiye'nin 12 ilinden 1062 katılımcı sayısıyla yüzyüze gerçekleştirilen Gezici Araştırma anketinde ise 20 yaş altı Z Kuşağı mensubu bireylerin %28.5'inin inançsız olduğu sonucuna ulaşıldı.
21. yüzyılın başında yapılan ulusal anketler, Han Çinlilerin %80'inin (yani yüz milyonlarca insanın) bir çeşit Çin halk diniyle Taoizmi izlemektedir; %10-16'si Budist; %3-4'ü Hristiyan; ve %1-2'si Müslüman.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri