Gliserin trinitrat krem şeklinde makat bölgesine uygulanan biyolojik ajandır. Temel amacı makat bölgesinden emilen ilaç sayesinde makat iç kasının gevşemesi hedeflenmektedir. Bu gevşeme sonrasında da fissürün kapanmasına yardımcı olunmasına çalışılır.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Anuflex pomad, anal fissür (makat çatlağı) tedavisinde kullanılan bir topikal ilaçtır. İçeriğindeki lidokain, hidrokortizon ve eser miktarda çinko oksit sayesinde ağrıyı azaltarak ve iltihabı önleyerek tedavi etmeye yardımcı olur.
Makat bölgesi her dışkılamadan sonra - tuvaletten sonra - alkol, antiseptik veya benzeri katkı maddeleri içeren ıslak tuvalet kağıdı, bebek mendilleri ve ıslak havlular kullanılarak temizlenmemelidir. Makat bölgesine doktor önermedikçe gelişigüzel krem sürülmemelidir.
Anal apsenin tedavisi cerrahidir. Anestezi altında apse drenajı yapılır, insizyon için anüse en yakın yer seçilmelidir. Abse boşaltıldıktan sonra, ağrı, ateş ve diğer iltihabi bulgular hızla iyileşecektir. Bu iyileşme sürecinde antibiyotik, ağrı kesici ve sıcak su oturma banyosu kullanılabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Makatın etrafında gelişen sertlik en çok basurun ortaya çıkışı olarak yaşansa da makatta gelişen çatlak durumlarında ek olarak, nöbetçi meme olarak isimlendirmiş olduğumuz memecikler ile birlikte de görülebilir. Rektal poliplerde yine ele gelebilen yapıda makatın etrafında bu yapılar gözlemlenebilir.
Koruyucu bariyer görevi görecek olan vazelin ile makat bölgesinde yumuşaklık sağlamak, yine hemoroide iyi gelenler arasında yer alır. Bölge hasarını önlemek ve dışkıyı yumuşatarak, oluşan basuru tekrar tahriş etmemesi için tuvalet öncelerinde sürülmesi uygun görülebilir.
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir.
Bu durumun sonucunda vücut enfeksiyon riski ile karşı karşıya kalır. Bütün bunların önüne geçmek için Bepanthol topuk, dudak, makat, çatlak kremi kullanılmalıdır. Hava şartlarının ani değişimi sıcak ve soğuk farkı, rüzgar ve kar gibi sert hava koşulları teninizde tahribata yol açabilir.
Dışkıyı yumuşatarak bağırsaklardan rahatlıkla geçmesini sağlayan lifli gıdalar hemoroid gelişimini de engelleyen faktörler arasında yer alır. Lif oranı yüksek olan lif kaynağı besinler arasında yulaf ezmesi, karabuğday, kepekli ürünler, tam buğday, esmer pirinç gibi tahıl ağırlıklı gıdalar yer alır.
Makat çatlağında özellikle ameliyat sonrasında yaranın iyileşmesi için kantaron yağı kullanılabilmektedir. Kantaron yağının yara iyileşmesini hızlandırdığı bilinmektedir. Yara iyileşmesinin geciktiği durumlarda tavsiye edilmektedir.
En sık görülen belirtiler kaşıntı ile birlikte makat etrafında kızarıklık, kepeklenme, sulanma, yanma ve deride kalınlaşmadır. Bu belirtiler zamanla popoya, cinsel organa ve kasık bölgesine yayılabilir. Toplumda %3-5 oranında görülür. Her yaş grubunda olabilir.
Yeterli Lif Alımı: Diyetinize bol miktarda lif eklemek bağırsak hareketlerini düzenleyerek makat ağrısını hafifletebilir. Soğuk kompres: Makata soğuk kompres uygulayarak ağrının azaltılması mümkündür. Hidrasyon: Su içmek dışkınızın yumuşamasına yardımcı olur ve bu da tuvalet sırasında daha az acı hissetmenizi sağlar.
Makat çatlağı, hemoroid, basur, makat fistülü, makat apsesi, iltihabi bağırsak hastalığı, anismus ya da makatta gevşeme sebebiyle oluşabilmektedir. Makatın sarkması ve kasılma nedeniyle de ayrıca bu sorun ortaya çıkabilmektedir.
Bitkisel tedavide makat çatlağı zeytinyağı, bağırsak sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak yardımcı olur. Bunun aloe vera, Hindistan cevizi yağı gibi bitkisel içerikler kullanılır.
Ana belirti hastalarda dışkılamadan sonra görülen yanma ve ağrıdır. Bazen de peçeteye kırmızı parlak bir kan bulaşabilir. Bu hastalarda da ilk olarak her derde deva olarak görülen zeytinyağı kullanılır. Zeytinyağı, balmumu ile karıştırılır ve çatlak bölgesine sürülür.
Hafif makat çatlakları genellikle eczanelerde reçetesiz olarak satılan krem, jel veya merhem gibi ilaçlarla tedavi edilir. Bunun dışında, makat çatlağı tedavisinde kişinin evde kendi uygulayabileceği bazı yöntemlerin de etkili olduğu söylenebilir. Bu açıdan en çok tercih edilen yöntem, oturma banyosudur.
Makat çatlağı oluşan kişi dışkılama sırasında acı ve ağrı hissetmektedir. Dışkılama sırasında ve sonrasındaki ağrıyı azaltmak için dikkat etmeniz gerekenler; Acı gıdalardan uzak durulmalı(kırmızıbiber, pul biber, karabiber gibi) Alkolden uzak durulmalı
İnsan sağlığına sayısız faydası bulunan zeytinyağını günlük beslenme rutininize ekleyerek basur problemini hafifletebilirsiniz. Erken hasat ve soğuk sıkım zeytinyağları iyi kalitedir; bu tip zeytinyağları temin etmelisiniz.
5. Sıcak suya oturma banyosu: Ilık suya günde 2-3 kez oturmak makat bölgesindeki şişlik ve ağrıyı azaltır. Oturma banyosundan sonra makat bölgesinin kuru tutulmasına dikkat edilmelidir.
Sıcak su banyosu, anal bölgenin rahatlamasına yardımcı olabilir ve hemoroid semptomlarını hafifletebilir. Doğal bitki çayları içilebilir: Papatya, adaçayı ve yeşil çay gibi doğal bitki çayları, hemoroid semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Dışkıyı tutmak kabızlığa ve basura neden olabilir.
Basur belirtileri arasında ilk evrede makatta ve/veya dışkıda kanama. 2. evrede anüs bölgesinde kaşıntı 3. evrede akıntı ve ıslaklık hissi. 4. evrede diğer belirtilere ek olarak ağrı veya sızlama basurun en yaygın belirtileridir.
Anal apse tedavi edilmezse ne olur? Anal apse mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen olgularda ciddi enfeksiyonlara ve o bölgede gazlı kangren gelişmesine sebep olabilir. Apse daha derinlere ilerleyerek komplike hale gelir ve sonrasında gelişecek fistülün sfinkter hasarını artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri