Kumaş ateller elde ya da çamaşır makinesinde uygun şartlarla yıkanabilir.
Ürünlerin çoğu nemli bir bezle silinerek temizlenebilir veya kumaş olanlar elde veya çamaşır makinesinde yıkanabilir. Hastanın kullanacağı atelin çeşidi ve kullanım süresi doktorlar tarafından belirlenir. Kullanıcı beden ölçüsüne göre doğru ürünü tercih edip kullanmalıdır.
Duş alırken veya yüzmeye giderken ne yapıyorsunuz? Ateli bir poşetle veya doktorunuzun önereceği bir kılıf ile kapatın. Alçı veya atel ıslanırsa ve nem, cildinize dokunan iç bölgeye inerse, kolay kurumayacaktır. Bu da tahrişe, kızarıklığa, kaşınmaya ve bazı aşırı durumlarda da enfeksiyona sebebiyet verebilir.
Oluşabilecek şişliği azaltmak için kol veya bacağınızı 3 gün boyunca mümkün olduğu kadar kalp seviyesinin üstünde bir yastığa yerleştirmeye dikkat edin. Bundan sonraki 3 gün boyunca şişlik inene dek her 2 saatte bir yaralanan bölgeye 10-20 dakika arasında buz işlemi uygulayın. Ateli ıslatmamaya özen gösterin.
Tedavi de orta eklemi yaralı olan tendonunun tamamen iyileşene kadar düz bir pozisyonda sabitlenmesidir. Bazen tendon kesildiğinde hatta tendon yırtıldığında bile dikiş gerekebilir. Yaralanma tedavi edilmezse veya atel düzgün takılmazsa, parmak hızla daha da bükülebilir ve sonunda bu pozisyonda sertleşebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Burun üzerindeki alçı (atel) ve bantlar 1. haftanın sonunda çıkarılır. Burun alçısı bir hafta sonra çıkarıldığında, burnun bir miktar şiş olduğu görülür. Sonrasında 1 hafta daha kalmak üzere burun üzerine ten rengi bantlar yerleştirilir.
El bilekliği günün tamamında kullanılmamalıdır yoksa eklemlerin tutukluğu artabilir. Kullanım amacına bağlı olarak bileklik istirahat veya çalışma zamanı takılır, diğer zamanlar çıkarılır.
Ateller akut ortopedik yaralanmalarda sıkça kullanılır. Redüksiyon uygulaması yapılan kırık- larda ise genellikle alçı kullanılır. Atel basit kırık- lar, kırıkların geçici veya kalıcı tespiti, burkulma, tendon kas hasarında ve kalıcı tedaviye kadar tes- pit için kullanılır.
Eğer alçı ile tedavi devamına karar verilir ise 3 hafta hafta sonra radyolojik inceleme yapılmalı ve kırığın pozisyonunun kayıp kaymadığı takip edilmelidir. 5-6 hafta sonunda da alçı çıkarılır.
Atel Hangi Kemiklere Uygulanır? Atel kol ve bacak olmak üzere aynı zamanda boyun bile beraber omurga kemikleri için yaygın olarak kullanılır. Önemli olan bu bölgelerdeki yaralanmanın hızlı şekilde iyileşmesi adına, bölgenin hareketsiz kalmasına imkan tanımasıdır.
3B baskı teknolojisi ile üretilmesi sayesinde hastaya özel olarak tasarlanıp üretilen atelin delikli yapısı sayesinde, gel eneksel alçı uygulamalarının yarattığı kaşıntı ve koku gibi iki önemli sıkıntı ortadan kalkıyor, duş alıp denize girmek mümkün oluyor.
Ağrılar hafiflese dahi kırık kemiğin kaynama aşamasında da ağrılar görülebilmektedir. Bu süreçte oluşan ağrılar subakut ağrı olarak ifade edilmektedir. Ancak herkes de görülmemekle birlikte iyileşme tamamlandıktan sonra ortaya çıkabilecek kronik yani devam eden ağrılarda mevcuttur.
Kırığınız var ve tatil planlarınızı ertelemek istemiyorsunuz, ya da duş almak sizin vazgeçilmeziniz… Artık kırık tedaviniz sürerken de suya girebilirsiniz…
Mümkünse yıkama çantasını kullanınız. 30°C'nin altında elde yıkayınız. Yıkandıktan sonra ürünün tamamen kuruduğuna emin olduktan sonra takınız.
Gece Yatarken Atel Takılır mı? Elinizi aktif olarak kullanmadığınız her an için atel takabilirsiniz. Gece veya gündüz fark etmemektedir.
Gece kullanımı için verilen el bilek ateli, bileklerin bükülmesini engelleyerek basıncın artmasını önler. Tıbbi hastalıkları tespit edilen hastaların (diyabet, romatizma v.b) öncelikle uzmanı tarafından tedavisi gerekir. Genellikle erken evrede bu önlemler yeterli olur.
Alçı ve su
hidrofil pamuk suya dayanıklı değildir. Bu nedenle duş aldığınızda alçıyı veya sentetik alçıyı plastik bir torbayla veya özel duş kılıfıyla koruyun. Mümkün olabildiğince kısa bir süre duş alın. Plastik bir torbayı plasterle su geçiremez bir şekilde cildinize yapıştırabilirsiniz.
Alçı sıkmasının en sık semptomları aşağıdaki gibidir: Çocuğunuzun uyuşma, karıncalanma ve giderek artan ağrı hissetmesi. El veya ayak parmaklarında şişlik olması. Çocuğunuzun uyuşma, karıncalanma ve giderek artan ağrı hissetmesi.
Alçı Çıktıktan Sonra uzun süren alçı uygulamalarında kemik ve kaslar uzun süre hareketsiz kaldığı için zamanla tembelleşir ve zayıflar. Alçı çıkarıldıktan sonra bazı şikayetlerin görülmesi normaldir. Hareketsizlik ve kullanmama kemiğin zayıflamasına yol açar. En kısa zamanda Fizik tedaviye başlanması gerekir.
Kırıkları tespit etmek için muhtelif ateller kullanılır. Atel, kırık basit ise bunu komplike ve açık kırık olmasına mani olur.
Açık kırık yarasına ya pılacak en iyi ilk yardım, yaranın mümkün olduğu kadar temiz bir pan suman ile kapatılması ve sıkıca sarılmasıdır. Böylece yaranın daha fazla kirlenmesi önlenir ve kanaması durdurulur. Bundan sonra kırık olan ekstremite bir atel yardımı ile tesbit edilmelidir.
Köprücük Kemiği Kırıkları
Kırık taraftaki kol askıya alınır, kırık iki tarafta da var ise o zaman 2 kolda askıya alınır, Kesinlikle atel kullanılmaz.
Atel olarak bilinen çeşitler, eklem ağrısı çekenler tarafından değerlendirilir. Başparmak destekli el bilek ateli kollarda ortaya çıkan burkulmalara ve incinmeleri tedavi etmek için üretilir. Ateller hastalığın iyileşme sürecini kısaltır ve bu sürecin daha az ağrı ile geçmesini sağlar.
Gece ateli ağrıyı alabilir ama tedavi etmez Halluks valgus hastalığının tedavisinde kullanılan gece ateli veya parmak arası makara gibi uygulamalar yaşanan ağrıyı azaltabilmektedir. Ancak bu uygulamalar ayak parmağında oluşan eğriliğin derecesinde olumlu bir etki yaratmamaktadır.
Atel-Alçı yapılması hangi durumlarda gereklidir? Kırık kemiklerin veya aşırı incinmiş yumuşak dokuların alçı ,pamuk ve sargı bezi ile sabitlenerek hareketsiz kalması için yapılan işlemlerdir. Eğer sabitlemede kullanılan materyal, sarılan bölgenin tamamını kapsamıyor ise atel ismini alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri