Elma püresi, yoğurt, muhallebi, reçel kullanabilirsiniz. İlacı meyve suyu, hazır mama (süt şeklinde) ya da sütle karıştırmak aslında etkin olmaz; çünkü ilacın büyük bir kısmı bu sıvıyı içerken biberon ya da bardakta kalacaktır.
Vereceğiniz ilaç eğer şurup gibi sıvı bir yapıda ise ağzın orta bölümünden değil yan tarafından verilmesi daha uygun olacaktır. Böylelikle öğürme refleksini ortadan kaldırmış olursunuz. Eğer vereceğiniz ilaç tablet halinde ise ilacı dilin gerisine kadar ilerleterek tükürme olasılığını kaldırmış olursunuz.
Profesör Bailey ilaç alınmasından 4 saat önce içilen meyve suyunun ilacın etkisini ortadan kaldırmadığını ifade etti. İlaçların meyve suyu ile beraber alınmasının çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğinin altını çizen Bailey, en etkili yöntemin ise ilaçların aç karnına ve suyla alınması olduğunu söyledi.
Şurup formundadır ve kutunun içinden çıkan,uzunca bir çubuk şeklindeki bir tür plastik enjektörle kiloya göre doz ayarlanır ve ağız yolu ile verilir.
Şurup bile içmiş olsanız mutlaka üzerine bir bardak su için. Çünkü alınan ilacın etkili olabilmesi için, mide veya bağırsakta çözünerek, kana karışması gerekir. Sizin ilaçla beraber içeceğiniz su, bu çözünmeyi kolaylaştırır, kana karışmayı hızlandırır.
İlgili 22 soru bulundu
Greyfurt, elma ve portakal suyunun bazı ilaçların etkisini azaltabildiği, bu nedenle tehlikeli sonuçlar doğurabileceği bildirildi.
İlaç suyla mı,susuz mu içilmeli? Şurup bile içmiş olsanız mutlaka üzerine bir bardak su için. Çünkü alınan ilacın etkili olabilmesi için, mide veya bağırsakta çözünerek, kana karışması gerekir. Sizin ilaçla bereber içeceğiniz su, bu çözünmeyi kolaylaştırır, kana karışmayı hızlandırır.
Çoğu antibiyotiği meyve suyuyla almak da önerilmez, en doğrusu bolca suyla birlikte almak olacaktır. Tetrasiklinin dahil olduğu bazı antibiyotikler eğer bol demir içeren gıdalarla alınırsa vücut tarafından iyi bir şekilde emilemezler.
En rahat ve ucuz olanı, ilacın ağız yoluyla tablet veya şurup olarak alınmasıdır. Ağız yoluyla ilaç içemeyenlere, bulantı-kusması veya ishali olanlara ya da durumu ağır olanlara antibiyotik kas veya damar içine iğne ile zerk edilerek verilmelidir.
38 -38,5 derece ateş normal olarak kabul edilmekte. Çocuğun ateşi 39 dereceyi buluyorsa, ateşe öksürük, kusma ve ishal de ekleniyorsa, hemen doktora başvurmalısınız.
Sıvı demir ilacı olarak alınanlar da aynı şekilde meyve suyuna karıştırılarak alınabilmektedir. Özellikle tadı iyi olmadığı için içmek istemeyen çocuklara portakal suyu ile verilmesi demir emilimini de artıracaktır.
Söz konusu ilaçları ne yutarken ne de daha sonrasında 2 saat boyunca greyfurt suyu başta olmak üzere limon ve portakal suyu içilmemeli. Ağrı kesici etken maddeli ilaçlarla kahve, kola gibi kafeinli içecekler ve çikolatanın tüketimi önerilmiyor.
Portakal suyu ve kola ile birlikte kullanmayınız. PEDİFEN COLD&FLU şurup'u bu besinlerden en az bir saat önce ya da iki saat sonra alınız. Hamilelik: İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Açıldıktan sonra 15 gün içinde kullanılmalıdır. 25°C altında oda sıcaklığında saklayınız.
3 aydan küçük çocuklarda aşı sonrası görülebilecek ateş durumunda yarım ölçek ( 2.5 ml) , 3 ay- 1 yaş arası çocuklarda yarım- 1 ölçek ( 2.5- 5 ml ), 1 yaş- 6 yaş arası çocuklarda 1-2 ölçek ( 5- 10 ml ) doz şeklinde kullanılır. Her doz arasında en az 4 saat aralık bırakılarak günde 4 kere kullanılabilir.
2- İlaç Şırıngası Kullanmak
Şırınga yapısı sayesinde bebeğinize vereceğiniz ilacın (şurup vb.) tam dozunu kolayca ayarlayabilirsiniz. Yine şırınga yapısında olduğu için emzik almayan, şurup içmek istemeyen bebeklerin ve çocukların ağız içine şırınga pistonu itilerek uygulanıyor.
Plastik bir şırınga ya da damlayla ya da bir biberon memesi aracılığıyla ağzının yan tarafından, dilinin gerisine doğru ilacı damlatın. Yanak boşluğuna boşaltırsanız ilk fırsatta tükürür. İlacı bebeğin boğazına da boşaltmayın; çünkü boğulabilir. İlacın peşinden süt, meyve suyuya da su verin.
En etkili doğal antibiyotikler listemizin ilk sırasında propolis var. Arılar tarafından üretilen propolisin doğal antibiyotikler arasında en güçlüsü olduğunu söyleyebiliriz.
Seçil Sözen Çakır, "Bu aylarda soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonları sık görülüyor fakat tedavisinde antibiyotik önermiyoruz. Onun yerine bol sıvı tüketilmesi, ateş düşürücü ilaçların kulanılması ve bitki çaylarının içirilmesini tavsiye ediyoruz" dedi.
Hindiba, enginar, yulaf, soğan, muz ve kuşkonmaz gibi prebiyotik besinler, probiyotik besinlerle birlikte tüketildiğinde antibiyotik kullanımı sonrasında bağırsaklardaki dengeyi geri kazanmaya yardımcı olabiliyor.
Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemeli. Yine birtakım antibiyotikler ise meyve suyu, domates, kafein ile birlikte kullanıldığında ilacın midede harabiyetini artırabilir.
Posa/Lif: Posadan zengin besinler antibiyotiklerin vücutta kullanımını etkileyebiliyor. Besin öğesi-ilaç etkileşimi olmaması için antibiyotik aldıktan hemen sonra meyve ve sebzeler gibi posa içeriği yüksek besinlerin tercih edilmemesi öneriliyor.
(Çocuğunuzun genel durumu iyiyse, huzursuz değilse şurup içirmeden de takip edebilirsiniz) Şurupların etkisi 30 dk içinde başlayacaktır. Bu arada ılık uygulama yapmaya başlayabilirsiniz.
Taneli ve pütürlü formda olanları yoğurda katarak yedirebilirsiniz. Fakat ilacın tamamını almış olabilmesi için yemeğini de sonuna kadar bitirmesi gerekiyor. İlaçların bazı yiyeceklerle aynı anda alınması sakıncalı olabiliyor. Bu sebeple vereceğiniz ilacın yiyeceklerle etkileşime girmemesi gerekiyor.
Susuzluk ilaçların yan etkisini ortaya çıkarabilir
Bu sebeple özellikle böbreklerin süzme işlevini artırmak için fazla su içmeye gerek yok. Ancak genel vücut su miktarının azalması, ilaçların kandaki düzeyini artırarak ilaçların yan etkilerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir” uyarısında bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri