Tırnaklarda kırılma, kuruma, tırnağın yatağından ayrılması Tiroid bezi hastalıklarının habercisi olabilir. Çinko, Biotin, Vitamin B12 eksiklikleri, tırnak sağlığını bozabilir.
Tırnak kırılmasına başlıca nedenlerinden birisi vitamin eksikliği, biotin, demir eksikliği, kalsiyum, çinko, magnezyum eksikliği, kansızlık ve sağlıksız beslenmedir. Vücutta kan dolaşımı bozukluğu tırnaklar kandan beslenemediği için tırnak yapısında bozulmalara neden olur.
KAT KAT SOYULAN TIRNAK
Tiroit hormonunun azalması, sedef, mantar gibi rahatsızlıklarda veya bazı ilaçların sürekli kullanımı sonucu tırnaklarda kat şeklinde ayrılarak soyulma görülebilir. Ama tırnağın kat kat soyulmasının en sık görülen sebebi B7 vitamini eksiliğidir.
B7 Vitamini (Biyotin): Vitamin H olarak da bilinir. Biyotin, saç derisinin güçlenmesinde etkili rol oynar. Biyotin eksikliğinde saçlarda kırılma ve cansızlık sıkça görülebilir. Ayrıca eksikliği tırnak ve cilt problemlerine neden olabilir.
Demir eksikliği tırnakların rengi, şekli ve dokusundaki anormalliklerle ilişkilendirilebilir. Özellikle de ortası çökük, kenarları yüksek olacak şekilde kaşığa benzeyen yuvarlak yapıdaki tırnaklar demir eksikliği anemisiyle ilişkilendirilir.
İlgili 23 soru bulundu
Çinko, vücuttaki proteinlerin büyümesini ve güçlü kalmasını sağlar. Buna tırnaklardaki proteinler dahildir. Uzmanlar yeterli çinko olmadığında, tırnak uzama hızının azaldığını ve tırnakların kırılgan hale gelip çatlamalarına neden olduğunu öne sürüyor.
B kompleks vitaminlerin özellikle de biotinin eksikliğinde tırnak kırılması görülebilir.
Yumurta sarısı, süt ürünleri, somon, avokado, tatlı patates, fındık, karnabahar gibi besinler iyi birer biotin kaynağıdır. Kalsiyum eksikliği tırnakları güçsüzleştirir. Yeşil yapraklı sebzeler, dereotu, kereviz, susam, badem gibi besinler kalsiyum açısından oldukça zengindir.
1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı badem yağını karıştırıp tırnaklarınızı bu karışım içerisinde 10 dakika kadar bekletin. Bu yöntemi haftada 2-3 kez uygulayarak tırnaklarınızı nemlenmesini ve beslenmesini sağlayabilir ve tırnak soyulmalarını sonlandırabilirsiniz.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
TIRNAKLARINIZI SERTLEŞTİRİN
Zayıf tırnaklar kırılmaya müsaittir, bu yüzden tırnaklarınızı sertleştirmek için B vitamini takviyesi almalısınız. Bununla birlikte yıpranmış ve güçsüz tırnaklarınız için duştan çıktıktan sonra mutlaka bakım kremi kullanmalı ve ya zeytin yağıyla tırnaklarınızı ovmalısınız.
Bu amaçla, tırnaklarınıza özel nemlendirici kremler kullanabilirsiniz. Ayrıca, doğal yağlar da tırnak sağlığı için oldukça faydalıdır. Tırnaklarınıza zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, badem yağı veya argan yağı gibi doğal yağlar uygulayabilirsiniz.
Tırnağın ana yapı taşı keratin adı verilen sertleşmiş bir tür proteinden oluşur. Eğer beslenme düzeninde yeterli derecede protein alınmazsa, tırnaklardaki keratin sentezi azalır. Bu durum da tırnakların yumuşamasına ve hemen kırılmasına sebep olabilir. B grubu vitaminler de keratin yapımında önemli rol oynar.
E vitamini, zeytinyağı, argan yağı ve badem yağı gibi zengin içeriklerle desteklenen tırnak balsamları, tırnakların kolaylıkla kırılmasına engel olur. Düzenli olarak su tüketmek, vücuttaki tüm sistemlerin sağlıklı bir şekilde işlemesinde etkilidir.
Tırnak mantarının teşhisi dermatoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Tırnaklarda kalınlaşma, şekil bozukluğu, renk değişimi veya koku gibi belirtiler varsa mantar teşhis edilebilmektedir.
Vitamin eksikliği, tırnak kırılmasının en yaygın sebebidir.
Biotin vitamini saçı ve tırnakları besler. Bu vitaminin eksikliği tırnakların daha kırılgan olmasına sebep olur. Bunun dışında çinko, kalsiyum, demir ve magnezyum eksikliği de tırnak kırılmasına neden olabilir.
Yaşlılık, suyla temasın fazla olması, aseton içeren oje çıkarıcıların kullanılması, fungal (mantar) enfeksiyonlar, vitamin/mineral eksiklikleri, sedef hastalığı, tiroit hastalıkları gibi durumlar tırnak çatlamasının en sık görülen sebepleri arasındadır (4).
Sirke ve tuzu karıştırarak tırnaklara sürmek tırnakların daha hızlı uzamasını sağlayan yöntemler arasında yer alır. Sirke, tuz, limon suyu ve zeytinyağı karışımı da tırnakların güçlenmesini sağlayan etkili bir kürdür.
Çabuk kırılan tırnakları güçlendirmek istiyorsanız tırnağınıza neredeyse yüzünüz gibi bakmalı, temizliğini ve nemlendirme işlemini ayrıca gerçekleştirmelisiniz. El kremiyle tırnaklarınızı ovabilir, masaj işlemi için zeytinyağı kullanabilirsiniz.
Tırnakları nazikçe temizlemesine karşın güçlü bir oje çıkarıcı olan Benri Hassas Tırnaklar İçin Aseton 130 ml en koyu renkli ojeleri dahi kolayca temizler. Tırnakları güçlendiren içeriğiyle tırnaklardaki nem seviyesinin korunmasına yardımcı olur.
Sıcak su dolu bir kaba biraz deniz tuzu, buğday tohumu yağı, limon ve mür esansiyel yağları ekleyin. Tırnaklarınızı bu suyun içerisinde 15 dakika bekletip ılık su ile durulayın. Tırnaklara nemlendirici uygulayarak haftada 2-3 kez düzenli yapın. Elma sirkesi içerdiği enzimler ile tırnakların güçlenmesini sağlar.
Özellikle E ve C vitaminleri tırnak sağlığına destek olur ve uzama sürecini hızlandırabilir. E ve C vitamini içeren kremlerle tırnağınıza masaj yaparak tırnaklarınızın daha hızlı uzamasına yardımcı olabilirsiniz. Bununla beraber biotin (B7 vitamini) kullanımı da tırnakların uzamasına yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri