Serotonin Artıran Besinler Hangileridir? Güneş ışığı ve egzersiz yanı sıra, fındık, yumurta, peynir, ananas, muz, avokado, çekirdek, çikolata ve kırmızı et gibi aminoasit türü olan triptofan yanı sıra B12 başta olmak üzere B vitaminleri, magnezyum ve demir içeren besinler serotonini artırmada etkilidir.
Serotonin eksikliği yaşamamak yani mutsuz olmamak için egzersiz yapmak, güneş ışığından D vitamini almak, stresten uzak durmaya çalışmak gerekiyor. Mutluluk veren besinleri tüketmek de vücuttaki serotonin miktarının artmasını sağlıyor.
Genel olarak görülen serotonin eksikliği belirtilerinden bazıları şunlardır: Mutsuzluk, üzüntü, hüzün ve depresif ruh hali gibi ruhsal durum düşüklüğü Kaygı, endişe, huzursuzluk ve gerginlik gibi anksiyete belirtileri. Sinirlilik ve öfke hali.
Doğal yollarla serotonin düzeyini arttırmak
Triptofan miktarı fazla olan besinlerden olan et, süt, yumurta, peynir, kuruyemiş tüketimi; B6 B9 ve B12 vitaminleri içeren muz, avokado, tam tahıllı yiyecekler, ay çekirdeği gibi besinler serotonin düzeyinin arttırılmasına yardımcı olur.
Normal seviyelerde mutluluk hormonuna sahip kişiler odaklamış, duygusal olarak dengeli, mutlu ve sakin olurlar. Bu kişilerde ani duygudurum değişiklikleri ya da psikolojik ataklar genellikle görülmez. Serotonin eksikliğinde ise kişilerde depresyon, anksiyete ve diğer birçok duygudurum bozukluğu görülür.
İlgili 34 soru bulundu
Beyindeki Serotonin Neden Azalır? Halsizlik, stres ve özellikle ilaç kullanımı serotonin seviyesine etki etmektedir. Beyindeki serotonin seviyesi açlık ve yorgunluk nedeniyle azalabilir.
Vitaminleri ihmal etmeyin
Çünkü B6 vitamini serotonin seviyesine etki etmektedir. Bunun yanı sıra B9 ve B12 vitaminleri de serotonin seviyelerini etkilemektedir. Peynir, keten tohumu, kırmızı et ve karaciğer gibi besinler bu vitaminler açısından zengin besinlerdir.
Serotonin üretimini destekleyen diğer ürünler:
Ton balığı, tere, tavuk, susam, maydanoz, mercimek, portakal, sardalya, mango, kuşburnu, kuru fasulye, kivi, kiraz, kırmızı et, incir, ısırgan otu, ıspanak, karnabahar, kale, enginar, elma, çilek, greyfurt, brokoli, domates, bezelye, bitter çikolata.
Serotonin, yaraların iyileşmesine yardımcı olmak için kanınızdaki trombositler tarafından salınır. Ayrıca en küçük kan damarlarının daralmasına neden olarak kan akışını yavaşlatır ve pıhtıların oluşmasına yardımcı olur. Bu sayede yaraların iyileşmesine katkıda bulunur.
Et: Somon, sardalya, ton balığı, hindi ve tavuk gibi kümes hayvanları, sığır ve kuzu eti amino asitler bakımından zengin gıdalardır ve serotonin üretilmesini etkiler. Süt ve süt ürünleri: Süt ve ayran, çökelek, peynir gibi süt ürünleri serotonin içeren besinler arasındadır.
Beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkili olan D vitamini, serotonin seviyelerini de etkileyebilir. Özellikle D vitamini eksikliği görülen bireylerde serotonin seviyelerinde de düşüklük gözlemlenebilir.
Sebzeler; Mısır, brokoli, karnabahar, brüksel lahana , ıspanak , kuşkonmaz gibi yeşil yapraklı sebzeler, serotoninden zengin, kabuklu fırınlanmış patates ve mantarda iyi kaynakları . Soya ürünleri ( tofu , soyasütü , soyafasülyesi ) serotonin seviyelerinin stabil kalmasına yardımcı.
Serotonin Nasıl Ölçülür ? Serotonin ölçümü için genellikle kanda veya idrarda serotonin seviyesini belirlemek için testler kullanılır. Bu testler, serotonin seviyesini doğrudan ölçer ve klinik olarak serotonin düzeyinin normal olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.
Sinir sistemi. Serotonin sistemi, dopamin sistemi ile tezat rafe çekirdeklerinin nöronları, beyindeki 5-HT salınımının ana kaynağıdır.
Aynı zamanda D vitamini, egzersiz ve stresten uzak bir yaşam tarzının benimsenmesi de mutluluk hormonunun salgılanmasında etkilidir. Serotonin hormonunun yanı sıra Dopamin, Oksitosin ve Endorfin hormonları da kişinin fiziksel ve psikolojik sağlığı açısından oldukça etkili hormonlardır.
3. Ağır serotonin toksisitesi: kas rijiditesi ile ilişkili hızla yükselen ateşle karakterizedir ve eğer saatler içerisinde tedavi edilmezse çoklu organ yetmezliğine ilerler. Bu tıbbi bir acil durumdur ve hemen her zaman farklı bölgelere etkili ilaçların kombinasyonlarında görülür (MAOI ve SSRI'lar gibi).
Prozac mutluluk hormonu hapı olan bu ilaçların en bilinenidir. Ketiapin içeren Serequel ve doğrudan dopamin yüklemesi yapan Xeplion gibi mutluluk hormonu ilacı olabilecek ilaçlar, oral yoldan ya da damardan enjekte edilmek suretiyle kullanılabilir.
Tam pirinç, baklagiller (soya, fasulye, bezelye, mercimek), brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, yumurtalar, süt ürünleri, etler, yağlı balıklar, bitter çikolata, muz, fındık ve tohumlar tüketerek serotonin düzeyini artırabilirsiniz.
Çikolataların hormon üzerinde yarattığı etkiler mutlu olmanızı sağlar. Kakaonun içerisinde bulunan biyoaktif besin bileşenleri ve magnezyum vücuttaki serotonin adlı mutluluk hormonunun artmasını sağlar. Bu durum size mutluluk olarak geri döner.
Kuruyemişler ve baklagiller
Fıstık (ve fıstık ezmesi), kaju, badem ve ceviz, serotonin dönüşümüne yardımcı olan omega-3 yağ asidi kaynaklarındandır.
Gece uykusu sırasında ve en verimli uyku saatleri içerisinde salgılanan melatonin hormonu, güneşin doğması ile birlikte yerini mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonuna bırakmaktadır.
Depresyondaki kişilerin çoğunda serotonin düşüklüğü vardır. Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu da beyindeki serotonin düzeylerini artırmaya yöneliktir. Serotonin güneş ışığında beyinde artar. Kapalı ve karanlık yerlerde serotonin düzeyi azalır.
Serotonin hormonunu sağlayan madde, amino asit olan triptofandır. Bu nedenle triptofandan zengin yiyecekler tüketilmelidir. Triptofan açısından zengin besinler; hindi eti, kırmızı et, yumurta gibi hayvansal besinler; süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri; soya fasülyesi, badem gibi kuruyemişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri