Alev veya ateş denildiğinde neredeyse herkesin aklına kırmızı ve turuncu gelir. Ancak çok farklı renklerde de alevler oluşabilmektedir. Farklı renklerde alevlerin oluşmasının elbette sebepleri vardır.
Bilim adamları; ateş renginin ateşin sıcaklığı ile olan ilişkisini incelediklerinde, onun renginin once kırmızı, daha sonra sıcaklığı artırıldığında beyaz renge dönüştüğünü, sıcaklığı daha fazla yükseltildiğinde ise siyah bir ateşe dönüştüğünü gördüler. Bilim adamları bu duruma siyah cismin şuaları adını vermişlerdir.
Yakacak odunlar çeşitli tuzlar içerdiği için çoğu şöminede ya da kamp ateşinde alevlerin rengi sarı ve turuncudur. Başka kimyasal maddeler ekleyerek ateşin rengini değiştirebilir, böylece özel bir olaya uygun hâle getirebilir ya da değişen renklerle eğlenebilirsin.
"Akkor, beyaz ateş" mânâsında olan bu tâbir fizikte: 1800 derece kadar olan hararette erimeyen cismin sıcaklık hâli demektir.
Ateşin sıcaklığını ise anlamanın en basit yolu ise rengine bakmaktır. Örneğin sarı renk düşük verimde bir yanmayı dolayısıyla daha az sıcaklığı gösterirken mavi renk olması yüksekverimli dolayısıyla yüksek sıcaklık demektir.
İlgili 24 soru bulundu
Ateşte gözlenen sarı renkler, yakıtı tamamen yakabilecek yeterli oksijenin olmamasıyla oluşan is parçacıkların varlığının göstergesidir. Mavi ateş ise bu is parçacıklarının olmadığını, alevin yeterli oksijene sahip olduğunu gösterir.
Mavi lav (Api Biru olarak da bilinir), kükürt yandığında meydana gelen optik bir fenomendir. Mavi ateş veya kükürt ateşi olarak da adlandırılır. Adına rağmen fenomen, aslında volkanik bir patlamadan kaynaklanan gerçek lavdan ziyade lava benzeyen mavi sülfürik bir ateştir.
Bin yıl yandıktan sonra sarı bir hal aldı." "Sonra cehennem bin yıl daha tutuşturuldu. Ve simsiyah bir hal aldı. O şu anda karanlık ve simsiyahtır.
Dakota ateşinin en önemli özelliği, çok az duman çıkarması ve yüksek verimi… Çok daha az odunla, çok daha yüksek ısı elde edebilirsiniz. Yemeğinizi kuracağınız bir askı sistemi ile çok daha kolay yapabilirsiniz. Üstelik bunu çok az duman çıkararak yaparsınız. O nedenle bu ateşe ”Dumansız Ateş” de denir.
Örneğin sıcaklığı 1000 Kelvin olan bir cisim her dalga boyunda ışısa da ışıma miktarının en fazla olduğu bölge kızılötesi bölgededir. Sıcaklık arttıkça bu bölge görünür bölgeye doğru kayar. Böylece sıcaklığı artan cisimlerin yaydığı ışığın rengi de kırmızıdan maviye doğru kayar.
Mavi alev genellikle tam yanmayı, turuncu alev eksik yanmayı ve karbonmonoksit oluşumunu, sarı alev ise ısıtıcının hiç yakılmaması gerektiği anlamına gelir. Ortamda yeterli oksijen olması halinde yanma sonucu karbondioksit gazı ile su buharı açığa çıkar.
Mavi renkli yıldızlar 30.000 santigrat dereceden fazla sıcak olabilirken, kırmızı renkli yıldızlar 2.500 – 3.000 derece kadar sıcaktırlar.
Ateş etrafına ısı ve ışık yayan enerji kaynağıdır, gölgeyi oluşturan temel etmen ışıktır be nedenle ışık kaynağının kendisinin gölgesi olmaz. Aynı şekilde lambalar vb. ışık kaynaklarınında gölgesi olmaz.
Çoğu durumda ateş, sıcak gazların bir karışımıdır. Alevler, esasen havadaki oksijen ile odun veya propan gibi bir yakıt arasındaki kimyasal reaksiyonun sonucudur.
Dalgalı ateş (Febris undulans): Ateş yavaş yavaş yükselerek 5-7 günde zir-veyi bulduktan sonra birkaç gün yüksek olarak devam edip yavaş yavaş azalarak normale dönen, izleyerek yeniden yükselerek dalgalanmalar gös-teren ateş şeklidir. Tipik örnekleri bruselloz ve Hodgkin hastalığında gö-rülen Pel-Ebstein tipi ateştir.
Ateş, havadaki oksijen ile ahşap veya propan (C3H8) gibi yakıtların arasındaki reaksiyon sonucudur. Diğer ürünlere ek olarak, bu reaksiyon karbondioksit(CO2) duman,ışık ve ısı üretir. Alev yeterince sıcaksa gazlar iyonlaşır iyonlaşma ve sonunda maddenin bir diğer hali olan plazmaya Plazma geçer.
Dakota ateşi, şekilde görüldüğü gibi toprak kazılarak ve baca (havalandırma kanalı) sistemi oluşturularak hazırlanan bir ocak sistemidir. Bu sistemdeki amaç, ateşi rüzgardan korumak ve baca sistemi yardımıyla hava ile beslemektir. Bu sistemde elde edeceğiniz ateş düşük alevli ve yüksek ısılı olacaktır.
Cehennemde çok soğuk zemherir azapları bulunduğu, "Kimya-i Saadet" ve "Dürret-ül-Fahire" kitabında yazılıdır. Buhari, Müslim, İbni Mace ve diğer hadis kitaplarında, yazın sıcaklığı sıcak cehennemin nefesinden, kışın soğukluğu da zemherir cehennemin nefesinden olduğu bildiriliyor.
Tirmizî, Muvatta) “Cehennem ateşi katran gibi siyah ve gece gibi karanlıktır.” (Beyhakî) Peygamberimiz (s.a.v.) Cebrail'den Cehennem ateşini kendisine tarif etmesini istemiş, O da onu şöyle tarif etmiştir: “Allah-u Teâlâ'nın emriyle ateş bin sene yakılıp kıpkızıl hâle getirilmiş, sonra bin sene yakılıp sapsarı hâle ...
4. Cehennem sonsuzdur. Büyük günah işleyip tövbe etmeden ölen ve affedilmeyip cehen- neme atılan müminler, cezalarını çekince cehennemden çıkarlar, kâfirler ise ebedî olarak cehen- nemde kalırlar.
En iyi yanma karışımı; %9 doğal gaz %91 havadır. Doğal gazın tutuşma sıcaklığı (590 ºC - 650ºC), Sıvılaşma noktası -163 ºC, üst ısıl değeri 9.155 kcal/m³'tür. Kükürtlü bileşikler içermediğinden dolayı, yanma sonucunda kükürt oksit gibi zehirli atıklar oluşturmaz.
Birçok sebepten dolayı vücudumuza virüs ve mikroplar girebilir. Bu virüs ve mikroplar, hipotalamus denilen yerde birikerek vücudu uyarır ve vücut ısısının yükselmesine sebep olur. Vücut ısısındaki bu değişikliğe iç ateş denir.
Isıl değeri 23600 kcal/m3 dür, ~% 90 verimle yakılabilir, ~24 kat hava ile yanar. Tutuşma sıcaklığı 460 oC dır. Patlama Alt Sınırı (LEL): % 1,5 Patlama Üst Sınırı (UEL): % 9,6 dır. Metan, % 5 Etan ve % 5 de diğer gazlar şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri