Motor çalışmama: Ateşleme bobininin tamamen arızalanması durumunda, araç çalışmayabilir. Ateşleme sistemi arızası nedeniyle, aracın marşa basmasına rağmen motor çalışmaz. Yakıt verimliliği: Ateşleme bobini arızası, aracın yakıt verimliliğini olumsuz yönde etkileyebilir.
Araç hiç çalışmaz: Bobin komple arızalandığı için ateşleme oluşturamaz. Ateşleme olmayacağı için de araç çalışmayacaktır. Araç Tekler: Ateşleme bobininde oluşan çatlak genelde bu duruma sebep olur. Bazı durumlarda ise çok bobinli araçlarda bobinlerden biri arızalanırsa araç tekleme yapacaktır.
Bujilerde çatlak meydana gelmesi, Buji kablo bağlantısı noktalarının kısa devre yapması, Elektrik kaçırması veya elektrik kesintisi, Kullanım ömrünün bitmesi, kullanım süresi, yıpranması, zayıflaması nedeniyle ortaya çıkan bozulmalar nedenleri olarak sayılabilir.
Eğer ki bobin bozulursa aracın motoru titreşimli bir şekilde çalışır, rölantide kendiliğinden stop eder, marşa basıldığı anda motor geç ve zor çalışır, aracın kesinlikle çekişi düşer ve dolayısıyla da çok fazla yakıt tüketmeye başlar.
İlgili 27 soru bulundu
Bujilerdeki en basit bir arıza bile, yakıt sarfiyatını artırırken motorun performansının da azalmasına neden olur. Buji bozulduğunda basınçlı hava değişimi ateşlenemeyeceği için araç çalışamaz veya çalışsa bile verimsiz çalışır. Gereğinden fazla yakıt tükettiği için aracın diğer ekipmanlarına da zarar verebilir.
Marşa basıldığında araç geç çalışıyor veya çalışmıyorsa, Ani hızlanmalarda gaz yememe, tekleme ve patlama sorunları görülüyorsa, Araç performansındaki düşüş ve yakıt tüketimindeki artış hissedilir seviyelerdeyse, aracınızın bujisinde bir arıza meydana gelmiş olabilir.
Eskimiş arızalı buji kabloları, aracın bujilerine ulaşan normal elektrik akımı akışını engelleyerek kaba ve düzensiz bir motor rölantisine neden olabilir.
Ateşleme bobinini arıza belirtileri de kendini farklı biçimlerde göstermektedir, ancak ateşleme bobini tamir edilemez. Arıza yapan bir ateşleme bobini uzun vadede aracınızın emisyon sistemine de zarar verecektir; bu sebeple ateşleme bobini arızalarının ihmal edilmemesi gerekmektedir.
Yeni araçlarda ise her bujiye bir bobin bağlıdır. Bu şekilde üretilmesinden dolayı, bobinlerden birinin hatta ikisinin bile arızalanması durumunda araç yolda kalmaz. Ateşleme bobini arıza belirtileri nelerdir, ateşleme bobini ömrü ne kadar, ateşleme bobini tamiri nasıl yapılır ?
Ateşleme Bobini Neden Bozulur? Araçlarda bulunan her parçanın bir ömrü olduğu gibi ateşleme bobininde bir ömrü vardır ateşleme bobini ortalama 150.000 ve 160.000 km ömrü bulunmaktadır.
Arızalı bir ateşleme bobini bujinin ihtiyacı olan volt değerini sağlayamadığından motor yetersiz akımı telafi etmek için daha fazla yakıt tüketiyor. Kötü çalışan bir ateşleme bobininde aşırı ısınma meydana gelebiliyor. Bu durum tel sargılardaki mahfazanın kırılmasına ve dolayısıyla yağ sızıntısına neden oluyor.
Benzinle çalışan motorlarda, silindirlerde sıkıştırılan yakıt-hava karışımının ateşlenmesi elektriki kıvılcımla gerçekleştirilir. Bujinin elektrot uçları arasında oluşması sağlanan yüksek voltajlı kıvılcım, silindir içerisindeki yanmayı başlatır. “ateşleme sistemi” denir.
Ateşleme sistemi, içten yanmalı motorlarda yakıt-hava karışımını tutuşturmak için yüksek bir sıcaklıkta bir kıvılcım üreten veya bir elektrodu ısıtan bir sistemdir. Benzinli kara taşıtlarında buji ateşlemeli içten yanmalı motorlar çoğunlukla otomobil, SUV, motosiklet ve kamyonetlerde kullanılmaktadır.
Ateşleme bobini aracınızda ömrü bitene; yani arıza durumu oluşa kadar kullanabilmeniz içindir, tek kullanımlıktır. Ateşleme bobini bozulduğunda tamir değil, doğrudan değişim işlemi yapılmaktadır.
Ani güç kaybı, titreme, motorun çalışmaması, yakıt verimliliğinde azalma, bujilerdeki yanma işlemi ve anormal ses gibi belirtiler, ateşleme bobini arızasını gösterir. Ayrıca, aracın arıza ışığı yanabilir. Bu belirtilerden herhangi biri fark edildiğinde, aracın bir tamirciye götürülmesi önerilir.
Eğer araçların güçlü bir ateşleme bobini yoksa o zaman bu durum çok daha fazla yakıt tüketilmesine ve bunun yanında motorda tekleme meydana gelmesine sebep olur.
Bujinin zarar görmesi aracın birçok aksanının olumsuz şekilde etkilenmesine sebep olmaktadır. Bujinin eskimesi ve işlevini kaybetmesi birçok şekilde kendini göstermektedir. Bunlardan biri de araçta oluşan ateşleme ve tekleme sorunudur.
LPGli Araçlarda Buji Ne Zaman Değişir? LPG'li araçlarda buji değişimi 20 ila 50000 kilometre arasında gerçekleştirilmektedir. Benzinli araçlarda da değişim süreleri ortalama olarak bu değerleri kapsamaktadır. Ancak genel anlamda bujilerin ömrü 50 kilometredir.
Buji kablonuzu 35.000 – 40.000 KM süresinde değiştirmeniz önerilir. Ama herhangi bir ateşleme ve atlama sorunu oluşması durumda ve kullandığınız kablonun kalitesine bağlı çok daha erken değişim gerçekleşebilir.
Bu sorun motor kaynaklı olabildiği gibi fren, buji ve elektronik sistem kaynaklı olabilir. Buji arıza lambası yakar mı derseniz cevabı evet olacaktır. Aracınızın arıza lambası buji kaynaklı olabilir ve bu durumda buji sistemlerini kontrol etmeli veya ettirmelisiniz.
aynı bujiden alacaksanız gerek yok, eğer bosch lpg bujisi alırsanız avans değişeceğinden kalibrasyon yaptırmanızda fayda var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri